Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015 18:30

Δέσμευση διαθέσιμων ΟΤΑ: Συμφωνεί ο Νίκας, διαφωνεί ο Κατσιβέλας

Γράφτηκε από την
Δέσμευση διαθέσιμων ΟΤΑ: Συμφωνεί ο Νίκας, διαφωνεί ο Κατσιβέλας

«Το μείζον είναι η αποφυγή της πτώχευσης, της χρεοκοπίας της χώρας», τονίζει ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, αποδεχόμενος την απόφαση της κυβέρνησης να πάρει τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων.

Την ίδια ώρα που στηρίζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνει δριμύτατα συναδέλφους του προσκείμενους στη Ν.Δ., "φωτογραφίζοντας" τους επικεφαλής της ΚΕΔΕ, «που κραυγάζουν, ενώ δεν ξέρουν ούτε πού χρωστούν».

Σε χθεσινές του δηλώσεις, αφού ενημέρωσε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οι δήμοι υποχρεώνονται να στείλουν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να χρησιμοποιηθούν από την κυβέρνηση για την κάλυψη των αναγκών της χώρας, μίλησε για νοικοκυροσύνη και αξιοπιστία του Δήμου Καλαμάτας, παρατηρώντας: «Ως νοικοκυρεμένος δήμος ο Δήμος Καλαμάτας έχει ταμειακά διαθέσιμα 14.334.000 ευρώ. Πληρώνουμε τιμολόγια σε προμηθευτές και εργολάβους του Απριλίου 2015. Είμαστε αξιόπιστος και φερέγγυος δήμος».

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι «τα χρήματα θα πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος σύμφωνα με το νόμο» και διευκρίνισε: «Προφανώς εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε καμία τέτοια εντολή και καμία εισήγηση δε θα υπάρξει προς το Δημοτικό Συμβούλιο για να έχουν τα χρήματα αυτά αυτή την πορεία. Είναι χρήματα του καλαματιανού λαού και του κρατικού προϋπολογισμού». Κι έκανε λόγο για 3,5 εκ. διαθέσιμα της ΔΕΥΑΚ ή τους δημοτικούς πόρους, που είναι από κλήσεις και άλλες εισπράξεις.

Στηρίζοντας την απόφαση της κυβέρνησης, ο δήμαρχος σημείωσε ότι «επειδή ακούω διαφόρους να κραυγάζουν που δε δικαιούνται οι περισσότεροι, το μείζον είναι η αποφυγή της πτώχευσης, της χρεοκοπίας της χώρας. Αν η χώρα χρεοκοπήσει και τυπικά, δεν έχει καμία αξία να έχει ο δήμος μας κάποια χρήματα. Θα τα έχει καταναλώσει μέσα σε 2 - 3 μήνες. Το ζήτημα είναι να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει υπομονή, αισιοδοξία και ελπίδα».

Ο κ. Νίκας ζήτησε «επιτέλους, να αλλάξει κάποτε σε αυτό τον τόπο η νοοτροπία ότι όσοι χρωστάνε, αυτοί είναι πάντα οι κερδισμένοι. Και όσοι έχουν δουλέψει με νοοτροπία νοικοκύρη, για να ανταποκριθούν στις δύσκολες στιγμές, αυτοί να είναι πάντοτε οι χαμένοι».

Και κατηγορώντας συναδέλφους του, που είναι επικεφαλής σε ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, επεσήμανε: «Γιατί χαμένοι από αυτή την απόφαση δεν είναι οι δήμοι, οι οποίοι δεν ξέρουν πού χρωστούν. Και είναι αρκετοί, και μάλιστα δήμοι με κομματικές επιλογές, που παίζουν κεντρικό ρόλο στη δήθεν εκπροσώπηση των δήμων. Εμάς δε μας εκπροσωπούν τέτοιοι δήμαρχοι και τέτοιοι δήμοι. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαθέσιμα των δήμων, όπως τα δίνουμε εμείς σήμερα, μαζί με την ευχή η χώρα να μη χρεοκοπήσει, να μην πτωχεύσει. Εστω και τυπικά, γιατί ουσιαστικά έχουμε χρεοκοπήσει». 

Ο κ. Νίκας κάλεσε τους προμηθευτές και τους εργολάβους «να έχουν εμπιστοσύνη στο Δήμο Καλαμάτας. Οι προμήθειες και οι εργολαβίες να συνεχιστούν κανονικά» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να επικρατήσει πανικός. Θα συνεχίσουμε να είμαστε φερέγγυοι. Θα παραγγέλνουμε υλικά και θα προωθούμε έργα, σύμφωνα με τις δυνατότητες και την πληροφόρηση που έχουμε».

Ευχήθηκε «η χώρα να μην πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή και τα 14.330.000 ευρώ να επιτρέψουν στην Καλαμάτα γρήγορα και να χρησιμοποιηθούν για το Δήμο Καλαμάτας».

Καταλήγοντας, ο δήμαρχος Καλαμάτας παρατήρησε: «Εμείς που δίνουμε τόσα πολλά και τα δίνουμε με ελπίδα και αισιοδοξία στην πατρίδα. Γιατί αν πτωχεύσει, η πατρίδα θα πτωχεύσει, δε θα πτωχεύσει κανένα κόμμα. Θέλουμε να επικρατήσει και το νοικοκυριό και να υπάρξει και πληροφόρηση από την πλευρά των δήμων, ποιος έχει διαθέσιμα και το τι δίνει ο καθένας. Για να μη βγαίνουν στις τηλεοράσεις και φωνάζουν και παριστάνουν τους Ηρακλειδείς της αυτοδιοίκησης δήμοι και δήμαρχοι καταχρεωμένοι και μάλιστα να παίζουν και ηγετικό ρόλο με επιλογές κομματικών μηχανισμών».

 

ΔΥΣΜΕΝΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ 

Δυσμενή και απρόβλεπτη εξέλιξη χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την δήμευση των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων τα οποία μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. "Δεν μένει κανένα περιθώριο επιβίωσης των δήμων" τονίζει ο κ. Κατσίβελας, υπογραμμίζοντας "πως είναι μια ενέργεια που αντιστρατεύεται στις ανάγκες της κοινωνίας και ζητά την ανάκληση της πράξης αλλά και να επιστρέψει και η λογική στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα".

Χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην εξέλιξη αυτή ο δήμαρχος Τριφυλίας ανέφερε: «Μια πολύ δυσμενής και απρόβλεπτη εξέλιξη ήταν ότι η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία χωρίς να ρωτήσει τους δήμους, χωρίς να υπολογίσει ούτε τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ούτε τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών των δήμων, με αποτέλεσμα να βγάλει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς ούτε καν την έγκριση της Βουλής, όπου δεν αφήνει κανένα περιθώριο οικονομικής  επιβίωσης των δήμων μιας και δεσμεύει όλα τα διαθέσιμα των δήμων και μας αφήνει χρήματα που επαρκούν μόνο για την διαχείριση του δήμου. Ουσιαστικά για τις μισθοδοσίες για 15 μέρες. Αυτό σημαίνει ότι ακυρώνεται ο ίδιος ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι μια ενέργεια η οποία αντιστρατεύεται και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Αν το κράτος ενδεχομένως καταρρεύσει, η μόνη δομή που θα υπάρχει για να είναι αρωγός σε όλους τους πολίτες, είναι κυρίως και πρωτίστως η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό το οποίο δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένας τομέας που και προσφέρει και συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια για την εθνική ανάκαμψη. Νομίζω ότι η πιο σώφρονα απόφαση που μπορεί να υπάρχει, είναι να ανακληθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η λογική να επανέλθει στα κοινωνικά μας και πολιτικά μας πράγματα. 

Το βέβαιο είναι ότι από εδώ και στο εξής όλα τίθενται υπό αμφισβήτηση. Οι δήμοι δεν θα μπορούν να κάνουν καμία παρέμβαση, ούτε στην καθαριότητα, ούτε στις προμήθειες. Οι παιδικοί σταθμοί θα είναι αμφίβολοι για τη λειτουργία τους. Δεν θα υπάρχει δομή κοινωνική, ουσιαστική του δήμου που πλέον να μην αναιρείται με αυτή την ενέργεια».

Γ.Σ. - Κ.Μπ.


NEWSLETTER