Τετάρτη, 01 Απριλίου 2015 21:33

Σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον
Σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα

Σύστημα συμπίεσης απορριμμάτων χωρητικότητας 60 κυβικών, με 2 ρυμουλκά και 4 ημιρυμουλκούμενα, προϋπολογισμού δαπάνης 762.600 ευρώ, πρόκειται να προμηθευτεί ο Δήμος Καλαμάτας για τη διαχείριση που πραγματοποιεί στη Μαραθόλακκα, με στόχο να μειώσει το κόστος.

Χθες η Οικονομική Επιτροπή αποφασίζοντας για το πρακτικό του διαγωνισμού που αφορούσε την τεχνική προσφορά, ενέκρινε την εισήγηση της Υπηρεσίας και αποφάσισε τον αποκλεισμό της εταιρείας "Εμπορική Μηχανημάτων και Βιομηχανικών Ειδών ΑΕΕ", καθώς δεν προσκόμισε δείγμα, δεν έκανε επίδειξη λειτουργίας των μηχανημάτων, όπως προέβλεπε η διακήρυξη, καθώς και την αποδοχή της προσφοράς της εταιρείας "Βιομηχανία Ειδικών Κατασκευών Α. Καούσης ΑΕ" και τη βαθμολόγησή της με συνολική βαθμολογία 60. Απομένει η αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς της μιας εταιρείας, που έγινε δεκτή. 

Ο σύμβουλος του "Ανοιχτού Δήμου" Σταμάτης Μπεχράκης συμφώνησε με την απόκτηση μηχανημάτων από το δήμο, για την καλύτερη και οικονομικότερη επεξεργασία των απορριμμάτων. Τάχθηκε υπέρ της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους και σημείωσε την αντίδραση της παράταξης στη διαχείριση που προωθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τις 3 μεγάλες μονάδες, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ.

Με την άποψη αυτή συμφώνησαν οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπούχαλης και Θανάσης Βασιλόπουλος.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος συμφώνησε με το να ενισχύεται η Υπηρεσία του δήμου με μέσα, αλλά να μην εκχωρούνται σε ιδιώτες.

Στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε την τροποποίηση της σύμβασης για τη λειτουργία της κινητής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, με στόχο την ανάκτηση - αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ, ανακυκλώσιμα κ.λπ.). Η τροποποίηση αφορούσε τη διόρθωση πως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κάνει τον ποιοτικό έλεγχο των απορριμμάτων που μπαίνουν στη Μαραθόλακκα, ενώ ο ποσοτικός γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του δήμου.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Γιάννης Παπαδόπουλος παρατήρησε: «Εχουμε υποβάλει μελέτη τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων. Φτιάχνουμε υποδομές για να κάνουμε αξιόπιστη τη διαδικασία. Προσπαθούμε να μειώσουμε το υπόλειμμα».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος επεσήμανε πως «δουλεύει και δεύτερο ΚΔΑΥ και έχουμε μειώσει το υπόλειμμα στο 15%. Και αυτό έγινε με πρόταση του Πανεπιστημίου».

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER