Τρίτη, 03 Μαρτίου 2015 22:08

Αταξία στη λαϊκή της Μεσσήνης - πωλητές δεν πληρώνουν για τις θέσεις

Γράφτηκε από την
Αταξία στη λαϊκή της Μεσσήνης - πωλητές δεν πληρώνουν για τις θέσεις

Αναρχία και... αταξία βασιλεύει στη λαϊκή αγορά της Μεσσήνης. Κανένας σχεδόν δεν πληρώνει για τη θέση που πιάνει κάθε Σάββατο για να πουλήσει τα προϊόντα του. Οπου βρει ο καθένας στήνει τον πάγκο του - και όπως λένε άνθρωποι του δήμου, η λαϊκή αγορά έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. 

Οποιος θέλει λοιπόν πουλάει ό,τι θέλει, χωρίς νόμιμη άδεια ή χωρίς να έχει ταμειακή μηχανή. Η... αναρχία αυτή έχει διώξει τους περισσότερους παραγωγούς, και ελάχιστοι είναι οι ντόπιοι παραγωγοί που πηγαίνουν ακόμα τα προϊόντα τους στη λαϊκή της Μεσσήνης. 

Οπως λένε οι ίδιοι άνθρωποι, τώρα ξεκινά από την παρούσα δημοτική αρχή μια προσπάθεια για να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά όπως ορίζει ο νόμος. Η "Ε" μίλησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μεσσήνης Μένη Αδαμόπουλο, ο οποίος τόνισε πως ο δήμος ξεκινά διαβούλευση για να πάψουν αυτές οι παθογένειες και να επιστρέψουν οι παραγωγοί στην αγορά. Παράλληλα, μέλημα της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει η λαϊκή με τρόπο τέτοιο, ώστε οι καταναλωτές από τα γύρω χωριά να κατεβαίνουν γι' αυτήν στην πόλη και να αφήνουν λεφτά και σε άλλες δραστηριότητες. 

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως η δημοτική αρχή δρομολογεί αλλαγές στη λειτουργία της λαϊκής αγοράς, θέλει όμως να έχουν λόγο και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Στόχος είναι το αυτονόητο, δηλαδή να εφαρμοστεί ο νόμος που ισχύει για όλες τις λαϊκές αγορές. Στη Μεσσήνη πάντως η εφαρμογή του νόμου θα αλλάξει τα... δεδομένα και θα ξεβολέψει αρκετούς, καθώς θα φέρει την ευταξία και τη νομιμότητα που τώρα δεν υπάρχει.

 

ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ  ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Ο Μ. Αδαμόπουλος ξεκαθάρισε ότι ο νόμος δεν παίζει και ότι κανένας δεν μπορεί να πουλήσει ούτε ένα μαρούλι χωρίς να έχει άδεια. Οσο για τις θέσεις, είπε πως η Περιφέρεια θα έχει την ευθύνη για τον καθορισμό τους. 

«Το ταχύτερο δυνατό θα ξεκινήσουμε τη διαβούλευση, με την συμμετοχή και του προέδρου του τοπικού συμβουλίου, και θα έρθουν από την Περιφέρεια να καθορίσουν τις θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Είπε ακόμα ότι ο επανακαθορισμός θέσεων είναι αναγκαίο να γίνει - και επεσήμανε τη δυσκολία που υπάρχει, γιατί οι παραγωγοί της Μεσσήνης δεν είναι οργανωμένοι σε κάποιο σύλλογο, ώστε να μπορέσουν οργανωμένα να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. 

Ανέφερε επίσης ότι είναι λίγοι αυτοί που έχουν άδειες αλλά πρέπει όλοι να βγάλουν. Τόνισε δε ότι... δυστυχώς δεν πληρώνει κανένας, αλλά «ο καινούργιος νόμος δεν τα σηκώνει αυτά». Έτσι, η δημοτική αρχή επικεντρώνεται στο «να στηθεί μια λαϊκή αγορά από την αρχή, γιατί τώρα δεν υφίσταται λαϊκή αγορά με τις νόμιμες διαδικασίες». 

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ  Η ΛΑΪΚΗ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Η λαϊκή της Μεσσήνης αυτή τη στιγμή όχι απλώς υπολειτουργεί, αλλά στην ουσία «δεν υφίσταται», όπως λένε άνθρωποι μέσα από το δήμο. Επισημαίνουν ότι η λειτουργία της έχει υποβαθμιστεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν συμμετέχουν πολλοί παραγωγοί από την ευρύτερη περιοχή. Από αυτούς πάντως, οι περισσότεροι έχουν ταμειακή μηχανή και άδεια λειτουργίας. Δίπλα τους όμως υπάρχει ένα πλήθος άσχετων ατόμων που εκμεταλλεύονται το ότι δεν γίνονται έλεγχοι, κι έτσι πηγαίνουν στη λαϊκή με χόρτα, ελιές ή οτιδήποτε άλλο, κάθονται όπου θέλουν και τα πουλάνε.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η λαϊκή αγορά έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη της, και τώρα η δημοτική αρχή ξεκινάει να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Θεωρούν μάλιστα ότι τα πάντα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή: όποιος έχει άδεια να παίρνει τη θέση του και να πληρώνει κανονικά με το μήνα ή το εξάμηνο, όπως πρέπει να γίνεται. Λένε ακόμη ότι, από τη στιγμή που υπάρχουν θέσεις αδιάθετες και ο παραγωγός είναι νόμιμος, πρέπει να μπορεί να πληρώνει για μια θέση την ημέρα λειτουργίας της λαϊκής. Αυτό μπορεί να γίνεται με έναν δημοτικό υπάλληλο ο οποίος θα περνάει και θα τους κόβει το αντίτιμο για τη συγκεκριμένη μέρα. 

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ

Στη λαϊκή αγορά της Μεσσήνης το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι πιο πολλοί δεν έχουν άδειες, απλά... στήνουν και πουλάνε. Υπάρχει μια αταξία, μας λένε από το δήμο, και τελικά όσοι έχουν νόμιμες άδειες δεν μπορούν να βρουν θέση. Ο δήμος λοιπόν καλείται να τηρήσει τους κανόνες που ήδη υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται. Να διαρρυθμιστούν οι θέσεις και να ξέρει ο κάθε παραγωγός που θα κάθεται για να πουλάει τα προϊόντα του, αφού θα έχει πληρώσει το ανάλογο αντίτιμο και έχει την απαιτούμενη αδειοδότηση. 

Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί ο κανονισμός, που δεν εφαρμόζεται, και να λειτουργεί η λαϊκή της Μεσσήνης όπως όλες οι λαϊκές, σε όλη την Ελλάδα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη λαϊκή αγορά της Μεσσήνης υπάρχουν αδιάθετες θέσεις, αλλά δεν είναι νοικιασμένες γιατί τα τελευταία χρόνια ο καθένας πήγαινε κι έβαζε όπου ήθελε πάγκο, χωρίς άδεια. Και επειδή κανένας δεν τον ενοχλούσε από το δήμο για να πληρώσει τη θέση, τελικά διαμορφώθηκε μια κατάσταση αναρχίας. Επαψε να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός - και χωρίς κανονισμούς η αγορά συρρικνώθηκε. Ετσι οι πιο πολλοί παραγωγοί πλέον είναι ντόπιοι, γιατί οι εκτός Μεσσήνης δεν την προτιμούν.

Ν.Κ. 


NEWSLETTER