Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 14:41

Ενημέρωση για την ακύρωση του διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό από το ΣΤΕ

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ενημέρωση για την ακύρωση του διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό από το ΣΤΕ

Ενημέρωση για τις εξελίξεις αναφορικά με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Κυπαρισσιακό, που απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας, το οποίο και κατέληξε στην έκδοση ψηφίσματος που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

Το θέμα ήρθε προς ενημέρωση από τον δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ "παράλογη" και "ακρότητα", καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, το δικαστήριο δέχτηκε αν-μπλοκ τις θέσεις της ΜΚΟ "Αρχέλων", όπως και τις προτάσεις του επιτρόπου της Ε.Ε. Σημείωσε δε ότι με την απόφασή του το ΣτΕ επιστρέφει στο ΥΠΕΚΑ το ΠΔ με δύο παρατηρήσεις, ότι δεν έγινε κανονικά η επιτροπή φύσης μαζί με τις άλλες επιτροπές, αλλά ανατρέπει και όλο το σχεδιασμό για περιφερειακό πάρκο, προτείνοντας εθνικό πάρκο από το λιμάνι της Κυπαρισσίας μέχρι το Επιτάλειο - δείχνοντας μάλιστα και ένα σχετικό χάρτη. Και υπογράμμισε ότι στο εθνικό πάρκο απαγορεύεται η δόμηση. 

Επίσης πρότεινε και ένα ψήφισμα για το θέμα αυτό, με το οποίο να εκφράζεται η διαφωνία του δήμου και να ζητείται από το ΥΠΕΚΑ η έναρξη διαβούλευσης.

Διαφορετικές απόψεις ακούστηκαν από τους επικεφαλής των παρατάξεων της ελάσσονος μειοψηφίας, με τον Επαμεινώνδα Βουδούρη να σημειώνει πως είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς πρόκειται για απόφαση του ΣτΕ που είναι το ανώτατο δικαστήριο. Πρέπει, είπε, να δούμε τι σημαίνει εθνικό πάρκο και σίγουρα όχι αυτά που είπε ο δήμαρχος, καθώς στα εθνικά πάρκα δεν απαγορεύεται η δόμηση παντού, αλλά ορίζεται πού επιτρέπεται και πού όχι. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αυτό το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να πουν στο ΥΠΕΚΑ τι θέλουν - κι αυτό δεν γίνεται με ψηφίσματα.

Αρνητικά ως προς την έκδοση ψηφίσματος εκφράστηκε και ο Σαράντος Κουκούμης, σημειώνοντας πως όλα αυτά ξεκίνησαν από την ιδιοκτησία Παππά.

Τελικά το Σώμα κατά πλειοψηφία αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος που αναφέρει: 

«Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορηθήκαμε την αναπομπή του σχεδίου Π.Δ. για την προστασία του Κυπαρισσιακού κόλπου από το ΣτΕ  στο ΥΠΕΚΑ με τις παρατηρήσεις περί δημιουργίας εθνικού πάρκου. Με τον αυτονόητο σεβασμό στις κρίσεις της δικαιοσύνης, θεωρούμε ότι η εξέλιξη αυτή αναιρεί όλη τη προεργασία των τελευταίων τριών ετών, που έγινε με εξαντλητικό διάλογο των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμοι, Περιφέρειες, ΥΠΕΚΑ, Επιστημονική Επιτροπή, κοινωνικοί φορείς), ακυρώνει τα συμπεράσματα της διαβούλευσης που προηγήθηκε της εκπόνησης του σχεδίου, διαγράφει δίχως πειστικά επιχειρήματα τα πορίσματα της επιστημονικής επιτροπής και μοιραία οδηγεί σε παράλογες οριζόντιες και πλήρεις απαγορεύσεις.

Η ιστορία δυστυχώς έχει δείξει ότι όπου ίσχυσαν οριζόντιες και απόλυτες απαγορεύσεις παραβιάστηκαν, δυστυχώς, απόλυτα με χειρότερα αποτελέσματα και για την κοινωνία και για το περιβάλλον.

Καλούμε το ΥΠΕΚΑ:

Να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία της διαβούλευσης με την αυτονόητη συμμετοχή του δήμου και των λοιπών φορέων.

Επιβεβαιώνουμε τις απόψεις μας όπως αυτές κατατέθηκαν αναλυτικά στα πλαίσια της προηγούμενης διαβούλευσης με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER