Κυριακή, 01 Μαρτίου 2015 08:01

120.000 ευρώ για προστασία της ακτής στη Μ. Μαντίνεια

Γράφτηκε από τον

Από τις πιστώσεις για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από ανωτέρα βία στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (2014 - 2017), συνολικού ύψους 1,5 εκ. ευρώ, πρόκειται να χρηματοδοτηθεί το έργο της β’ φάσης προστασίας των ακτών στη Μικρή Μαντίνεια, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

Αφορά την προστασία της περιοχής με τα παραλιακά καταστήματα, αμέσως μετά, βόρεια από το έργο της προστασίας από τη διάβρωση, που υλοποιήθηκε από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ και η οποία κινδυνεύει να εξαφανιστεί από τη θάλασσα.
Την απόφαση για την ένταξη και τη χρηματοδότηση αναμένεται να λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου μεθαύριο Δευτέρα. Φορέας εκτέλεσης του έργου θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας.
Ωστόσο προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εξέφρασε το φόβο με το έργο που θα γίνει, το πρόβλημα της διάβρωσης να μετακινηθεί πιο δίπλα, πιο πάνω.
Η σοβαρότητα της κατάστασης στη Μικρή Μαντίνεια συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από ερώτηση του επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλη Μάκαρη. Ο κ. Μάκαρης υπενθύμισε πως ο Δήμος Καλαμάτας στο σάιτ του είχε αναγγείλει με πανηγυρικό τρόπο την ολοκλήρωση του έργου που είχε γίνει από το ΕΣΠΑ, χαρακτηρίζοντάς το ως άριστο έργο.
«Καλά τα έγραφε το σάιτ, ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο», απάντησε ο κ. Νίκας και είπε ότι το έργο που έγινε, «δεν προσβάλλει το περιβάλλον». Παραδέχθηκε, όμως, πως «προστατεύεις ένα σημείο και έχεις πρόβλημα παραπέρα, όπως έγινε στον Κορδία». Ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια έχει την ευθύνη και η χρηματοδότηση του έργου θα περάσει τη Δευτέρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο δήμαρχος αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και ανέφερε ότι ο δήμος ενδιαφέρεται για το έργο, καθώς κινδυνεύει δημοτική περιουσία, το "Τουριστικό", εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΚ και ο χώρος μπροστά από το δημοτικό κατάστημα.
Εκτίμησε μάλιστα, ότι το πρόβλημα της διάβρωσης σε όλη την ακτή ανατολικά της Καλαμάτας δημιουργήθηκε από το υλικό που πήραν από το ρέμα της Σάνταβας, εδώ και χρόνια, για να φτιάξουν το αεροδρόμιο.
Σύμφωνα με τη μελέτη της μελετήτριας όλης της περιοχής - λιμενολόγου Μαριλένας Φράγκου, προβλέπονται δύο πρόβολοι σ’ ένα τμήμα περίπου 200 μέτρων, μπροστά από τα παραλιακά καταστήματα.
Θα είναι γύρω στα 26 μέτρα μήκος έξω από τη θάλασσα, και άλλα τόσα ύφαλοι και μεταξύ των προβόλων ο χώρος θα γεμίσει με αμμοχάλικο και πέτρες, όπως έχει πέσει και στο αρχικό τμήμα της παρέμβασης.
Για το φετινό καλοκαίρι ο Δήμος Καλαμάτας προτίθεται να ζητήσει άδεια για διαμόρφωση της παραλίας.
Γ.Σ.