Παρασκευή, 03 Απριλίου 2015 21:31

Ο Δήμος Μεσσήνης στηρίζει την υποψηφιότητα “ΚALAMATA:21”

Γράφτηκε από την

Αλληλέγγυος θα σταθεί ο Δήμος Μεσσήνης στην προσπάθεια της Καλαμάτας να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021.

Προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης πήρε απόφαση να στηρίξει ομόφωνα την προσπάθεια και σύντομα θα συσταθεί και σχετική επιτροπή. Τον Δήμο Καλαμάτας εκπροσώπησε στην παρουσίαση του εγχειρήματος στο Δ.Σ. Μεσσήνης ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Μπασακίδης. Για το τι είναι ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας και τι πάει να κάνει η Καλαμάτα μίλησε ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Εκτορας Τσατσούλης.   

Ο Ν. Μπασακίδης ξεκίνησε λέγοντας ότι η σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας και η διεκδίκηση του τίτλου δεν αφορά μόνο την πόλη της Καλαμάτας - απλώς αυτή είναι η πόλη που έχει τις αναγκαίες υποδομές. Τόνισε ότι η πρόσβαση μέσω του αεροδρομίου και του εθνικού δρόμου την κάνουν σημείο αναφοράς για όλη τη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Επίσης, ζήτησε τη συνεργασία της Μεσσήνης και υπογράμμισε ότι η προβολή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα βάλει την ευρύτερη περιοχή στο πολιτιστικό κάδρο της Ευρώπης - ενώ τα οφέλη θα είναι και οικονομικά. 

Σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με την οικονομική συμβολή των συνεργαζόμενων δήμων απάντησε ο εκτελεστικός διευθυντής Εκτ. Τσατσούλης. Σημείωσε λοιπόν ότι το Γραφείο Υποψηφιότητας δεν έχει φτιάξει ακόμα τον προϋπολογισμό εξόδων, όμως οι συνεργαζόμενοι δήμοι θα πληρώσουν συνολικά το 1/3 του συνόλου, το άλλο 1/3 η Περιφέρεια και το υπόλοιπο 1/3 το κράτος. 

Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει, και χρειάζεται όλοι να στηρίξουμε την προσπάθεια». 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Αναστασόπουλος είπε ότι στηρίζουν ολόψυχα την Καλαμάτα και αναφέρθηκε και στο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ως ένα δυνατό χαρτί για να έρθουν νέοι στην περιοχή. 

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης επεσήμανε ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αναδεικνύει την εθνική και τοπική πολιτιστική ταυτότητα μιας περιοχής. Επίσης ανέφερε ότι, αν γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, θα συμπέσει με την επέτειο 200 χρόνων της 23ης Μαρτίου του 1821. 

Τη χαρά του για την υποψηφιότητα της Καλαμάτας εξέφρασε και ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κώστας Αποστολόπουλος.

Ν.Κ.