Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011 20:28

Συναντήσεις του Δημάρχου Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλου

Γράφτηκε από την

Σήμερα ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος συναντήθηκε με την Διευθύντρια Βυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Ευγενία Γερούση στο περιθώριο υπηρεσιακής της συμμετοχής σε δικαστήριο στην Καλαμάτα.
Η συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε μετά από ευγενική παραχώρηση στον χώρο του εντευκτηρίου των δικηγόρων από τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας κ. Κωνσταντίνου Μαργέλη τον οποίο και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως.
Στην συνάντηση αυτή συμμετείχαν η κα. Ευαγγελία Μηλίτση αναπληρωτής διευθύντρια της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο κ. Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος μηχανικός της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο κ. Μένης Παπαδόπουλος τέως δήμαρχος του Δήμου Ανδρόυσας, ο κ. Σπύρος Κοντοθανάσης αντιδήμαρχος του Δήμου Μεσσήνης και η κα. Γεωργία Καραστάθη αρμόδια μηχανικός της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου.
Σημειωτέον η ανωτέρω συνάντηση εργασίας ήταν συνέχεια της επίσκεψης του Δημάρχου στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου και είχε συναντηθεί με την κα. Λίνα Μενδώνη Γενική Γραμματέα του υπουργείου και την κα. Ευγενία Γερούση.
Συζητήθηκε το θέμα της αποκατάστασης του Κάστρου της Ανδρούσας όπου και έγινε αναλυτική συζήτηση επί των υπαρχουσών μελετών και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν.
Αποφασίστηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διενεργηθεί αυτοψία στον χώρο του Κάστρου από τους υπεύθυνους της εφορείας των βυζαντινών αρχαιοτήτων και τους εκπροσώπους του Δήμου έτσι ώστε να διερευνηθεί το σύνολο των απαιτούμενων εκτάσεων προς απαλλοτρίωση για την υλοποίηση έργων αποκατάστασης – ανάδειξης του Κάστρου της Ανδρούσας.
Στόχος παραμένει η περαιτέρω ωρίμανση του έργου ώστε μελλοντικά να εξευρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αναστήλωση του Κάστρου Ανδρούσας που είναι πραγματικά ένα πολύ σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Επιπλέον πέρα από τις εργασίες στερέωσης θα προταθεί ο ηλεκτροφωτισμός του τμήματος που θα επισκευαστεί ,η τοποθέτηση πινακίδων πληροφόρησης για τους επισκέπτες καθώς και η σύνταξη ενημερωτικού φυλλαδίου που θα αφορά το Κάστρο της Ανδρούσας.
Ο Δήμαρχος από την πλευρά του ευχαρίστησε την κα. Γερούση για την συνεργασία και την βοήθεια της, την γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κα. Μενδώνη για το ενδιαφέρον που έδειξε ως προς το έργο καθώς και τον κ. Μένη Παπαδόπουλο για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα κυρίως στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης των μελετών.
Ο κ. Αναστασόπουλος δεσμεύτηκε ότι η δημοτική αρχή με τις υπηρεσίες που διαθέτει θα συνεργαστεί απόλυτα με την τοπική εφορεία βυζαντινών αρχαιοτήτων προκειμένου να ολοκληρωθεί η μελετητική αυτή προσπάθεια σε σύντομο χρονικό διάστημα και να επικαιροποιηθεί ο προϋπολογισμός της μελέτης με τίτλο «Συντήρηση – στερέωση- ανάδειξη του ανατολικού τμήματος του Κάστρου Ανδρούσας».
Παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του χώρου.

Με το βουλευτή Αυστραλίας Παν. Κατσαμπάνη


Σήμερα με χαρά υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Μεσσήνης στο γραφείο του τον Βουλευτή του Κοινοβουλίου Victoria της Αυστραλίας κ. Παναγιώτη Κατσαμπάνη τον οποίο συνόδευε ο πρώην βουλευτής κ. Λευτέρης Παπανικολάου. Στην συνάντηση παρευρέθη και ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού κ. Γιώργος Αθανασόπουλος ο οποίος έχει γεννηθεί στην Αυστραλία.
Στα πλαίσια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τον καλλικρατικό δήμο Μεσσήνης αλλά και την ομογένεια.
Ο κ. Αναστασόπουλος ενημέρωσε τον κ. Κατσαμπάνη για την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να προωθηθούν τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας δεδομένου ότι ο Δήμος Μεσσήνης είναι κατεξοχήν αγροτικός με σπουδαία αγροτικά και ποιοτικά προϊόντα .
Παράλληλα ο Δήμαρχος ζήτησε από τον ομογενή βουλευτή να ασκήσει την επιρροή του στην κατεύθυνση της προώθησης των προϊόντων ήτοι ελαιολάδου, βρώσιμων ελιών, σύκων και κρασιού διότι είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή.
Ιδιαίτερα ζητήθηκε από τον κ. Κατσαμπάνη στα πλαίσια σύσφιξης των σχέσεων του Δήμου Μεσσήνης με την ομογένεια να αναλάβει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των επαφών και της γνωριμίας του Δήμου με τους ομογενείς που κατάγονται από τον νέο καλλικρατικό δήμο.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσαμπάνης ανέφερε στον Δήμαρχο πως θα ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα προώθησης των αγροτικών προϊόντων, τονίζοντας πως υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση προκειμένου αντιπροσωπεία του δήμου να επισκεφτεί την Αυστραλία και να συναντήσει τα αδέρφια μας τους ομογενείς και επιχειρηματίες που όχι ενδιαφέρονται να προωθήσουν τα προϊόντα αλλά και αυτούς που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στον Δήμο σε διάφορους τομείς με στόχο να βοηθήσουν την πατρίδα μας η οποία διέρχεται περίοδο οικονομικής κρίσης.
Τέλος ο κ. Αναστασόπουλος ευχαρίστησε τον ομογενή βουλευτή για την επίσκεψη και του προσέφερε το βιβλίο της Αρχαίας Μεσσήνης που προσφάτως εξέδωσε ο καθηγητής κ. Πέτρος Θέμελης για τον πολύ σημαντικό αρχαιολογικό χώρο καθώς και το βιβλίο με τίτλο «Το ελαιόλαδο, η Μεσσηνία και η Παραδοσιακή της Κουζίνα».

Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μεσσήνης