Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011 21:59

Αναπροσαρμογή τελών στο Δήμο Ευρώτα

Γράφτηκε από την

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε από την Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο Ευρώτα, η αναπροσαρμογή των συντελεστών τελών καθαριότητας - φωτισμού και ΤΑΠ, την Τρίτη 22 Μαρτίου 2011.  
Εισηγητής του θέματος ήταν ο αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος, ο οποίος ανέφερε τα εξής:
«Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι γνωστές με δραματικά αποτελέσματα στο εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.
Η αυτοδιοίκηση, ως θεσμός έκφρασης των πολιτών, δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από τη διαρκή κρίση.
Ο νέος Δήμος Ευρώτα που προέκυψε από τον Καλλικρατικό νόμο 3852/10 και συνένωσε πέντε πρώην Καποδιστριακούς Δήμους (Έλους, Σκάλας, Κροκεών, Γερονθρών και Νιάτων) πρέπει να λειτουργήσει εύρυθμα, προσφέροντας αναβαθμισμένες/ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό, τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα και σε ευθεία συνάρτηση με τις προβλεπόμενες δαπάνες.
Αυτό συνεπάγεται ότι, το ύψος των τελών αυτών πρέπει να είναι ανάλογο του κόστους παροχής της αντίστοιχης υπηρεσίας. Δεν επιτρέπεται τα έσοδα να είναι μεγαλύτερα των αντίστοιχων δαπανών, γιατί διαφορετικά υποκρύπτεται φορολογία (τήρηση αρχής ανταποδοτικότητας). Τα τέλη αυτά επιβάλλονται για την αντιμετώπιση των δαπανών παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού, καθώς και κάθε άλλης δαπάνης από παγίως παρεχόμενες στους πολίτες δημοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Με ευαισθησία και κατανόηση στις ανάγκες των συμπολιτών μας, των λειτουργούντων μονάδων δημόσιου και ιδιωτικού χαρακτήρα, προχωρούμε στην απαιτούμενη αναπροσαρμογή.
Στόχος, η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, με δέσμευση την καλύτερη παροχή υπηρεσιών γι’ αυτά που εισφέρουν οι συμπολίτες μας.
Επιπλέον, ο Δήμος Ευρώτα δεσμεύεται στo πλαίσιo του ν.1080/80 και της αρμοδιότητάς του να προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους, ώστε να υπάρξει διαφάνεια στα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα που δηλώνονται ή θα δηλωθούν στο μέλλον. Καλούμε τους συμπολίτες του Δήμου Ευρώτα και την κάθε  λογής επιχείρηση, να δηλώσουν προς τη ΔΕΗ τις προσαρμογές/μεταβολές που έχουν επέλθει στις οικείες ή τα καταστήματά τους.
Αυτή η πράξη δηλώνει διαφάνεια, αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, προς όλους τους πολίτες του Δήμου Ευρώτα.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι συντελεστές των τελών που θα ισχύσουν από  το έτος 2011.

Οικιακή Χρήση:  Α ζώνη   > 501 κατοίκους 1,05 ευρώ ανά τμ.
(14 τ.δ   με 657.679 τμ. Χ 1,05 = 690.562 ευρώ)

Β ζώνη   ≤ 500 κατοίκους  0,85 ευρώ ανά τμ.
(11 τ.δ  με 113.992 τμ. Χ 0,85 = 96.893 ευρώ)


Το σύνολο των τμ. για την οικιακή χρήση βάσει των δεδομένων της ΔΕΗ ανέρχεται στα 771.671 τμ.
Προβλεπόμενα έσοδα για την οικιακή χρήση του 2011 θα είναι 787.456,00 ευρώ.

Γενική Χρήση:  

Α ζώνη ( εμπορικά καταστήματα, σουπερ μάρκετ, ιδιωτικές επιχείρησης, ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ελαιουργία, βιοτεχνίες κ.λπ. )   < 300 τμ.      1,60 ευρώ ανά τμ.

Β ζώνη  ( εμπορικά καταστήματα, σουπερ μάρκετ, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ελαιουργία, βιοτεχνίες κ.λπ. )   > 301 τμ       2,25 ευρώ ανά τμ.

Γ ζώνη (ιδιωτικές τράπεζες, κλπ. )   2,25 ευρώ ανά τμ.

Δ ζώνη  ( καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι εκείνα, στα οποία γίνεται παρασκευή ή και διάθεση σε πελάτες ή διανομή φαγητών ή γλυκισμάτων ή οποιουδήποτε άλλου παρασκευάσματος τροφίμων ή ποτών ή αποθήκευση ή συντήρηση ή εμπορία κάθε είδους τροφίμων ή ποτών, καθώς και τα καταστήματα προσφοράς υπηρεσιών, εξαιτίας των οποίων μπορεί να προκληθεί βλάβη στη δημόσια υγεία, όπως αναφέρονται στις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις). Δ1 ζώνης > 500 κατοίκους και άνω των 300 τμ.  2,15 ευρώ ανά τμ. και  Δ2 ζώνης   ανεξαρτήτως πληθυσμού και < 300 τμ. 1,60 ευρώ ανά τμ.
Θα υπάρξει πρόβλεψη για μείωση έκπτωσης κατά 50% των συντελεστών σε ευπαθείς ομάδες ( ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, κλπ. ) βάσει των δεδομένων της ΔΕΗ.
Το σύνολο των τμ. για τη γενική χρήση βάσει των δεδομένων της ΔΕΗ ανέρχεται στα 194.527 τμ.
Προβλεπόμενα έσοδα για τη γενική χρήση του 2011 θα είναι 312.558,00 ευρώ.
Ο ενιαίος συντελεστής τέλους ακίνητης περιουσίας (Τ.Α.Π.) για τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες του Δήμου Ευρώτα παραμένει ως έχει στην περιοχή τους.


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ευρώτα


NEWSLETTER