Παρασκευή, 08 Απριλίου 2011 19:20

Ο Στάθης Αναστασόπουλος για τους οδικούς άξονες

Γράφτηκε από την

Μεγάλη κινητοποίηση έγινε (και καλώς έγινε) για την ολοκλήρωση του Περιμετρικού της Καλαμάτας. Σύμφωνα με τον Νόμο Παραχώρησης που ψήφισε η Ελληνική Βουλή προβλέπεται και πρέπει να ολοκληρωθεί και το τμήμα του Περιμετρικού Δακτυλίου της Καλαμάτας στα πλαίσια κατασκευής του αυτοχρηματοδοτούμενου οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.
Αναμφίβολα και εγώ, ως Δήμαρχος Μεσσήνης, θεωρώ ότι για απολύτως καθαρά αναπτυξιακούς λόγους που αφορούν την πρωτεύουσα αλλά και ολόκληρο τον Νομό, ο Περιμετρικός της Καλαμάτας πρέπει πάση θυσία να ολοκληρωθεί όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της Σύμβασης Παραχώρησης.
Βεβαίως οι κινητοποιήσεις και οι διεκδικήσεις θα έπρεπε να γίνονται για ένταξη στο ΕΣΠΑ Νέων Έργων και όχι για τα κεκτημένα και τα αυτονόητα.
Επειδή διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, το ΕΣΠΑ αποτελεί το σπουδαιότερο χρηματοδοτικό εργαλείο και μοχλό ανάπτυξης. Ως Δήμαρχος Μεσσήνης και πρώην Αντινομάρχης Υποδομών βεβαιώνω ότι ο Νομός μας που είναι αδικημένος διαχρονικά, διαθέτει μεγάλη μελετητική ωριμότητα που κάποιοι θέλουν να ξεχνούν. Εναρμονιζόμενος και με τις πρόσφατες προτροπές του Υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κου Χρυσοχοΐδη στην συνάντησή μας στην Τρίπολη: «εάν έχετε ώριμες μελέτες φέρτε τις να τις βάλω στο ΕΣΠΑ», επαναλαμβάνω ότι έχω υποχρέωση να ενημερώσω τους Μεσσήνιους και όλους τους αρμόδιους φορείς: Υπουργό κ. Δημήτρη Ρέππα, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη, Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αναστάσιο Αποστολόπουλο, Υπουργό και Βουλευτές του Νομού, για την υπάρχουσα μελετητική ωριμότητα σημαντικών οδικών αξόνων. Είναι αυτονόητο ότι εάν η πολιτεία άμεσα χρηματοδοτήσει τα υπάρχοντα ώριμα μελετητικά οδικά έργα και όχι μόνο, συνδυαζόμενα με την υποστήριξη της Αγροτικής Παραγωγής, της Μεταποίησης και του Τουριστικού Προϊόντος θα οδηγήσουν τον τόπο σε αναπτυξιακή τροχιά και την περιοχή μας σε ανάκαμψη.
Οι δρόμοι που έχουν σπουδαία μελετητική ωριμότητα και ύψιστη αναπτυξιακή σημασία όχι μόνο για το Δήμο Μεσσήνης αλλά για ολόκληρο τον Νομό (βεβαίως περισσότερο αφορούν τους Δήμους Καλαμάτας, Πύλου – Νέστορος, Τριφυλίας, Οιχαλίας) είναι οι:

Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη.
Ριζόμυλος – Κορώνη
Μεσσήνη – Βαλύρα & Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη,
όπως φαίνονται στον χάρτη.

Δρόμος Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη
Σχετικά με τον σημαντικότατο αυτό εγκάρσιο άξονα του Νομού, δηλώσεις ένταξης και προώθησης γίνονται μόνο για το τμήμα Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη όπου το Υπουργείο Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων από χρήματα κυρίως του ΕΣΠΑ εκπονεί την μελέτη, και είναι αυτονόητη η υποχρέωσή του προς την Ευρώπη να εντάξει και το αντίστοιχο έργο στο τομεακό του Πρόγραμμα.
Δυστυχώς τίποτα δεν ακούγεται για το 1ο τμήμα αυτού του άξονα, το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, και χωρίς αυτό, ο σπουδαίος εγκάρσιος άξονας Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη γίνεται αυτόματα ένας «κολοβός» άξονας.
Θυμίζω, ότι η μελέτη Καλαμάτα – Ριζόμυλος εκπονήθηκε με χρηματοδότηση κυρίως του Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Είμαι βέβαιος ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να κάνει άμεσα τις όποιες αλλαγές κρίνονται απαραίτητες σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας της πόλης της Μεσσήνης, αλλά και τις προδιαγραφές της επιστήμης.
Πιστεύω, ότι την κατασκευή του ολοκληρωμένου οδικού άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη τη χρωστάμε στην μνήμη του Καπετάν Βασίλη που έβαλε τη Μεσσηνία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη βοηθώντας την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Βεβαίως, ο εν λόγω άξονας σε συνδυασμό με το συγκριτικό πλεονέκτημα γειτνίασης του Δήμου Μεσσήνης  με τον Αερολιμένα Καλαμάτας και όχι μόνο, καθιστά την περιοχή ελκυστικότερη στους επισκέπτες και θα δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην κατασκευή μικρών – μεσαίων και μεγάλων τουριστικών μονάδων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας. Ήδη κατασκευάζονται δύο τουριστικές μονάδες πολυτελείας στην Μπούκα Μεσσήνης και στην Ανάληψη και υπάρχουν όλες οι εγκρίσεις για την κατασκευή της ΠΟΤΑ-Ριζομύλου. Μόνιμη επιδίωξή μας παραμένει η ενημέρωση και προώθηση υποψήφιων επενδυτών του Δήμου μας για δράσεις τουριστικού χαρακτήρα εντασσόμενες σε χρηματοδοτικά προγράμματα (ΟΠΑΑΧ – LEADER – Αναπτυξιακού Νόμου κλπ).

Δρόμος Ριζόμυλος – Κορώνη
Υπάρχει πλήρης μελετητική ωριμότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ για το τμήμα Ριζόμυλος – Καλαμάκι στο οποίο περιλαμβάνεται και η παράκαμψη του οικισμού του Πεταλιδίου. Με δεδομένη την ανάγκη σύνδεσης του κόμβου του Ριζομύλου τόσο με τον άξονα Ριζομύλου – Κορώνης όσο και με τον άξονα Ριζόμυλος – Πύλος- Μεθώνη, του οποίου η μελέτη εκπονείται, φαίνεται ότι ο εν λόγω κόμβος θα μετατοπιστεί 2,5 χλμ νοτιότερα.
Συνεπώς το τμήμα Νέος Κόμβος Ριζομύλου – Καλαμάκι συνολικού μήκους 7.660 μ είναι απολύτως έτοιμο για δημοπράτηση,  ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται  στα 15 εκ. περίπου χωρίς απαλλοτριώσεις.
Σχετικά με το τμήμα Καλαμάκι έως Κορώνη μήκους 18,5χλμ περίπου δυστυχώς δεν έχουν παραδοθεί οι μελέτες των τεχνικών, κάποια γεωτεχνικά, ηλεκτροφωτισμοί στους κόμβους, φυτοτεχνικά, διότι ακόμα το Υπουργείο οφείλει στους μελετητές.
Θυμίζουμε ότι την εν λόγω μελέτη εκπονούσε η τέως Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το παρήγορο στην υπόθεση είναι ότι αν εξασφαλιστούν οι πιστώσεις θα παραδοθούν και οι μελέτες.