Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 08:31

Λιγότερα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία 23ης Μαρτίου

Γράφτηκε από τον
Λιγότερα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία 23ης Μαρτίου

Λιγότερα τραπεζοκαθίσματα, κατά ένα μέτρο, θα υπάρχουν στην πλατεία 23ης Μαρτίου από την 1η Ιουλίου.

Αυτό αποφάσισε χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας, ενώ επαγγελματίες της περιοχής κι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος εξέφρασαν τις διαφωνίες τους. Οπως επισημάνθηκε, με την απόφαση αυτή θα ανασάνει το μνημείο και θα φαίνεται ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων.

Για να μετριάσει τις αντιδράσεις, η δημοτική αρχή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τοποθετούνται περισσότερα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία, κατά τη διάρκεια γιορτών που συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, αλλά και αργότερα, όταν θα επεκταθεί το πεζοδρόμιο στην οδό 23ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που εισηγήθηκε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος και αποφάσισε ομόφωνα η επιτροπή (απουσίαζαν οι σύμβουλοι των μειοψηφιών): «Στη δυτική πλευρά της πλατείας 23ης Μαρτίου και σε απόσταση 2 μέτρων από την οικοδομική γραμμή δημιουργείται ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, στη συνέχεια της οποίας ακολουθεί ζώνη πλάτους 3,50 μέτρων, για την ελεύθερη διέλευση των πεζών και την προβολή του ναού των Αγίων Αποστόλων. Ακολουθεί ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων βάθους 4 μέτρων. Εκατέρωθεν του ορίου γειτνιαζόντων καταστημάτων και σε βάθος 0,50 μέτρων αφήνεται διάδρομος συνολικού πλάτους 1 μέτρου, για την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στους χώρους της πλατείας.

Στη βορειοανατολική πλευρά της πλατείας και σε απόσταση 5 μέτρων από την οικοδομική γραμμή δημιουργείται ζώνη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων και σε επαφή με την πρόσοψη των καταστημάτων».

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Γιώργος Κωστόπουλος ζήτησε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να ισχύσουν οι αλλαγές από την 1η του επόμενου χρόνου. Ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί και σε λίγο δεν θα υπάρχουν επαγγελματίες για να παίρνει λεφτά ο δήμος.

Ο καταστηματάρχης Γιώργος Καλογερόπουλος εκτίμησε πως «θα είναι καταστροφή για μας αυτή η μείωση». Είπε ότι έχουν αγοράσει εξοπλισμό για τα μέτρα που τους έχουν εγκριθεί και ανέφερε πως υπάρχουν κολόνες φωτισμού και δεν μπορούν να βγάλουν ομπρέλες, ενημερώνοντας ότι «από τα 10 τραπέζια, θα πέσουμε στα 4».

Ο καταστηματάρχης Γιώργος Μαυρέας χαρακτήρισε την αλλαγή «μια υπερβολή» και παρατήρησε πως «είναι άδικο για μας». Αντιπρότεινε να μείνει ως έχει η κατάσταση και να βγάζουν τις καρέκλες όταν γιορτάζει  ή έχει εκδηλώσεις στο Ιστορικό Κέντρο.

Ο πρόεδρος των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ανδρέας Ζαγάκος είπε ότι «ζούμε σε εποχή δίωξης του τραπεζοκαθίσματος» και πρότεινε διαβούλευση που θα πάρει χρόνο. Υποστήριξε ότι θα κλείσουν καταστήματα και θα μείνει χωρίς ζωή η πλατεία, μόνο με το μνημείο και ζήτησε να αντιμετωπιστεί πιο ψύχραιμα η ανάδειξη του μνημείο.

Ο σύμβουλος Δημήτρης Δημόπουλος παρατήρησε πως «η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέδειξε πόσο έχουμε κουκουλώσει το μνημείο με τις ομπρέλες» και δήλωσε ανοιχτός για επέκταση τραπεζοκαθισμάτων, σε μέρες με κίνηση.

Ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης επεσήμανε πως «πρέπει να έχει θέαση ο ναός των Αγίων Αποστόλων από την πλατεία 23ης Μαρτίου, όπως θέλει και η Αρχαιολογική Υπηρεσία». Διευκρίνισε ότι «μειώνεται ένα μέτρο εκεί που κάνουμε την κατάθεση στεφάνων». Για μετριάσει τις αντιδράσεις, ενημέρωσε πως «θα αναβαθμιστεί η οδός 23ης Μαρτίου και θα μεγαλώσει το πεζοδρόμιο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τότε να δοθεί περισσότερος χώρος στα καταστήματα. Ανέφερε, μάλιστα, ότι «δεν είμαστε τόσο αυστηροί για μια καρέκλα, δεν έχσυμε δορυφόρο».

Γ.Σ.


NEWSLETTER