Πέμπτη, 02 Απριλίου 2015 18:47

ΔΕΥΑΚ: Τα γυρίζει το σωματείο για τα ακατέργαστα λύματα

Γράφτηκε από την
ΔΕΥΑΚ: Τα γυρίζει το σωματείο για τα ακατέργαστα λύματα

Πλήρη υπαναχώρηση από την καταγγελία του ότι «τις βροχερές μέρες πέφτουν όμβρια, δεν λειτουργεί ο βιολογικός και λύματα ανεπεξέργαστα φτάνουν στη θάλασσα» -την οποία έκανε μόλις δύο ημέρες πριν- επιχειρεί το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες για... αποκατάσταση της αλήθειας, όπως αναφέρει.

Συγκεκριμένα, στη χθεσινή ανακοίνωση παρουσιάζεται πιο «στρογγυλεμένο» το σοβαρό αυτό ζήτημα, καθώς -αντί της πιο πάνω καταγγελίας- υποστηρίζει ότι απλώς «τα νερά των ομβρίων σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς και δεν γίνεται σωστή επεξεργασία, με αποτέλεσμα να έχουμε περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της περιοχής».

Συγκεκριμένα, το σωματείο στην ανακοίνωσή του -που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των μελών του, όπως αναφέρεται σχετικά- δηλώνει τα εξής:

«Ομόφωνα η γενική συνέλευση των εργαζομένων αποφάσισε να στείλει επιστολή προς δημοσίευση, για αποκατάσταση της αλήθειας των θέσεων του σωματείου μας.

Είδαν το φως της δημοσιότητας ανταποκρίσεις ότι το "το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ καταγγέλλει ότι τα λύματα πέφτουν ακατέργαστα στην θάλασσα". Προς αποκατάσταση της αλήθειας, με την επιστολή μας, θα θέλαμε να δημοσιεύσετε ακριβώς τι ειπώθηκε στη συνάντηση με τον κ. Μάκαρη.

Η έλλειψη προσωπικού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση της λειτουργίας του βιολογικού. Ιδιαίτερα τις ημέρες των έντονων βροχοπτώσεων, πλημμυρίζουν οι δεξαμενές και ξεχειλίζουν, από τα όμβρια που πέφτουν στο δίκτυο της αποχέτευσης. Τα νερά των ομβρίων σκοτώνουν τους μικροοργανισμούς και δεν γίνεται σωστή επεξεργασία, με αποτέλεσμα να έχουμε περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο και χερσαίο περιβάλλον της περιοχής.

Οσον αφορά τους φόβους που εκφράσαμε για τη δρομολόγηση της πλήρους ιδιωτικοποίησης, η κινητοποίηση ανάγκασε τον δήμαρχο να φανερώσει τις προθέσεις του.

Για το σωματείο μας όλες οι δημοτικές αρχές, προ και μετά μνημονίων, επί χρόνια φρόντιζαν να απαξιώνουν τη ΔΕΥΑΚ, με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Πιστές στις κυβερνήσεις του ευρωμονόδρομου και των ιδιωτικοποιήσεων, πάντα έβλεπαν με κακό μάτι τις αυτεπιστασίες. Αλλωστε και οι επιδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα, είχαν σαν επιλέξιμες δαπάνες τις εργολαβίες και όχι τις αυτεπιστασίες.

Εάν νοιάζεται η δημοτική αρχή, αλλά και οποιεσδήποτε παρατάξεις, για στελέχωση της ΔΕΥΑΚ με μόνιμο προσωπικό, να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας με κινητοποίηση της πόλης, στην κατεύθυνση αυτή. Δεν μας φθάνουν οι ανακοινώσεις και τα ψηφίσματα επικοινωνιακού τύπου.

Εμείς είμαστε αποφασισμένοι σε ό,τι περνά από το χέρι μας να πάμε τον αγώνα αυτό κάτω κάτω. Το σωματείο μας, μέσα από εβδομαδιαίες συνελεύσεις, οργανώνει την πάλη του και καλούμε τους φυσικούς μας συμμάχους, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, αλλά και το μέλλον του τόπου μας, τους νέους, να συμπαραταχθούν μαζί μας. Να μην επιτρέψουμε την παράδοση σε ιδιώτη μίας επένδυσης που την έχουμε χρυσοπληρώσει και ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ περίπου.

Η επένδυση αυτή πρέπει να στελεχωθεί με το απαραίτητο επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, που να εξασφαλίζει τη σωστή και ασφαλή λειτουργία, τόσο για τη μονάδα όσο και για τους εργαζόμενους».


NEWSLETTER