Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015 13:15

Ενημερωτική ημερίδα για την Πολιτιστική πρωτεύουσα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ενημερωτική ημερίδα για  την Πολιτιστική πρωτεύουσα

Η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 – Ενημέρωση και οδηγίες προς τις υποψήφιες πόλεις» έγινε την Τετάρτη στην Αθήνα από τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Γραφείο Υποψηφιότητας “Kalamata:21” εκπροσωπήθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή Εκτορα Τσατσούλη, την καλλιτεχνική διευθύντρια Ελενα Πέγκα και τη Γεωργία Γιαννακέα υπεύθυνη επικοινωνίας. Η ερώτηση που έθεσε ο κ. Τσατσούλης προς τον Sylvain Pasqua, της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ε.Ε. αφορούσε τη διαδικασία διορισμού της Επιτροπής Επιλογής και την πιθανότητα μη ανάθεσης του τίτλου σε μία χώρα. O κ. Pasqua απάντησε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των 10 μελών της Επιτροπής Επιλογής. Επίσης ο κ. Καλαμαντής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. ανέφερε ότι ως το καλοκαίρι θα έχουν οριστεί και οι 2 αντιπρόσωποι του υπουργείου. Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, ο κ. Pasqua επιβεβαίωσε ότι υπάρχει η πρόβλεψη για μη απονομή του τίτλου, εάν καμία πόλη δεν πληροί τα κριτήρια επιλογής, αλλά διευκρίνισε ότι σκοπός της διαδικασίας επιλογής είναι να ωριμάσουν οι πόλεις και οι φορείς της ώστε να ανταποκρίνονται επιτυχώς στις απαιτήσεις του θεσμού. 

Οι περισσότερες υποψήφιες πόλεις εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη διαχειριστική ανεξαρτησία που χρειάζεται ο οργανισμός τόσο κατά τη φάση διεκδίκησης αλλά και υλοποίησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Ο κ. Καλαμαντής είπε ότι θα εξεταστεί αυτό το ζήτημα και κάλεσε όλες τις υποψήφιες πόλεις να αποστείλουν όλα τα σχετικά ερωτήματα, ώστε να σχεδιαστούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου.  

Το Γραφείο Υποψηφιότητας “Kalamata:21” συζήτησε με αρκετές συναγωνίστριες πόλεις, ώστε να προβούν οι αρμόδιοι σε συντονισμένες κινήσεις προς το υπουργείο, αναφορικά με το ύψος χρηματοδότησης της νικήτριας πόλης. 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης και ο διευθυντής και συντονιστής της πρώτης «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - Αθήνα 1985» Σπύρος Μερκούρης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε η διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου, το χρονοδιάγραμμα, καθώς και αναλυτικά όλα τα κριτήρια που θα πρέπει να αναλυθούν στο φάκελο υποψηφιότητας.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ομιλία της Radostina Georgieva project manager για το «Πλόβντιβ - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2019». Μέσα από την εμπειρία της από τη διαδικασία διεκδίκησης του τίτλου στην πόλη της, στο Πλόβντιβ της Βουλγαρίας, παρουσίασε κάποια βασικά σημεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο περιεχόμενο του φακέλου υποψηφιότητας. Τόνισε ιδιαίτερα την ανεξαρτησία του φορέα υποψηφιότητας αλλά και υλοποίησης αργότερα που απαιτείται για μία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης από τη μία, αλλά και τη στενή συνεργασία με τους φορείς, τους πολίτες και τη δημοτική αρχή από την άλλη. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη της πόλης να σκεφτεί και να σχεδιάσει για το μέλλον της πέρα από τη χρονιά του τίτλου. Ακόμα, υποστήριξε ότι μία πόλη πρέπει να κοιτάξει τα προβλήματά της κατάματα και να προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει μέσα από την ευκαιρία της διεκδίκησης του τίτλου. Τέλος, τόνισε ότι μία πόλη πρέπει να θέσει υψηλούς στόχους και αν μπορεί, ακόμα και να σοκάρει τους Ευρωπαίους με τις ιδέες και προτάσεις της. 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER