Τετάρτη, 08 Απριλίου 2015 18:53

Οι θέσεις της ΚΕΔΕ για παραλίες και ληξιπρόθεσμα

Γράφτηκε από την

Την αντίθεσή του εκφράζει το Δ.Σ. της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας στην απόφαση του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε παράνομη «η συλλήβδην παραχώρηση» με ΚΥΑ του συνόλου των αιγιαλών και των παραλιών στους ΟΤΑ α΄ βαθμού.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το Δ.Σ. της Ενωσης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του αποφάσισε «να επαναφέρει το αίτημα να υπάρξει σύντομα σχετική νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να λυθεί οριστικά το θέμα».

Εξ άλλου, στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, σε ό,τι αφορά τα οικονομικά και ειδικότερα τους υπερχρεωμένους δήμους «ζητεί να συμπεριληφθούν στο Λογαριασμό Εξυγίανσης των δήμων τα 70.000.000 ευρώ αδιάθετα υπόλοιπα των ληξιπρόθεσμων». Παράλληλα, μεταξύ άλλων, ζητεί ακόμα, α) να συνεχιστεί η απόδοση της ΣΑΤΑ και να καταβληθεί άμεσα το ποσό των 71.000.000 ευρώ, που αφορά την τετράμηνη απόδοση για το 2015 των παρακρατηθέντων και β) να αυξηθεί η χρηματοδότηση για τα προνοιακά επιδόματα, καθώς  παρατηρείται  αύξηση για το πρώτο δίμηνο του 2015 σε σχέση με το τελευταίο του 2014». Την ίδια στιγμή εκφράζει την αντίθεσή της στην ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Επίσης, όσον αφορά την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, η ΚΕΔΕ -μεταξύ άλλων- ζητεί «την επιστροφή, κατά προτεραιότητα στους δήμους από τους οποίους προήλθαν, των πρώην δημοτικών αστυνομικών που σήμερα υπηρετούν στην ΕΛΑΣ», καθώς και να καλυφθούν οι δαπάνες μισθοδοσίας και ασφαλιστικής τους κάλυψης για το 2015 από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.