Τρίτη, 31 Μαρτίου 2015 19:42

"Τα λύματα πέφτουν ακατέργαστα στη θάλασσα" καταγγέλλουν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ

Γράφτηκε από τον
"Τα λύματα πέφτουν ακατέργαστα στη θάλασσα" καταγγέλλουν εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ

Την προβληματική λειτουργία της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας, παρουσίασε χθες στον επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλη Μάκαρη, το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ, τονίζοντας, μάλιστα, ότι «τις βροχερές μέρες πέφτουν όμβρια, δεν λειτουργεί ο βιολογικός και λύματα ανεπεξέργαστα φθάνουν στη θάλασσα».

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγιώτης Κουφαλάκος σημείωσε τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού στο βιολογικό και στη ΔΕΥΑΚ, ζήτησε προσλήψεις και τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης στη λειτουργία του βιολογικού.

Ο Μαν. Μάκαρης που συνοδευόταν από τους συμβούλους Δημήτρη Φαββατά και Σταμάτη Μπεχράκη, καθώς και από άλλα στελέχη της παράταξης, διαφώνησε με την περίπτωση ιδιωτικοποίησης του βιολογικού και ζήτησε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις για να λειτουργήσει σωστά. Διαπίστωσε ότι «υπάρχει σημαντική έλλειψη προσωπικού και αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία του βιολογικού» και δήλωσε πως «θα το αναδείξουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για την προστασία του περιβάλλοντος».

Στην ενημέρωση ο Π. Κουφαλάκος πληροφόρησε ότι «χρειάζονται 10 άτομα για να λειτουργήσει ο βιολογικός, για να βγαίνουν και οι βάρδιες. Αυτή τη στιγμή είναι μόνο 5 άτομα. Δεν μπορεί να γίνει ούτε η απογευματινή, ούτε η βραδινή βάρδια». Ανέφερε πως «είμαστε τυχεροί που δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό ατύχημα» και ενημέρωσε ότι «στη ΔΕΥΑΚ χρειάζονται ακόμα 28 άτομα για όλες τις ανάγκες της επιχείρησης. Τώρα οι ανάγκες καλύπτονται με εργολαβίες, ακόμα και οι συνδέσεις». Εκτίμησε πως «με την αναβάθμιση που γίνεται στο βιολογικό και με τα 5 άτομα που έχει μόνο, πάει για ιδιωτικοποίηση» και πρόσθεσε: «Ζητάμε 24ωρη λειτουργία του βιολογικού με εξειδικευμένο προσωπικό, γι’ αυτό χρειάζονται προσλήψεις. Εγκαθιστούν μηχανήματα με την αναβάθμιση, χωρίς να υπάρχει το προσωπικό για να τα δουλέψει».

Ο εργαζόμενος του βιολογικού και μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Κρεμεζής επεσήμανε: «Εγώ που το ζω, είναι δραματική η κατάσταση εδώ. Για να λειτουργήσει, χρειάζεται 14 - 15 άτομα και είμαστε μόνο 5. Ζητήσαμε άτομα να στελεχώσουν το βιολογικό και πέσαμε στην κοροϊδία. Η θέση μας εδώ έχει πολλές ευθύνες».

Ο εργαζόμενος Πέτρος Γιαννόπουλος παρατήρησε ότι «είναι πολλές οι δουλειές στη νυχτερινή βάρδια, δεν μπορεί ένα άτομο μόνο του» κι ενημέρωσε για την επεξεργασία της λυματολάσπης: «Γίνεται ασβεστοποίηση και δεν υπάρχει οσμή. Ο ασβέστης ανακατεύεται με τη λυματολάσπη».

Αλλοι εργαζόμενοι επεσήμαναν ότι «και πριν 2 και πριν 5 χρόνια, τα ίδια θέματα είχαμε αναδείξει για την υγιεινή και την ασφάλεια και δεν έγινε τίποτα».

Ο τοπικός σύμβουλος Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος επέκρινε το γεγονός ότι «η επεξεργασία λυματολάσπης γίνεται στην ύπαιθρο σε περιοχή υψηλής παραγωγικότητας».


NEWSLETTER