Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 17:39

Παγγορτυνιακή συγκέντρωση φορέων κατά της συγχώνευσης σχολείων με πρωτοβουλία του δημοτικού συμβουλίου

Γράφτηκε από την

Ο Δήμος Γορτυνίας έχει προκύψει από συνένωση οκτώ πρώην Δήμων, είναι ορεινός, με έκταση ένα εκατομμύριο στρέμματα και έχει μεγάλο και κακής ποιότητας εσωτερικό οδικό δίκτυο. Αποτελείται από εβδομήντα τοπικές κοινότητες, που, μαζί με τους οικισμούς, είναι πάνω από εκατόν τριάντα χωριά, όπου επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως χιόνια, παγετός και κατολισθήσεις που καθιστούν τις μετακινήσεις ιδιαίτερα δύσκολες και συχνά αδύνατες, τους χειμερινούς μήνες.
Ολα τα σχολεία του Δήμου είναι σημεία υποδοχής μαθητών, που καθημερινά διανύουν δεκάδες χιλιόμετρα για να πάνε προς το σχολείο και άλλα τόσα για την επιστροφή τους. Σας επισυνάπτουμε πίνακα με τις χιλιομετρικές αποστάσεις και αναφέρουμε ενδεικτικά ότι στη Δημητσάνα οι τριάντα τέσσερεις από τους πενήντα μαθητές είναι από άλλα χωριά. Στον πίνακα παραθέτουμε και ενδεικτικούς χρόνους μεταφοράς, που έχουν υπολογιστεί για καλές καιρικές συνθήκες.
Η αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι αναπόσπαστο τμήμα της προσπάθειας του νέου Δήμου, που αντιμετωπίζει την πρόκληση της υλοποίησης ενός μοντέλου αειφόρου ανάπτυξης σε μια περιοχή με ιδιαίτερα δύσκολη μορφολογία και φθίνουσα πορεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι εφαρμόζουμε αποκεντρωμένη διοίκηση, τοποθετώντας τις υπηρεσίες του Δήμου σε διαφορετικά χωριά με χρήση των νέων τεχνολογιών για τη δικτύωσή τους, προσδοκώντας τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
Η ύπαρξη των υπηρεσιών αποτελεί καθοριστικής σημασίας παράγοντα για την ισόρροπη ανάπτυξη και το μέλλον της περιοχής, όπως και η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Επισημαίνουμε την ήδη εκφρασμένη θέληση εκπροσώπων Κληροδοτημάτων, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να χρηματοδοτήσουν την λειτουργία ή και τον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων, ώστε να διατηρηθούν τα ιστορικά σχολεία της περιοχής, που είναι τα αρχαιότερα της Ελλάδας.
Οι θέσεις μας αυτές εκφράστηκαν και προς τους παράγοντες του Υπουργείου, αλλά και στη σύσκεψη με τους Δημάρχους που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο, παρουσία σας. Η απόφασή σας για την συγχώνευση των τριών από τις τέσσερεις σχολικές μονάδες της β’ βάθμιας εκπαίδευσης σε μία, Δημητσάνας, Λαγκαδίων και Βυτίνας στη Βυτίνα, μονομερώς και χωρίς να ληφθεί υπόψη ο προβληματισμός μας, αλλά ούτε και τα κριτήρια που οι ίδιοι είχατε ορίσει για ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές, δέν γίνεται αποδεκτή, ούτε από το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε από την κοινωνία της Γορτυνίας, όπου δημιουργείται και αρνητική ψυχολογία, αλλά και φαινόμενα τοπικισμού, αρνητικά για την επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας με την παρούσα απόφασή του:
Εκφράζει την αντίθεση του  στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση των  τριών σχολικών μονάδων σε Γυμνάσιο και Λύκειο, σε Δημητσάνα,  Βυτίνα  και Λαγκάδια, σε  μια. Μια απόφαση η οποία ελήφθη χωρίς διαβούλευση και διάλογο,  ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Η ιστορική επαρχία της Γορτυνίας, τα τελευταία χρόνια, οδηγείται σε οικονομική κοινωνική και πληθυσμιακή ερήμωση, και οι όποιες βεβιασμένες αποφάσεις στέλνουν μήνυμα για εγκατάλειψη και των τελευταίων κατοίκων που καθημερινά κάνουν ηρωικό αγώνα να μείνουν στη Γορτυνία.  Οι συνθήκες για τους λίγους  μαθητές είναι άνισες, έναντι άλλων μαθητών των πόλεων, αφού,  λόγω του δυσπρόσιτου και των μακρινών αποστάσεων, χρειάζονται καθημερινά 2 ως 4 ώρες για την μετακίνηση τους.
Ζητά να μη προχωρήσει το υπουργείο στην εφαρμογή μονομερώς της απόφασης  για κατάργηση των Γυμνάσιων και Λυκείων σε Δημητσάνα και Λαγκάδια και τη συγχώνευση τους σε ένα  σχολείο στη Βυτίνα. Για τα επόμενα δυο χρόνια να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των υπαρχουσών σχολικών μονάδων ως έχουν σε Δημητσάνα,  Λαγκάδια  και Βυτίνα, με πρόσθετα μέτρα  για την ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τις  πάγιες ελλείψεις καθηγητών και στις ξένες  γλώσσες  και τον περιορισμό της ταλαιπωρίας των μαθητών από την ανεπάρκεια σε μεταφορικά μέσα  στις δύσκολες μακρινές αποστάσεις.
Είναι υπέρ των ολοκληρωμένων σε πρόγραμμα, διδακτικό προσωπικό και μαθητές, σχολικών μονάδων, όμως μια τέτοια ομαλή μετάβαση διασφαλίζεται με το μεταβατικό στάδιο των δυο χρόνων. Συγκροτούμε επιτροπή διαβούλευσης και επεξεργασίας  μιας ανάλογης πρότασης από εκπροσώπους φορέων της Γορτυνίας και ειδικούς επιστήμονες.
Η επιτυχία αυτής της προσπάθειας προϋποθέτει την ενότητα και όχι το διχασμό  της κοινωνίας της Γορτυνίας και κάτι τέτοιο απαιτεί τον ανάλογο χρόνο για την αποδοχή και την υποστήριξή της. Το διακύβευμα δεν είναι απλά ένα σχολείο αλλά η ποιότητά του και για μας είναι  ζητούμενο η λειτουργία μιας σχολικής μονάδας  να είναι πρότυπο εκπαίδευσης  που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στα παιδιά και τους γονείς.

Το δημοτικό συμβούλιο συγκαλεί το Σάββατο 26 Μαρτίου, την επομένη της εθνικής γιορτής, Παγγορτυνιακή συνάντηση φορέων και νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Από το Δήμο Γορτυνίας