Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 07:46

Πέρασε στην… αντίσταση και κατέβασε την σημαία της Ε.Ε.: Ο Νίκας το παίζει Γλέζος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Πέρασε στην… αντίσταση και κατέβασε την σημαία της Ε.Ε.: Ο Νίκας το παίζει Γλέζος

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας δεν πήγε στη Γερμανία μαζί με τους άλλους δημάρχους της Περιφέρειας και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, λόγω της αντιπαράθεσης, του «ζητήματος που έχει προκύψει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδος».

Αυτό σημειώνει ο ίδιος, σε απαντητική επιστολή του στο Γερμανό έπαρχο της περιοχής Σβάμπις Χαλ, Γκέρχαρντ Μπάουερ και επισημαίνει ότι «αυτό το ζήτημα έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία μια δύσκολη κατάσταση, διότι η πλειονότητα των πολιτών -και ιδιαίτερα όσοι χειμάζονται από την κρίση- θεωρεί τη Γερμανία ως υπεύθυνη χώρα για αυτήν την κατάσταση».
Μάλιστα, σε δήλωσή του στην "Ε" ο κ. Νίκας, απαντώντας σε σχόλιό μας για το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, είπε ότι «θα την αναρτήσει, όταν θα λυθούν σχετικά τα προβλήματα με την Ε.Ε.». Και δήλωσε πως θα το κάνει «με κάθε επισημότητα και με την παρουσία της Φιλαρμονικής». Εμμέσως συμφώνησε ότι αυτό θα γίνει, όταν φορέσουν γραβάτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Για την πρόσκληση που έλαβε ο δήμαρχος Καλαμάτας από τη Γερμανία, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο: «Ο έπαρχος του Σβάμπις Χαλ Γκέρχαρντ Μπάουερ, με πρόσφατη επιστολή του, δήλωσε προς το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα την επιθυμία του για "εντονότερη συνεργασία" με το Δήμο Καλαμάτας και τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την περιοχή αυτή της Γερμανίας. Υπενθυμίζεται πως αρκετοί αυτοδιοικητικοί της Πελοποννήσου ανταποκρίθηκαν σε ανάλογη πρόσκληση».

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΝΙΚΑ
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, απαντώντας προς τον έπαρχο του Σβάμπις Χαλ, ανέφερε τα εξής: «Σας ευχαριστώ για το ευγενικό σας γράμμα και σας διαβεβαιώνω ότι και δική μας επιθυμία είναι η ανάπτυξη συνεργασίας ανάμεσα στο Συμβούλιο Περιοχής του Σβάμπις Χαλ και το Δήμο Καλαμάτας. Σας υπενθυμίζω -το γνωρίζετε άλλωστε- πως η περιοχή μας έχει δυναμισμό, άριστες προοπτικές, εύκολη πρόσβαση με το νέο αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας και με το Αεροδρόμιο Καλαμάτας. Ως δημοτική αρχή, προσπαθούμε να αναπτύσσει ο δήμος μας εξωστρέφεια και επιδιώκουμε συνεργασίες σε πολλά επίπεδα.
Επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι ίσως ο μοναδικός στην Ελλάδα που κάνει πλήρη διαχείριση απορριμμάτων, με κομποστοποίηση των οργανικών και ανακύκλωση. Παρόλα αυτά, έχουμε συνείδηση πως είναι αναγκαίο να μάθουμε πολλά ακόμη από άλλους με προχωρημένη τεχνογνωσία σε σχέση με εμάς, όπως η περιοχή σας.
Ασφαλώς, γνωρίζετε καλά το ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελλάδος, το οποίο ελπίζουμε και ευχόμαστε να ξεπερασθεί. Αυτό το ζήτημα έχει δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία μια δύσκολη κατάσταση, διότι η πλειονότητα των πολιτών -και ιδιαίτερα όσοι χειμάζονται από την κρίση- θεωρεί τη Γερμανία ως υπεύθυνη χώρα για αυτήν την κατάσταση.
Για το θέμα αυτό, στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Ελλάδα πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες συνάντηση μεταξύ Γερμανών και Ελλήνων, η οποία θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, στο επίπεδο διαμόρφωσης της κοινωνικής άποψης σχετικά με το ρόλο της Γερμανίας και πώς αυτό είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί. Περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης.
Ελπίζουμε πολύ σύντομα να υπερπηδηθούν τα εμπόδια και να κυριαρχήσουν οι αρχές, οι αξίες και οι προοπτικές της Ε.Ε., καθώς και να βελτιωθεί το κλίμα και η αντίληψη της κοινωνίας όσον αφορά στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στη Γερμανία.
Να είστε βέβαιοι ότι εμείς εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της άμβλυνσης των διαφορών και αντιθέσεων και ελπίζουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 να μπορούμε να σχεδιάσουμε -τηρώντας το μεταξύ μας πρωτόκολλο- τον τρόπο συνεργασίας μας με ορθολογισμό, με προγραμματισμό, με απόλυτα συγκεκριμένο τρόπο. Οποιαδήποτε συνεργασία έχει ως προϋπόθεση την κοινωνική συναίνεση και την άμβλυνση των διαφορών, τις οποίες επιθυμούμε και επιδιώκουμε, ώστε να γίνει πράξη η συνεργασία μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και του Συμβουλίου Περιοχής του Σβάμπις Χαλ».

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER