Πέμπτη, 23 Απριλίου 2015 17:12

Νίκας κατά κινητοποιήσεων για τα ταμειακά διαθέσιμα

Γράφτηκε από την

Ο Δήμος Καλαμάτας δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κινητοποίηση για τα ταμειακά διαθέσιμα, επεσήμανε χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας, σε προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ στο Λουτράκι και ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι.

Για το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των χρηματικών διαθεσίμων των δήμων, ο κ. Νίκας παρατήρησε ότι «δεν είναι ζήτημα μείζον για την Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι, να υπάρξει συνεργασία, με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων της Αυτοδιοίκησης και το προέχον είναι να διατηρηθεί η χώρα στη ζώνη του ευρώ. Αυτό είναι και το συμφέρον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σημείωσε ότι σπουδαία ζητήματα για την Αυτοδιοίκηση είναι: «Η κατάργηση του "Καλλικράτη", για την οποία η ΚΕΔΕ πρέπει να έχει θέσεις (τώρα δεν διαθέτει) και όχι γενικολογίες. Η πλήρης αναδιοργάνωση του κράτους και η αλληλοσχέση των θεσμών, με ξεκάθαρες αρμοδιότητες (Δήμοι, Περιφέρειες, Κεντρική Διοίκηση). Ο δημοκρατικός προγραμματισμός, στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει να κατανέμονται οι πόροι όχι ρουσφετολογικά, αλλά με κριτήρια (σχέση κόστους - οφέλους, πληθυσμός, έκταση κ.ά.). Η συγκροτημένη διεθνής παρουσία των δήμων, ιδιαίτερα ως προς χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όχι μόνο ως προς τη Γερμανία, με τα έξοδα να πληρώνονται από τους ίδιους τους δήμους».