Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 14:35

Άρθρο Παν. Κατσίβελα: "Οι προτάσεις μας για τα απορρίμματα της Τριφυλίας"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Άρθρο Παν. Κατσίβελα: "Οι προτάσεις μας για τα απορρίμματα της Τριφυλίας"

Πάντα όταν αρχίζει ένας σοβαρός διάλογος για την διαχείριση των απορριμμάτων, και τώρα αλλά και στο παρελθόν, αρχίζουν και αναπαράγονται τερατώδη ψέματα, φοβικά σύνδρομα, παραπληροφόρηση και ανευθυνότητες, κομματικές σκοπιμότητες αλλά και ιδιοτέλειες ανεύθυνων πολιτευόμενων με μόνο αποτέλεσμα την αυτοκαταστροφή.

Δεκαετίες τώρα, τόσο το κράτος όσο και όλοι οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρατηρούν άπραγοι την ουσιαστική καταστροφή του περιβάλλοντος, του υδροφόρου ορίζοντα, του οικοσυστήματός μας, της υγείας των πολιτών σπαταλώντας το χρόνο σε απέραντες ατελέσφορες αναλύσεις και αναποτελεσματικές  πολυλογίες.

Η παράνοια έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, που σήμερα και για δεκάδες μήνες τώρα μεγάλοι πληθυσμοί, όπως της Τρίπολης και του Πύργου, ανεξάρτητα από ευθύνες, είναι εγκαταλελειμμένοι στο δημόσιο κίνδυνο μαζικών επιδημιών, στις αηδιαστικές εικόνες και τη συμβίωση με τα απορρίμματα και το αστείο κράτος μας, την αδύναμη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και την ανήμπορη Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιλέγουν τη χειρότερη λύση. Την τραγωδία.

Βλέπουμε να καίγονται οι χωματερές, να μυρίζουμε τους καπνούς και τις αναθυμιάσεις. Να κατακλύζεται από διοξίνες ο ορίζοντας και να μένουμε αδιάφοροι. Να μολύνουμε τραγικά οι ίδιοι όλο το οικοσύστημα, μένοντας σκανδαλωδώς αδιάφοροι απλά γιατί δεν το βλέπαμε ή γιατί δεν θέλαμε να το δούμε. 

Καλώ τους πολίτες όλους να επισκεφτούν τις χωματερές, όπου υπάρχουν, και να έχουν ιδίαν αντίληψη για τη χυδαιότητα που δημιουργήθηκε τόσα χρόνια και στη συνέχεια να αρχίσουμε έναν ειλικρινή διάλογο.

Να επισημάνω βεβαίως ότι όταν μιλάμε για απορρίμματα μιλάμε για όλα αυτά που παράγονται από τις κουζίνες μας και την οικιακή μας δραστηριότητα, απλά για δικά μας πράγματα.

Οι εξελίξεις που δεν μπορούμε πλέον να παραβλέψουμε, γιατί θα πρέπει να μιλάμε για εγκληματικούς αυτόχειρες, είναι ότι άμεσα και αναγκαστικά οι χωματερές κλείνουν, πράξη που έπρεπε να είχαμε κάνει εμείς οι ίδιοι αν υπήρχε ίχνος ευθύνης ή σοβαρότητας.

Αν και αυτή την στιγμή δεν πάρουμε πρωτοβουλίες, το βέβαιο είναι ότι θα γίνουμε και εμείς Πύργος ή Τρίπολη, όπου τα απορρίμματα  -επαναλαμβάνω- είναι επί μήνες στους δρόμους, στις πλατείες, στα σχολεία και στα νοσοκομεία. Εικόνες φρίκης. Καλό είναι να μην το ζήσουμε.

Οι δήμοι που έζησαν αυτή την τραγωδία, όπως οι Δήμοι Καλαμάτας και Πύλου - Νέστορος είναι έτοιμοι. Η Καλαμάτα έχει τη δική της μονάδα διαχείρισης και είναι αυτάρκης και μάλιστα προσφέρει την προστασία της και στο γειτονικό Δήμο Δυτικής Μάνης. Ο Δήμος Πύλου - Νέστορος είναι έτοιμος να προκηρύξει το δικό του διαγωνισμό για την εγκατάσταση της δικής του μονάδος μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων του. Και είναι πολύ φτηνό ψέμα ότι η μονάδα θα κάνει μόνο δεματοποίηση και ότι δήθεν και εμείς σκοπεύουμε να τοποθετήσουμε απλά ένα δεματοποιητή και τελειώσαμε.

Ο Δήμος Τριφυλίας είναι ανέτοιμος και βέβαια πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες αλλά δεν είναι της ώρας.

Προ των πυλών είναι τα πρόστιμα που έχουν καταλογιστεί από την Ε.Ε. γιατί για χρόνια τους "δουλεύαμε" και "δουλεύαμε" και τους εαυτούς μας. Συγκεκριμένα αυτά ανέρχονται σε 10.000.000 ευρώ εφάπαξ και 15.000.000 κάθε εξάμηνο για τους 90 ΧΑΔΑ που υπάρχουν. Αν αυτά καταλογιστούν στους δήμους, -και έτσι προβλέπεται- στο Δήμο Τριφυλίας θα αναλογούν 1.200.000 €, που δεν υπάρχουν και αναγκαστικά ή θα μπουν καινούργια δυσβάστακτα δημοτικά τέλη χωρίς  να έχουμε λύσει το πρόβλημά μας ή θα κλείσει ο δήμος.

Οι δυνατότητες που προδιαγράφονται είναι η επιλογή που έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δημιουργία των τριών μεγάλων μονάδων ολικής διαχείρισης των απορριμμάτων για όλη την Περιφέρεια και γι' αυτό μας αφορά η μονάδα στην Καλλιρρόη, που θα διαχειρίζεται όλα τα απορρίμματα της Μεσσηνίας. Καθοριστική ημερομηνία για την εξέλιξη του εγχειρήματος είναι η 13 Μαΐου όπου το ΣτΕ θα εκδικάσει την προσφυγή του Δήμου Οιχαλίας. Αν την απορρίψει και έτσι προβλέπεται θα προχωρήσει ο σχεδιασμός της Περιφέρειας που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια.

Η νέα κυβέρνηση προωθεί έναν άλλο σχεδιασμό, προς το παρόν στα λόγια, για μικρότερες μηχανικές μονάδες ανά δήμους ή συνεργασία δήμων. Χωρίς αμφιβολία όλοι μιλάνε για εκτός των άλλων και για μηχανική διαλογή, τα περίφημα εργοστάσια.

Πάντως το βέβαιο είναι ότι όταν χορεύουν οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα μερμήγκια. Εχουμε από τη μια πλευρά μια κυβέρνηση που δεν έχει βούληση και από την άλλη μια Περιφέρεια που είναι πιο  έτοιμη.

Σε αυτό το περιβάλλον ο Δήμος Τριφυλίας οφείλει και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες και αποφάσεις και να κάνει το δικό του σχεδιασμό που για δεκαετίες όλοι αδράνησαν ή εγκληματικά αδιαφόρησαν στο όνομα του προσωπικού συμφέροντος.

Ετσι αποφασίστηκε ότι ο Δήμος Τριφυλίας να διαχειριστεί προσωρινά  και μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο της Περιφέρειας ή αποφασίσει η κυβέρνηση τι θέλει τελικά να κάνει, τα απορρίμματα τα δικά του και μόνο. 

Η διαχείριση των απορριμμάτων μας περιλαμβάνει ελάττωση παραγωγής, διαλογή στην πηγή με ανάπτυξη της ανακύκλωσης, μηχανική διαλογή του μη ανακυκλούμενου απορρίμματος με παραγωγή κομπόστ από το οργανικό υπόλειμμα και το μη διαχειρίσιμο υπόλειμμα θα διατίθεται ή στη βιομηχανία για καύση ή σε χώρους υγειονομικής (ΧΥΤΥ) ταφής, όπως ο νόμος ορίζει.

Η ανακύκλωση είναι ανύπαρκτη, κάτι που πονάει την Τριφυλία. Η αδιαφορία ήταν εγκληματική. Τώρα ο δήμος μας προχωρά στην εκπόνηση σχεδίου και δράσεων προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτήν την αναγκαιότητα. Η ανακύκλωση θα είναι, ανεξάρτητα από το χρόνο   λειτουργίας της μηχανικής μονάδος, μόνιμος και διαρκής για πολλούς λόγους, κυρίως περιβαλλοντικούς αλλά και οικονομικούς. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ότι ο νέος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων θα είναι δαπανηρός και θα πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες μας από την οποιαδήποτε εκμετάλλευση, ειδικά τώρα που οι οικονομικές αντοχές μας είναι ανύπαρκτες.

Μια άλλη αλήθεια, που εσκεμμένα αποκρύπτεται, είναι ότι οι βιοτεχνίες, οι μονάδες τυποποίησης και τα εργοστάσια θα πρέπει να βρουν δικούς τους τρόπους διαχείρισης των υπολειμμάτων τους, μιας και δεν προβλέπεται ο δήμος να διαχειρίζεται τα εν λόγω απόβλητα.

Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και για τους αγρότες μας, που δεν θα μπορούν σε λίγο χρόνο να καίνε τα λιόκλαρα και θα πρέπει να διαχειριστούν από μόνοι τους και το φυτικό υπόλειμμα της παραγωγής τους, όπως και τα νάιλον από τα θερμοκήπια και δεν θα μπορούν από εδώ και στο εξής να τα πετάνε όπου βρουν. 

Αλλά τι είναι η μηχανική διαλογή; Είναι μια μονάδα κλειστού τύπου, ένα κλειστό εργοστάσιο. Τα απορριμματοφόρα θα μπαίνουν μέσα στη μονάδα, θα γίνεται η διαλογή των υλικών, το οργανικό θα μπαίνει σε ελαστικά "λουκάνικα" κλειστά και σε 45 ημέρες περίπου θα είναι έτοιμο να διατεθεί είτε στους παραγωγούς για λίπασμα, είτε ως βασικό υλικό  για την αποκατάσταση λατομείων, των σημερινών χωματερών και άλλων χώρων. Το υπόλειμμα που δεν θα μπορεί να επεξεργαστεί περαιτέρω, εβδομαδιαίως τουλάχιστον θα απομακρύνεται σε Χ.Υ.Τ.Υ. ή στην βιομηχανία, όπως προανέφερα. Κατά συνέπεια στο χώρο της μονάδος δεν θα συσσωρεύονται υλικά από τα απορρίμματα. Επιπροσθέτως η μονάδα αυτή θα έχει απαραίτητα σύστημα βιολογικού καθαρισμού και δεν θα παράγονται στραγγίδια και είναι προφανές ότι δεν θα μολύνεται το περιβάλλον.

Μιλάμε τελικά και οριστικά για μια μονάδα που δεν παράγει ρύπανση και μόλυνση και δεν έχει οσμές. Και εδώ είναι που αρχίζει το μεγάλο παραμύθι: "Αυτό που θέλει να κάνει ο δήμος θα καταστρέψει το περιβάλλον και τον τόπο μας". Ας το δεχτώ. Ερωτώ γιατί οι μονάδες που θέλει να κάνει και προτρέπει τους δήμους να προχωρήσουν σε δημιουργία τέτοιων μονάδων και μάλιστα σε μεγαλύτερες μονάδες ο βουλευτής μας Μεσσηνίας κ. Πετράκος Αθανάσιος, όπως δήλωσε στην έγκριτη εφημερίδα "Ελευθερία" στις 11 Απριλίου 2015;

Και δεν μπορώ να καταλάβω πώς οι ίδιες μικρότερες μονάδες που θέλει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε απόσταση όχι μικρότερη από 1.000 μέτρα από τα σπίτια δεν μολύνουν και δεν καταστρέφουν το περιβάλλον;

Το ίδιο βέβαια ισχύει και με τον σχεδιασμό της περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου. 

Και μου είναι αδιανόητο πώς οι μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ είναι οικολογικές και η μονάδα το δήμου καταστρέφει το περιβάλλον. Λίγη ντροπή!!!

Και μου είναι αδιανόητο πώς άνθρωποι που θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται υπεύθυνοι, να έχουν ζήσει με τις σημερινές χωματερές που πολιτεύτηκαν, με αυτές να φτάνουν στο αισχρό επιχείρημα ότι πάμε να καταστρέψουμε τον τόπο. Με τα μυαλά των χωματερών δεν θα βρεθεί ποτέ λύση.

Οσον αφορά το μέλλον της μονάδος διαχείρισης απορριμμάτων,  πρέπει να γίνει σαφές ότι θα μας παραχωρηθεί άδεια για προσωρινή διαχείριση και μέχρι να ολοκληρωθεί το εργοστάσιο της Περιφέρειας στην Καλλιρρόη, όπου θα είναι και η τελική λύση ή έως η κυβέρνηση αποφασίσει τι τελικά θέλει να κάνει. Μετά το τέλος αυτού του χρόνου η μονάδα θα παραχωρηθεί στους αγρότες της Δ.Ε. που ανήκει, για να διαχειρίζονται το φυτικό υπόλειμμα και τα λιόκλαρα και αυτό είναι το τεράστιο όφελος για την κοινωνία.

Οσον αφορά τη χωροθέτηση της εν λόγω προσωρινής μονάδος από το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου 2014, αποφασίσαμε ότι αυτές μπορεί να είναι μία από τις υποβαθμισμένες στη συνείδηση των πολιτών περιοχές, όπως τα παλαιά λατομεία και οι παλαιές χωματερές και μάλιστα τις ψήφισε και η μείζονα αντιπολίτευση. Τι έγινε και άλλαξε γνώμη;

Μήπως οι ενεργοί πολίτες δεν είναι οι ίδιοι που σήκωσαν την επανάσταση ενάντια στη δημιουργία της Costa Navarino και σήμερα ή εργάζονται εκεί ή επιθυμούν να εργαστούν εκεί ή σκοτώνουν την ανία τους εκεί κάνοντας και τελετές;

Και αλήθεια οι ενεργοί πολίτες τόσα χρόνια δεν επαναστάτησαν για τις χωματερές, μα καλά ούτε και για το πυρηνελαιουργείο δεν έκαναν μια παράσταση, μια διαμαρτυρία, ένα πανό, μια δικαστική προσφυγή, μια μήνυση, κάτι ρε αδελφέ. Ομως ό,τι δεν έκαναν αυτοί, θα το κάνει δήμος. 

Οι κοινωνίες, οι δήμοι, οι δημοτικές ενότητες που παίρνουν πρωτοβουλίες και αποφάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, θα βρεθούν την ώρα της κρίσης θωρακισμένες. Οσοι ολιγωρήσουν, θα ζήσουν τραγωδία.

Αναμφίβολα η Δημοτική Ενότητα που έχει στο χώρο της τη μονάδα μηχανικής διαχείρισης των απορριμμάτων θα έχει μοναδικά πλεονεκτήματα σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του Καλλικράτη με τη δημιουργία νέων δήμων, όπως υπόσχεται η νέα κυβέρνηση.

Οσον αφορά τη χωροθέτηση των μηχανικών μονάδων διαχείρισης, μόνο τούτο έχω να καταθέσω. Οι πολιτισμένες χώρες και κοινωνίες, που βλέπουν την αλήθεια κατάματα, αναπτύσσουν αυτές τις μονάδες μέσα στα αστικά τους συγκροτήματα.

Ο δήμος μας θα προχωρήσει στην εκπόνηση των περιβαλλοντικών μελετών, με όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER