Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 08:44

Κινδυνεύουν με αποκλεισμό οι Κάτω Αμπελόκηποι

Γράφτηκε από την

Αμεσα με αποκλεισμό κινδυνεύουν οι κάτοικοι των Ανω και Κάτω Αμπελοκήπων στην Πυλία ύστερα από την ολική κατάρρευση τμήματος του δρόμου από τους Κάτω Αμπελοκήπους (Μινάγια) προς την Πύλο, ενώ έντονη είναι η ανησυχία για ενδεχόμενη καθίζηση του δρόμου προς Πλατανόβρυση - Χανδρινού, ο οποίος ασφαλτοστρώθηκε πρόσφατα.

Eνώ στην πρώτη περίπτωση η διέλευση είναι αδύνατη, στην δεύτερη τα συνεργεία που δουλεύουν ακόμα στο δρόμο ρίχνουν χαλίκι στα πρανή, ενώ υπάρχουν σημεία που η διάβρωση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και σε άλλα όπου το καινούργιο οδόστρωμα έχει βυθίσει.
Το ενδεχόμενο έκτακτων καταστάσεων είναι εκείνο που ανησυχεί τους κατοίκους, καθώς δεν είναι εύκολη πλέον η πρόσβαση στο Κέντρο Υγείας Πύλου, ενώ ήδη έχει διακοπεί η συγκοινωνία.
Ο Τάκης Μπλουγουράς τονίζει πως ο δρόμος στα Μινάγια έπεσε λόγω του κακού δικτύου ύδρευσης που είναι από αμίαντο και σπάνε συνέχεια οι σωλήνες, με συνέπεια η διαρροή να «τρώει» το χώμα κάτω από το δρόμο. Η ζημιά που προκλήθηκε είχε ακόμα μια σοβαρή συνέπεια, να μείνουν χωρίς νερό τα χωριά της ευρύτερης περιοχής. Οπως τονίζει, φαινόταν πως ο δρόμος θα πέσει εδώ και 3,5 χρόνια αλλά κανένας αρμόδιος φορέας δεν είχε μεριμνήσει.
Ο Θεόδωρος Τζαμπατζόπουλος παρατηρεί πως αν δεν υπήρχε το πρόβλημα στο δίκτυο ύδρευσης δεν θα υπήρχε ζήτημα, αφού δε θα προχωρούσε η διάβρωση. Οπως εξηγεί, περνάνε 3 αγωγοί από το σημείο κι εδώ και 3,5 χρόνια οι κάτοικοι είχαν τοποθετήσει έναν κώνο, καθώς το οδόστρωμα υποχωρούσε σταδιακά. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έχει διακοπεί και η συγκοινωνία, αφού το λεωφορείο από τη μια μεριά σταματάει στην Καλλιθέα και από την άλλη στη Λογγά.
«Εγώ ξέρω ότι αυτό το κομμάτι είναι μέσα στον οικισμό. Αν είναι ο δήμος υπεύθυνος να βρει τον μπελά του, αν είναι η Περιφέρεια και αγνόησε το δήμο, ας τα βρούνε στον εισαγγελέα. Εγώ πληρώνω τους φόρους  μου κι έχω υπηρετήσει την πατρίδα. Εχω απαιτήσεις» υπογραμμίζει. Για το δρόμο προς Χανδρινού εξηγεί πως βγαίνοντας από τους Αμπελοκήπους ο δρόμος «φεύγει» δεξιά, ενώ συνεργεία ρίχνουν χαλίκι γιατί είναι στενό το ασφαλτοστρωμένο τμήμα. Επίσης, τονίζει πως πέρα από τις δύο επικίνδυνες στροφές, υπάρχουν και σημεία του νέου αυτού δρόμου όπου παρατηρούνται καθιζήσεις στο οδόστρωμα. Τόνισε δε πως ο κίνδυνος αποκλεισμού των κατοίκων είναι μεγάλος, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο δρόμο προς Χανδρινού. Να σημειωθεί δε πως τα προβλήματα γενικότερα στο δρόμο από Πλατανόβρυση προς Χανδρινού είναι μεγάλα, όχι μόνο στο ασφαλτοστρωμένο τμήμα αλλά και στο παλιό τμήμα, που είναι στενό και με πολλές λακκούβες. 
Οι κάτοικοι των Κάτω Αμπελοκήπων στέκονται σε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με το παλιό σχολείο του χωριού, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Δεν πρόκειται μόνο για αδιαφορία των αρχών σχετικά με τον πολιτισμό και την ιστορία του τόπου αλλά και με την ασφάλεια των διερχόμενων, τονίζουν.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ε. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Από την εργολαβία για τη συντήρηση της επαρχιακής οδοποιίας, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, που υλοποιεί η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, πρόκειται να γίνει η άμεση παρέμβαση για να αποκτήσει βατότητα ο δρόμος. Σήμερα θα βρεθούν στο σημείο της καθίζησης ο εργολάβος και ο επιβλέπων μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων για να δουν ποιες είναι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν αυτή την περίοδο, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Το επόμενο διάστημα θα μελετηθεί το πρόβλημα, ώστε μέσα στο καλοκαίρι το αργότερο, να γίνει η παρέμβαση που θα δώσει την οριστική λύση.