Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015 21:43

«Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015»

Τις αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και εικαστικές προτάσεις μας για την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή, μας προσκαλεί να στείλουμε κάτοικοι και φορείς η ομάδα εὖ-τόπος. Τον προσεχή Σεπτέμβριο πρόκειται να γίνει η έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Καλαμάτα 2015» όπου μπορεί να συμμετέχει όποιος καταθέσει πρόταση, και τα μέλη της ομάδας Μαρίζα Παπαευγενίου, Μυρτώ Φοίφα και Βασίλης Παπαευσταθίου μίλησαν χθες γι' αυτό σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

Οπως είπε ο Β. Παπαευσταθίου, πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, η έκθεση θα διαρκέσει από 18 έως 27 Σεπτεμβρίου με ελεύθερη είσοδο. Θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, αλλά και σε διάφορες εγκαταστάσεις στην πόλη, όπου θα παρουσιαστούν αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και εικαστικές προτάσεις για την πόλη της Καλαμάτας και την ευρύτερη περιοχή. Στη διάρκειά της θα φιλοξενηθούν δράσεις αστικού πολιτισμού, διαλέξεις πανεπιστημιακών και ερευνητών, forum συζητήσεων, αλλά και παράλληλες δραστηριότητες, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και δρώμενα σε δημόσιους χώρους.

Η Μ. Φοίφα, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στην Βιωματική Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και εικαστικός, ανέφερε πως οι στόχοι που έχει θέσει η ομάδα για την Καλαμάτα είναι να αναδειχθούν νέες ταυτότητες και δυνατότητες της πόλης, με άξονες: την βιώσιμη πόλη, την αειφόρο ανάπτυξη και το μειωμένο οικολογικό αποτύπωμα. Επίσης, να τεθούν οι βάσεις ενός δημιουργικού διαλόγου μεταξύ επιστήμης και κοινωνίας πάνω στην ανάλυση και αποκατάσταση των εννοιών  "βιώσιμη και αειφόρος πόλη" και να αναδειχθεί ο δημόσιος χώρος ως εν δυνάμει πλατφόρμα της κοινωνικοπολιτικής ζωής. Καθώς και να συνεργαστούν οι ενεργές ομάδες της πόλης ως προς τους στόχους της έκθεσης, πραγματοποιώντας κοινές δράσεις και να ενεργοποιηθεί το φαντασιακό των πολιτών, ώστε να οραματιστούν την πόλη που επιθυμούν και να συνδιαμορφώσουν τον χώρο που ζουν. 

Η Μαρίζα Παπαευγενίου, αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ, είπε ότι η ομάδα τους εὖ-τόπος είναι μια διεπιστημονική ομάδα με κοινό σημείο αναφοράς την Καλαμάτα. Δημιουργήθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο με τον ενθουσιασμό να διοργανώσει την έκθεση "Φαντάσου την πόλη, Καλαμάτα 2015" και να συνεχίσει την έρευνα και τον διάλογο για τον δημόσιο χώρο της πόλης μας. Επίσης, κάλεσε για συμμετοχή κατοίκους και φορείς, που από 1 Μαΐου έως και 30 Ιουλίου θα μπορούν να καταθέτουν αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές και καλλιτεχνικές μελέτες, διπλωματικές, μεταπτυχιακές και ερευνητικές εργασίες, προτάσεις συλλόγων και μεμονωμένων κατοίκων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας ώστε να λάβουν μέρος στην έκθεση. Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να δηλώσουν συμμετοχή, χρειάζεται να προωθήσουν το όνομα και τα στοιχεία τους για περαιτέρω επικοινωνία στο eutopos.kalamata@gmail.com

Σημειώνεται ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και της Kalamata:21 και έχουν προσκληθεί ως υποστηρικτές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ, το Πανεπιστἠμιο Πελοποννήσου, το ΤΕΙ Καλαματας, το ΤΕΕ Πελοποννήσου, ο ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας,  η ΠΕ.ΕΚ.Π.Ε Πελοποννήσου, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το Re:Think Project, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, και άλλοι φορείς.  

Ν.Κ.

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER