Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 13:21

Ανάκληση της απόφασης χωροθέτησης για τα σκουπίδια ζητούν οι Γαργαλιανιώτες

Γράφτηκε από τον
Ανάκληση της απόφασης χωροθέτησης για τα σκουπίδια ζητούν οι Γαργαλιανιώτες

Ξεκάθαρο "όχι" στην δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων του Δήμου Τριφυλίας στην περιοχή τους είπαν οι κάτοικοι των Γαργαλιάνων που κατέκλυσαν την Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, κατά την ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

Η ατμόσφαιρα στο μεγαλύτερο μέρος της ενημέρωσης ήταν τεταμένη, και υπήρξε γενική απαίτηση για ανάκληση της πρόσφατης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας που χωροθέτησε τη δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας στην θέση του παλιού λατομείου Αλέρτα.

Οπως φάνηκε, στην πόλη υπάρχει γενικός ξεσηκωμός, και αυτό έδειξε η παρουσία του κόσμου που πολλές φορές σε έντονο ύφος κατηγόρησε ευθέως το δήμαρχο, ότι αυτή η απόφαση πάρθηκε χωρίς καμία ενημέρωση του κόσμου, χωρίς καμία διαβούλευση, χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη, χωρίς να γνωρίζουν τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή και γιατί αποκλείστηκαν οι υπόλοιπες πέντε θέσεις. Επίσης οι παρευρισκόμενοι έδειξαν να μην πείθονται ότι όλα θα είναι τέλεια χωρίς καμία όχληση για το περιβάλλον. Εντονη αμφισβήτηση υπήρξε και για τα αποτελέσματα του τρόπου επεξεργασίας, που είναι η μηχανική διαλογή, καθώς όπως ειπώθηκε, αφήνει μεγάλο ποσοστό υπολείμματος. Ακόμη, τα αντισταθμιστικά οφέλη που ανακοίνωσε ο δήμαρχος για την περιοχή που θα δεχθεί τη μονάδα δεν φάνηκε να είναι ικανά να κάμψουν τις αντιδράσεις. Αρκετοί καταλόγισαν στο  δήμαρχο ότι η ενημέρωση ήταν γενικόλογη και πολλές ανακρίβειες.

Από την πλευρά του τώρα ο δήμαρχος έθεσε το δίλημμα αν οι πολίτες θέλουν να συνεχίσουν με αυτή την κατάσταση της ανεξέλεγκτης διάθεσης των σκουπιδιών, αν αυτό είναι πιο ασφαλές από την επεξεργασία τους σε έναν κλειστό χώρο. Σημείωσε ότι ένα θέμα που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να το ανοίξει, ο ίδιος το τόλμησε, και  είπε ότι δεν πάει άλλο με αυτή την κατάσταση, ούτε θέλει να δει το δήμο του να γίνεται Τρίπολη ή Καλαμάτα, με δρόμους γεμάτους σκουπίδια. 

Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι σε αρκετές αποστροφές του λόγου του ο δήμαρχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η τελική χωροθέτηση να μην γίνει στο συγκεκριμένο χώρο, σε περίπτωση που δεν αποδειχθεί κατάλληλος από την περιβαλλοντική μελέτη που θα γίνει. Χαρακτηριστική ήταν μία από τις πολλές φράσεις του: «επιλέξαμε αυτό το χώρο για να γίνει η περιβαλλοντική μελέτη, δε σημαίνει ότι και εκεί θα γίνει το εργοστάσιο». Αρκετές φορές θα λέγαμε ότι πέταξε το μπαλάκι στους πολίτες, ζητώντας τους να εγγυηθούν αυτοί αν μπορούν, πως αν δεν κάνουν τίποτα δεν θα γίνουν Τρίπολη. Τους είπε δε να πάνε και μαζί στον υφυπουργό Εσωτερικών, να πάρουν την συγκεκριμένη εγγύηση. Αυτά όμως προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του κοινού που μίλησε για εκβιαστικά διλήμματα από την πλευρά του δημάρχου.

Αρκετοί αναρωτήθηκαν πώς ένας δήμαρχος από τους Γαργαλιάνους είναι δυνατό να φέρνει τα σκουπίδια στον τόπο του, ενώ δεν φάνηκαν να πείθονται πως η δημιουργία της μονάδας θα είναι μια σημαντική «προίκα» σε ενδεχόμενο νέου «Καλλικράτη». 

Από τα χαρακτηριστικά της όλης διαδικασίας ήταν το γεγονός ότι, παρότι ήταν παρόντες όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας από τη ΔΕ Γαργαλιάνων, κανείς δεν πήρε το λόγο να εκφράσει τη γνώμη του και να στηρίξει την απόφαση που πήραν όλοι πριν από λίγες μέρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Από την άλλη, υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ευστάθιου Ανδρινόπουλου.

 

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στην εισήγηση του ο Π. Κατσίβελας περιέγραψε καταρχήν την υφιστάμενη κατάσταση με τις χωματερές, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι κάτι πρέπει να γίνει. Επέρριψε ευθύνες και καταλόγισε ατολμία για το γεγονός ότι τόσα χρόνια δεν έγινε κάτι, τόσο στην κεντρική πολιτεία όσο και στην Περιφέρεια και στους δήμους. Πλέον, είπε, δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο δήμος να διαχειριστεί τα σκουπίδια του, τα οποία παράγει ο ίδιος - και όλοι πρέπει να αναρωτηθούν τι θέλουν να γίνει. Μπροστά μάλιστα στο σχεδιασμό που υπάρχει να κλείσουν οι ΧΑΔΑ, «αν δεν γίνει κάτι τώρα μην εκπλαγείτε αν γίνουμε Τρίπολή ή Πύργος, αν οι δρόμοι μας γεμίσουν σκουπίδια, και τότε δεν θα μας λυπηθεί κανείς», ανέφερε. 

Στην συνέχεια έκανε μια παρουσίαση αυτού που σχεδιάζεται για το δήμο. Οπως είπε θα είναι ένας κλειστός χώρος περίπου 400 τετραγωνικών, πάνω σε τσιμέντο, μέσα στον οποίο θα αδειάσουν τα απορριμματοφόρα και από εκεί θα ξεκινά η επεξεργασία με ΚΔΑΥ. Στην συνέχεια θα περνάνε από τρόμελ και τα οργανικά θα γίνονται κομπόστ, για την μεθοδολογία του οποίου έχει επιλεγεί να είναι σε "λουκάνικα" και απαιτείται ένας χώρος 15 στρεμμάτων. Στόχος, είπε, είναι η παραγωγή ποιοτικού κομπόστ. Παράλληλα ο δήμος θα ξεκινήσει την διαδικασία για να πάει σε διαλογή στην πηγή. Ο κ. Κατσίβελας εκτίμησε ότι το υπόλειμμα των σκουπιδιών που θα μένουν θα είναι το 40%, το οποίο είπε δεν θα μένει στην Τριφυλία και πρωτίστως στον χώρο της μονάδας: Θα μεταφέρεται είτε σε ΧΥΤΥ είτε για καύση.

 

ΣΤΑ 35 ΕΥΡΩ Ο ΤΟΝΟΣ

Οσον αφορά το κόστος, ο δήμαρχος επισήμανε ότι η επεξεργασία θα στοιχίζει 35 ευρώ ο τόνος. Ο δήμος παράγει 15.000 τόνους σκουπίδια. αυτό είναι 525.000, η μεταφορά του υπολείμματος στοιχίζει 40 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 6.000 τόνοι θα στοιχίζουν 240.000 και η εναπόθεση σε ΧΥΤΥ κυμαίνεται από 80-120 ευρώ ο τόνος με κόστος 480-720.000. Συνολικά δηλαδή προκύπτει ένα κόστος 1,245 εκ. έως 1,485 εκατ. ευρώ Προχωρώντας και η διαλογή στην πηγή θα μειωθούν οι όγκοι σκουπιδιών.

Ειδικά για το ΧΥΤΥ ο κ. Κατσίβελας τόνισε ότι ο δήμος πρέπει να βγάλει και άδεια για ΧΥΤΥ -ο οποίος δεν μπορεί να γίνει στους Γαργαλιάνους- για να μπορεί να διαχειρίζεται μόνος του τα σκουπίδια και να μην εκβιάζεται. Ανακοίνωσε δε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιλογή της θέσης του παλιού λατομείου των Γαργαλιάνων για να γίνει η περιβαλλοντική μελέτη. Ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων από το κοινό, με φωνές για το "ποια κριτήρια είναι αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την επιλογή του χώρου", ότι "μόνο τα σκουπίδια φέρνουν στους Γαργαλιάνους και τίποτα άλλο", ότι "ούτε κάδους δεν έχει ο δήμος και θέλει να φτιάξει εργοστάσιο που θα λειτουργεί άψογα".

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος εν μέσω πολλών διακοπών, τόνισε πως αν η μελέτη δεν ικανοποιεί το χώρο, δεν θα ισχύσει η μελέτη - σημειώνοντας μάλιστα πως οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει προσφυγή. Από εκεί και πέρα αναφέρθηκε στα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή, που τα είχε αναφέρει και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΝΔΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι δεν είναι αληθές ότι ο δήμαρχος δεν βρήκε τίποτα, καθώς υπήρχε απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι ο δήμος έπρεπε να κατηγοριοποιήσει τις θέσεις αυτές και να αξιολογηθούν με συγκεκριμένα κριτήρια ώστε να γίνει επιλογή. Εξέφρασε τις αμφιβολίες για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θέσης και ζήτησε να ανέβει στα έδρανα το Τοπικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση. 

Ο δημοτικός σύμβουλος Σαράντος Κουκούμης τόνισε ότι κανείς δεν θέλει την σημερινή κατάσταση αλλά για αυτό δεν ευθύνονται οι πολίτες, αναρωτήθηκε γιατί ο ΦΟΣΔΑ 3,5 χρόνια εν έκανε τίποτα και χαρακτήρισε όλα αυτά που πάνε να γίνουν από τους δήμους προίκα για την ΤΕΡΝΑ.  

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

Η Βάσω Μαρίνη σημείωσε πως η όλη παρουσίαση από το δήμαρχο δεν είχε τίποτα συγκεκριμένο και έδειξε προχειρότητα που τους τρομάζει.από εκεί και πέρα σημείωσε πως  οι προτάσεις από την Περιφέρεια έγιναν χωρίς καμία μελέτη και από αναρμόδιο. Σημείωσε πως όπως και στα Φιλιατρά και στο λατομείο των Γαργαλιάνων το υπέδαφος είναι ασβεστολιθικό. Διαφώνησε με την επιλογή της μηχανικής διαλογής. Σημείωσε πως για την επιλογή του χώρου πρώτα πρέπει να γίνει οικονομικοτεχνική μελέτη: αυτή, είπε, τη δίνεις σε περιβαλλοντολόγο που θα επιλέξει τη θέση μαζί με γεωλόγο και χωροτάκτη. Τώρα, σχολίασε, έγινε η χωροθέτηση και μετά θα γίνει μελέτη για την επιβεβαίωση της. 

Τόνισε ακόμη ότι το καλύτερο εργοστάσιο μηχανικής διαλογής στα Χανιά αφήνει υπόλειμμα 78% και εδώ που δεν έχουμε ΧΥΤΥ αυτό θα μένει απέξω από το εργοστάσιο. Το κομπόστ επίσης, είπε, από μηχανική διαλογή είναι υποβαθμισμένο και κάνει μόνο για πρανή δρόμων και αποκατάσταση ΧΑΔΑ. Ανέφερε ακόμη ότι από το Νοέμβριο μέχρι τώρα ο δήμος έκανε τίποτα να προχωρήσει η ανακύκλωση στην πηγή και κατέληξε λέγοντας ότι απώτερος σκοπός είναι να δοθεί το εργοστάσιο σε ιδιώτη.

Ο Νίκος Αναστασόπουλος τόνισε ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να είχε προηγηθεί της απόφασης του ΔΣ, ρώτησε με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του χώρου σε σχέση με τις υπόλοιπες πέντε. Τόνισε και αυτός ότι απευθύνθηκε σε αναρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας. Αναφερόμενος στην συγκεκριμένη θέση είπε ότι είναι μόλις 1,5 χιλ. από την πόλη, λέγοντας μάλιστα ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Είπε ακόμα ότι υπάρχει κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα καθώς είναι ασβεστόλιθος, ότι ο δήμος δεν μπορεί να κάνει ΧΥΤΥ μόνος του, ότι δεν διερευνήθηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ότι δεν υπάρχει πρόσβαση, αλλά και ότι ο χώρος δεν επαρκεί.

Ο Ηλίας Μπουντουβάς ζήτησε να ανακληθεί η απόφαση του ΔΣ, να συγκληθεί το Τοπικό Συμβούλιο με τους φορείς της περιοχής και να παρθεί απόφαση.

Ο Ανδρέας Γκόνης αναρωτήθηκε γιατί αποκλείστηκαν οι υπόλοιποι χώροι, γιατί το θέμα δεν συζητήθηκε στο ΤΣ.

Ο Φώτης Παναγιωτακόπουλος σημείωσε πως οι πολίτες των Γαργαλιάνων ξέρουν να ανατρέπουν αποφάσεις που δεν είναι δίκαιες για τον τόπο τους.

Τοποθετήσεις έγιναν από πολλούς ακόμη πολίτες, στο πνεύμα ότι δεν υπήρξε ενημέρωση πριν την λήψη της απόφασης, ότι από την δημοτική αρχή δεν έχει δοθεί βάρος στην διαλογή στην πηγή -κάτι που θα μπορούσε να το κάνει από το Νοέμβριο-, αλλά και στο να γίνει μια περιβαλλοντική μελέτη για όλες τις προτεινόμενες θέσεις.

Κλείνοντας ο δήμαρχος τόνισε πως θα πάει στο υπουργείο Εσωτερικών και αν δοθεί πίστωση χρόνου θα επανεξετάσουν το θέμα.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER