Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 14:04

Παρ. Παρασκευόπουλος: Ευτελισμός και εκφυλιστικά φαινόμενα, στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γορτυνίας

Γράφτηκε από την

Στα πολλά χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά, ένα από τα πράγματα που αποστρέφομαι είναι  ο καταγγελτικός λόγος. Και όταν αυτό έχει να κάνει με τη γενέτειρά μου, τη Γορτυνία, μου είναι και δυσάρεστο. Δυστυχώς όμως είμαι υποχρεωμένος να το πράξω, από αίσθηση ευθύνης, απέναντι στους πολίτες και τη δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Γορτυνίας. 
Αποκορύφωμα η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που είχε ως θέμα το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου. Σχεδόν πέρασαν οι πρώτες 100 μέρες, και ως συνηθίζεται, τις πρώτες 100 μέρες, οι ασκούντες τη διοίκηση, σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, δείχνουν δείγματα γραφής. Κάτι τέτοιο φυσικά στο δήμο Γορτυνίας δεν υπήρξε, και ίσως θα ήταν βιαστικό,  ακόμη και άδικο, να αυστηροποιήσει κανείς το λόγο του και να απαιτήσει απολογισμό και έργο. Δεν πρόκειται γι αυτό, και δεν αγνοώ  και τις αντικειμενικές δυσκολίες του νέου δήμου.
Η καλή μέρα, όμως, όπως λέει ο λαός μας, από το πρωί φαίνεται, και η πλειοψηφία του νέου δήμου, δεν ξεκίνησε καλά. Η εξέλιξη με θλίβει, αλλά, δεν με εκπλήσσει. Το είχα πει προεκλογικά και το υπογράμμισα και μετεκλογικά, ότι η πλειοψηφία του δήμου, κατακτήθηκε, από ετερόκλητη, συγκυριακά, συμμαχία, με αποκλίνουσες επιδιώξεις και προτεραιότητες. Μια πλειοψηφία, χωρίς πρόγραμμα, σχέδιο, γραμμή πλεύσης και συνοχή. Μια πλειοψηφία, που δείχνει να μην έχει συνείδηση, μερικές φορές, το τι διακυβεύεται στη Γορτυνία και ποια είναι η ευθύνη της.
Με γοργούς ρυθμούς, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, οι λειτουργίες του συμβουλίου, ευτελίζονται και εκφυλίζονται. Πως είναι δυνατόν να σχεδιάσεις και να οργανώσεις τη λειτουργία και την παρέμβαση του δήμου, σε μια ολόκληρη επαρχία Γορτυνίας, όταν αυτό δεν το πετυχαίνεις, στο επίπεδο της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.
Με ευθύνη, πρωτίστως του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, προσκλήθηκαν, όσοι  προσκλήθηκαν, στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο, που είχε ως ημερήσια διάταξη το μεγάλο θέμα του τεχνικού προγράμματος, με την ανοργανωσιά και την προχειρότητα, να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία. Υπήρξαν μέλη του δημοτικού συμβουλίου, τα οποία, ούτε καν,  είχαν ενημερωθεί, το προηγούμενο βράδυ, έστω και με ένα sms! Δεν στέκομαι στην τυπική νομιμότητα, αλλά στην ουσιαστική λειτουργία. Δεν δόθηκαν εισηγήσεις, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των τελευταίων τριών ημερών. Έτσι φθάσαμε, σε μια συνεδρίαση, όπου θα έπρεπε να τοποθετηθούμε για  σοβαρά ζητήματα, από την προφορική εισήγηση, της τελευταίας ώρας, του δημάρχου. Λυπάμαι που το αναφέρω, αλλά ζώντας τις κωμικοτραγικές στιγμές στο δημοτικό συμβούλιο, εκείνες τις ώρες έκανα τις σκέψεις, ότι και μια συνέλευση πολυκατοικίας, με τους ενοίκους, θα ήταν καλύτερα οργανωμένη, και ο διαχειριστής της πολυκατοικίας, δεν θα είχε να ζηλέψει τίποτε, συγκρίνοντας τη δική του εισήγηση, με την εισήγηση του δημάρχου.
Μετά δε και τις έντονες καταγγελίες του αντιδημάρχου κ. Σακελλαρίου, του καθ ύλη αρμόδιου για τα οικονομικά, ότι δεν υπήρξε συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής για τη συγκεκριμένη εισήγηση, δεν υπήρχαν περιθώρια, για να ανεχθεί κανείς, πέρα από τις προαναφερόμενες παραλείψεις,  και τις παρατυπίες της πλειοψηφίας.
Η δογματική εμμονή του δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, δεν άφησαν περιθώρια, να κρατηθούν τα προσχήματα, και το κύρος της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου. Ανάλογη πρόταση με τη δική μου, ως επικεφαλής του συνδυασμού ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή για ολιγοήμερη αναβολή του δημοτικού συμβουλίου, έγινε και από τον κ. Ηλία Αποσκίτη, ώστε να υπάρξει χρόνος ενημέρωσης και διαβούλευσης του δημοτικού συμβουλίου και των 70 προέδρων των κοινοτήτων, και όταν απορρίφθηκαν, τελικά αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε από τη συνεδρίαση - παρωδία.
Ο δήμαρχος έχει την πρώτη και βασική ευθύνη, για την εκφυλιστική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.
Το δε τεχνικό πρόγραμμα που τελικά ψηφίστηκε μόνο από την πλειοψηφία, αλλά συνολικά, από τους λιγότερους των μισών, δημοτικών συμβούλων, είναι ένα τεχνικό πρόγραμμα, από τα παλιά.
Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο, ειρμό, και ανάλογη στόχευση. Ακολουθεί την πεπατημένη των αναπλάσεων, της τσιμεντοποίησης και των μελετών επί μελετών (!) που συνήθως εκπονούνται πολλές φορές για να μένουν … στα συρτάρια!
Καιρός να αφυπνιστούμε. Διανύουμε μέρες μιας καταστροφικής επερχόμενης οικονομικής κρίσης. Η Γορτυνία πλήττεται καίρια και θα οδηγηθεί στην πλήρη ερημοποίηση. Γι αυτό, οι προτεραιότητες πρέπει να είναι άλλες και άλλος ο σχεδιασμός.
Πέραν της τυπικής διαδικασίας, ο συνδυασμός μας, ΓΟΡΤΥΝΙΑ νέα εποχή, όπως είχε δεσμευθεί και στο πρόγραμμά του, θα διατυπώσει το επόμενο διάστημα, ένα τεχνικό πρόγραμμα, διεκδίκησης για την ανάπτυξη της Γορτυνίας. Θα στηρίζει την κτηνοτροφία και την γεωργία, θα αναπτύσσει τον τουρισμό και θα διεκδικήσει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  για νέους ανθρώπους που μπροστά στην ανεργία των πόλεων επιλέγουν τη δημιουργική επιστροφή στη γενέτειρά τους.
Δεν θα κινηθούμε παραταξιακά. Απευθύνομαι σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις, και στο σύνολο των κοινωνικών συλλογικών φορέων της Γορτυνίας, για τη συγκρότηση μιας πλατιάς συμμαχίας διεκδίκησης για την ανάπτυξη της Γορτυνίας της νέας εποχής.

Από το Γραφείο Τύπου του Παρ. Παρασκευόπουλου


NEWSLETTER