Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011 17:50

Μήνυμα Γρυπιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

Γράφτηκε από την

Το νερό είναι ίσως το πολυτιμότερο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο ευάλωτο αγαθό που μας παρέχει η φύση. Αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ύπαρξη όλων των ζωντανών οργανισμών της χλωρίδας και πανίδας κάθε τόπου. Ο άνθρωπος μπορεί ν’ αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δώρο της φύσης προς αυτόν, συμβάλλοντας έτσι, στη γενικότερη ανάπτυξη.
Ο τομέας των υδάτινων πόρων αποτελεί πηγή ζωής για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, η δημιουργία σύγχρονου δικτύου ύδρευσης, η ανάγκη για εγκατάσταση των βιολογικών καθαρισμών, καθώς και τα έντονα φαινόμενα λειψυδρίας, συνιστούν ζητήματα που πρέπει να μας απασχολούν.
Είναι γεγονός ότι, η Ελλάδα καταναλώνει το 86% της συνολικής ποσότητας νερού για τη γεωργία, με αρδευτικά δίκτυα που παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες, υδροβόρες μεθόδους άρδευσης και παράνομες γεωτρήσεις. Συνεπεία όλων των παραπάνω, πολλές εκτάσεις με καλλιέργειες απειλούνται σήμερα με ξηρασία, ενώ 1,5 εκατομμύριο στρέμματα παρουσιάζουν μεγάλη συγκέντρωση αλάτων, εξαιτίας της ακατάλληλης άρδευσης, που δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες κάθε καλλιέργειας, σε σχέση με το τοπικό κλίμα και το έδαφος.
Προκειμένου, λοιπόν, να υπάρχει νερό για όλους, απαιτείται η πληροφόρηση, η προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος και κυρίως, η υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων, με σκοπό την αξιοποίηση των υδατικών αποθεμάτων.  
Τέλος, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να κατανοήσουμε ότι, το νερό είναι μια ανεξάντλητη πηγή ζωής κι ενέργειας, η έλλειψη του οποίου οδηγεί αναπόφευκτα σε αφανισμό και ερημοποίηση. Οφείλουμε, αν μη τι άλλο, να ευαισθητοποιηθούμε, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και κυρίως να επιδείξουμε τον δέοντα σεβασμό προς τη φύση. Δεν είναι προσωπική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων μας!


Ο Δήμαρχος Ευρώτα
Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης


NEWSLETTER