Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 13:45

«Απαλλαγή από το τέλος σύνδεσης με την αποχέτευση» ζητούν κάτοικοι της Κυπαρισσίας

Γράφτηκε από τον

Την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας ζητά μια ομάδα κατοίκων της Κυπαρισσίας οι οποίοι μένουν νοτιοδυτικά της οδού Ναυαρίνου, για να ακουστεί το αίτημά τους να απαλλαγούν από την οφειλή 369 ευρώ που επιβάλλει η ΔΕΥΑΤ σε κάθε ιδιοκτήτη της περιοχής, για το έργο  σύνδεσης των παροχών αποχέτευσης των σπιτιών με το αποχετευτικό δίκτυο.

Στο αίτημά τους -που απευθύνεται προς τον πρόεδρο και το Διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΤ, το δήμαρχο, τον πρόεδρο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ κοινοποιείται στο Συνήγορο του Πολίτη, τον περιφερειάρχη και τον εισαγγελέα Κυπαρισσίας- οι κάτοικοι σημειώνουν καταρχάς: «Σύμφωνα με το 455/1-8-2014 έγγραφό σας προς όλους τους ιδιοκτήτες της πολυκατοικίας μας, μας γνωστοποιείτε πως έχετε ολοκληρώσει το έργο της νοτιοδυτικής παραλίας, έργο για το οποίο χρεωθήκατε με μεγάλο ποσό για την αποπεράτωσή του. Ως εκ τούτου με ποσό 369 ευρώ έκαστον ιδιοκτήτη έως 30/9/2014, 369Χ24 διαμερίσματα 8856 ευρώ σε σύνολο για την πολυκατοικία μας, μας ζητάτε να συμμετέχουμε στο έργο Νέου Αποχετευτικού Δικτύου επειδή η σύνδεση όλων των κατοικιών με το αποχετευτικό δίκτυο και κατ’ επέκτασιν με το βιολογικό είναι υποχρεωτική»

Από εκεί και πέρα θέτουν ορισμένα ζητήματα σε σχέση με το έργο και τις χρεώσεις που τους έχουν αποδοθεί, αν και μέχρι τώρα πλήρωναν κανονικά τέλη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού. Και ρωτούν μεταξύ άλλων γιατί καθυστέρησε 2,5 χρόνια να τους κοινοποιηθεί μια τέτοια απόφαση χρέωσης, και γιατί δεν αναφέρεται στην ειδοποίηση το συνολικό ποσό οφειλής της ΔΕΥΑΤ προς την τράπεζα. Ακόμη τονίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 3.000 - 5.000 ευρώ να πληρώσουν για τις εργασίες υποδομής και σύνδεσης με το βιολογικό, ρωτώντας γιατί να είναι αυτοί οι μόνοι δημότες που θα πληρώσουν για την αποπεράτωση ενός έργου, αφού με ελάχιστο αντίτιμο θα μπορούσε αυτό να πληρωθεί από όλους τους ιδιοκτήτες της πόλης.

Σημειώνουν επίσης: «Θεωρούμε άδικη την απόφαση που μας εξαιρεί από την συνταγματική αρχή της ισότητας και αναλογικότητας με βάση τους νόμους αυτής της χώρας, αφού είμαστε η μοναδική περιοχή που καλείται να πληρώσει για το έργο και τον ανάδοχο του. Θεωρούμε άδικο να πληρώνουμε δάνεια που δεν ερωτηθήκαμε, θεωρούμε άδικο επί 35 χρόνια να πληρώνουμε τέλη αποχέτευσης χωρίς ανταποδοτικό χαρακτήρα, θεωρούμε άδικο να πληρώσουμε συμμετοχή ή τέλη σύνδεσης -αφού υπάρχει ασάφεια στις αποφάσεις σας- στο έργο του βιολογικού όταν η πολυκατοικία μας βρίσκεται δίπλα στα αντλιοστάσια και η ροή των λυμάτων θα είναι φυσική, και τέλος θεωρούμε άδικο εν μέσω οικονομικής κρίσης να πληρώνουμε το εξωπραγματικό αυτό ποσό αφού η πολυκατοικία μας κατοικείται από ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους των 400 ευρώ».

Καταλήγοντας αναφέρουν: «Επειδή ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΥΑΤ θεωρούν μονόδρομο την πληρωμή της οφειλής και με την άρνηση του κ. δημάρχου να μας δεχθεί -διαμηνύοντας με την γραμματέα του ότι αρμόδιος επί του θέματος είναι ο κ. Γυφτάκης και όχι ο ίδιος- ζητάμε την σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας για να ακουστεί η άποψή μας, η οποία είναι απαλλαγή της οφειλής αυτής και παραμονή μας στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της περιοχής μας».

Κ.Μπ.