Τρίτη, 12 Απριλίου 2011 17:42

Απάντηση Κόλλια στις καταγγελίες για τις αμμοθίνες στην Ελαία

Γράφτηκε από την

Σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε ύστερα από την «καταγγελία» του Συλλόγου Προστασίας θαλάσσιας  χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ για «οικοδομικές και άλλες παρεμβάσεις» στη περιοχή Natura «θίνες Κυπαρισσίας» και για την αποκατάσταση της αλήθειας δηλώνουμε τα εξής:
•  Ουδεμία εργασία ή παρέμβαση έγινε στο συγκεκριμένο χώρο από το Δήμο Τριφυλίας.
• Οικοδομικές εργασίες στη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή δεν έχουν ξεκινήσει.
• Η πολεοδομία Τριφυλίας ουδεμία άδεια έχει εκδόσει μέχρι σήμερα και οι σχετικές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από την επενδύτρια εταιρεία «Ν. ΚΟΤΙΝΟΣ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε.» είναι  υπό εξέταση.
• Οι κάθετοι δρόμοι για τους οποίους γίνεται λόγος προβλέπονται από το αρχικό παραχωρητήριο του έτους 1953 ως υποχρέωση του ιδιοκτήτη ιδιώτη, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση των πολιτών στην παραλία.
• Οι παρεμβάσεις που ξεκίνησαν να γίνουν δεν ήταν πρωτοβουλία του Δήμου αλλά του ιδιώτη ιδιοκτήτη επενδυτή, χωρίς ενημέρωση και χωρίς άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, γι’ αυτό και μόλις ενημερωθήκαμε, με εντολή του Δημάρχου εκδόθηκε άμεσα από τον προϊστάμενο της Πολεοδομίας απόφαση διακοπής των εργασιών (σχετικό το υπ’ αριθμ. Πρωτ. 936/8-4-2011 έγγραφο της πολεοδομίας Τριφυλίας).  Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες έρευνας της υπόθεσης, καταλογισμού ευθυνών,  όπου διαπιστωθούν και αποκατάσταση των «αμμοθινών» όπου διαπιστωθεί ότι εθίγησαν.   Για το ζήτημα που προέκυψε ο Δήμαρχος είχε επικοινωνία με τον Γενικό Επιθεωρητή Περιβάλλοντος, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και με μηχανικούς – εκπροσώπους της ιδιοκτήτριας εταιρείας, στους οποίους επέστησε την προσοχή για την πιστή τήρηση των νομίμων διαδικασιών για την προστασία του περιβάλλοντος σε όλες τις φάσεις εξέλιξης της επένδυσης.
• Τέλος οφείλουμε γι’ άλλη μια φορά να τονίσουμε ότι για την Δημοτική Αρχή στο σύνολό της  και το Δήμαρχο προσωπικά παραμένει ισχυρή η δέσμευση ότι επενδυτικές δραστηριότητες στο Δήμο μας είναι καλοδεχούμενες, υπό την αυστηρή και αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση σεβασμού του περιβάλλοντος.

Ο δήμαρχος

Κωνσταντίνος Κόλλιας


NEWSLETTER