Παρασκευή, 10 Απριλίου 2015 15:46

Νίκας: "Διαχείριση απορριμμάτων στις υφιστάμενες χωματερές"

Γράφτηκε από τον
Νίκας: "Διαχείριση απορριμμάτων στις υφιστάμενες χωματερές"

«Τώρα αμέσως προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στις υφιστάμενες χωματερές, εφόσον πρώτα νομιμοποιηθούν», πρότεινε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο υπουργείο.

Του επεσήμανε πως «το κράτος πρέπει να πληρώσει τα πρόστιμα», ενώ παρατήρησε ότι πρέπει να πληρώσουν και οι δήμοι που ενώ είχαν έγκριση για προσωρινή διαχείριση, συνέχισαν να ρίχνουν τα σκουπίδια στις χωματερές. Ο δήμαρχος επανέλαβε χθες ότι ο υπουργός θα είναι στην Καλαμάτα μετά το Πάσχα «και θα γίνει μεγάλη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα».

Ολα αυτά τονίστηκαν χθες από τον κ. Νίκα, ύστερα από ερώτηση - αίτημά μας να δώσει απάντηση στην ερώτηση του Μιχάλη Αντωνόπουλου για το αν ο Δήμος Καλαμάτας θα βοηθήσει το Δήμο Τρίπολης στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τα σκουπίδια.

«Κατηγορηματικά όχι. Ο δήμος δεν μπορεί να βοηθήσει το Δήμο Τρίπολης», απάντησε ο δήμαρχος. Και αφού έκανε λόγο για ευθύνες από πλευράς κράτους, ανέφερε: «Το πρόβλημα της Τρίπολης πρέπει να αποτελέσει παράγοντα επίλυσης του ζητήματος διαχείρισης των σκουπιδιών. Και ο Δήμος Καλαμάτας έχει προβλήματα. Και η διαχείριση που κάνουμε εμείς, ατελής είναι και οφείλεται στο κράτος. Είναι ευκαιρία ίσως η Τρίπολη, στο να λυθεί το πρόβλημα».

Παρατήρησε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει και μπορεί να βοηθήσει τη Μάνη» και διευκρίνισε πως «από την κυβέρνηση θέλουμε να μας δώσει χώρο για το υπόλειμμα».

Για τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Τσιρώνη, ενημέρωσε ότι του είπε «το κράτος να πληρώσει τα πρόστιμα. Ο Δήμος Καλαμάτας που έχει κάνει προσπάθεια, γιατί να πληρώσει; Ο άλλος που του έχεις δώσει άδεια, που έχει τα μηχανήματα και τα πετάει στη χωματερή, βρες τον και να πληρώσει». Εξέφρασε το φόβο του ότι «είναι ένα ζήτημα μετάθεσης ευθυνών» και μπορεί η κυβέρνηση «να μοιράσει το πρόστιμο στους δήμους της Πελοποννήσου και να το κρατήσει από τους ΚΑΠ».

ΑΛΛΑΓΗ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ

Ο δήμαρχος παρατήρησε ότι «άλλαξε ο εθνικός σχεδιασμός για τα σκουπίδια και σε λίγο αλλάζει και ο περιφερειακός, που πρέπει να ακολουθήσει και τον εθνικό», εκτιμώντας, εμμέσως πλην σαφώς, πως δε θα προχωρήσει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επιρρίπτοντας ευθύνες σε συναδέλφους του, είπε ότι «ο κάθε δήμαρχος βολεύεται να έχει μια χωματερή και να ρίχνει τα σκουπίδια τσάμπα» και αναφερόμενος στο χρέος της κυβέρνησης ανέφερε πως «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να μοιράσει ευθύνες».

Για την προσωρινή διαχείριση παρατήρησε: «Ο δήμος πρέπει να ψάξει και να βρει χώρο διαχείρισης των απορριμμάτων. Και επειδή είναι δύσκολο, να πάνε εκεί που έχουν χωματερές. Και να δώσουν 6μηνη προθεσμία, προσωρινή άδεια να μαζέψουν όλες τις άδειες και μια βοήθεια για να ξεκινήσει ο δήμος. Δεν μπορείς, όμως, να κάνεις 26 χώρους στην Πελοπόννησο. Βάλε ένα πλαφόν 20.000 τόνους. Κάποιοι δήμοι μαζί, Μεσσήνη - Πύλος, Τριφυλία - Οιχαλία. Εχει υποχρέωση ο δήμαρχος να βρει το χώρο. Ο καθένας θα λέει "στην αυλή του άλλου".

Τέλος, ο κ. Νίκας είπε ότι «η ανακύκλωση δεν αποδίδει αν δεν περάσουν 10 χρόνια» και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει κίνητρα και να επιβραβεύσει δήμους που προσπαθούν.

Γ.Σ.


NEWSLETTER