Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015 19:34

Κατά με ψήφισμα, υπέρ στην πράξη για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Κατά με ψήφισμα, υπέρ στην πράξη για τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τριφυλία

Διαφωνίες εκφράστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας σχετικά με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα αποθεματικά των δήμων - με την παράταξη της πλειοψηφίας να μένει μόνη της στην έκδοση ψηφίσματος κατά της μεταφοράς διαθεσίμων, καθώς όλες οι παρατάξεις της μειοψηφίας διαφοροποιήθηκαν δηλώνοντας υπέρ. 

Ωστόσο, και από τη δημοτική αρχή μπορεί να δήλωσαν «όχι» με το ψήφισμα, αλλά τελικά είπαν «ναι», «μην παραβαίνοντας τη νομιμότητα» όπως ανέφερε ο ίδιος ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας, από τον οποίο προτάθηκε το ψήφισμα με το οποίο -όπως είπε ο ίδιος- θα ξεκαθαρίζεται η αρνητική θέση του δήμου.

Αναφερόμενος στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ο κ. Κατσίβελας τη χαρακτήρισε γενική και αόριστη χωρίς καμία διαβούλευση. Τέτοιες ενέργειες, είπε, αναιρούν το αυτοδιοίκητο των δήμων και τους οδηγούν στην υποτέλεια, και μάλιστα στην υποτέλεια του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα αποθεματικά του δήμου, ανέφερε, είναι 4,6 εκ ευρώ με επιτόκιο 4,33% και να πάνε στην ΤτΕ θα τοκιστούν με 2,35%. Ενώ πρότεινε ο δήμος να κινηθεί στην κατεύθυνση της ΚΕΔ και της ΠΕΔ Πελοποννήσου. 

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος ζήτησε ενημέρωση σε ποιους κωδικούς είναι τα χρήματα. Αυτή την στιγμή έχουμε οικονομικό πόλεμο, είπε, και είμαστε κολλημένοι στον τοίχο, γι' αυτό πρέπει να σκεφτούμε σαν Ελληνες πάνω από όλα, δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα στενά κομματικά αλλά πιο πλατιά. Και πρότεινε να συναινέσουν στη διάθεση, υπό τους όρους που πρότεινε η ΚΕΔ.

Από την πρώτη ελάσσονα μειοψηφία ο Επαμεινώνδας Βουδούρης σχολίασε ότι η αυτοτέλεια των δήμων έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό, με την μείωση των πόρων, τις μη προσλήψεις, το οικονομικό παρατηρητήριο. Η συγκεκριμένη ΠΝΠ, πρόσθεσε, έχει μια διαφορά από τις προηγούμενες: Ηρθε στη Βουλή το ίδιο βράδυ και όχι μετά από 40 μέρες όπως γινόταν την προηγούμενη 4ετία. Τόνισε επίσης ότι την προκάλεσε το κατεπείγον της οικονομικής κατάστασης, καθώς κάποιοι στο εξωτερικό και το εσωτερικό είχαν σχεδιάσει το τέλος της αριστερής παρένθεσης στις 28 Φεβρουαρίου. 

Επίσης, ζήτησε να διαβαστεί το ψήφισμα και διαφώνησε κάθετα με το πνεύμα του. 

Ο επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας Σαράντος Κουκούμης μίλησε για αλλαγή ρόλων στην κεντρική πολιτική σκηνή και σημείωσε πως πατριωτικό καθήκον δεν είναι να πληρώνουμε τους δανειστές μας στις δανειακές υποχρεώσεις που δεν δημιούργησε ο ελληνικός λαός. Διαφώνησε δε με το ψήφισμα που διαβάστηκε για ψήφιση.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Το ψήφισμα που προτάθηκε από τον δήμαρχο και ψηφίστηκε μόνο από την πλευρά της συμπολίτευσης αναφέρει: 

«O Δήμος Τριφυλίας δεν είναι δυνατόν να δεχτεί οποιαδήποτε παρέμβαση όσον αναφορά το αυτοδιοίκητο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αντιτίθεται σε κάθε παρέμβαση στη λειτουργία της, όταν μάλιστα ορίζεται και ως αντισυνταγματική.

Ζητάμε να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού προς τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης - ΚΕΔΕ και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της ΤτΕ, εφόσον αυτά κατατεθούν. Ως επίσης και να καθοριστεί πλήρως και ο χρόνος της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων.

Ο Δήμος Τριφυλίας βεβαίως και δεν μπορεί να λείψει από κάθε εθνική προσπάθεια αλλά αυτό προϋποθέτει να είναι εθνική χωρίς δογματισμούς, διαχωρισμούς, και περιθωριοποιήσεις. Και δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις αρχές της αξιοπιστίας, της ειλικρίνειας, του σεβασμού και της αμοιβαιότητας.

Ο Δήμος Τριφυλίας και οι πολίτες του βιώνουν κατά τον χειρότερο τρόπο την οικονομική κρίση της πατρίδας και υφίστανται τις συνέπειες δυσανάλογα».

Κ.Μπ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER