Παρασκευή, 08 Μαϊος 2015 18:47

Αισιόδοξος ο Νίκας για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων

Γράφτηκε από τον

Την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία για προσωρινή λύση, για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας στην Μπιρμπίτα, εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, μετά την προχθεσινή ευρεία σύσκεψη στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας.

Σε αυτήν εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμος Καλαμάτας να συντάξει μια προγραμματική σύμβαση μέσα σε 15 ημέρες και αμέσως μετά να ξαναγίνει σύσκεψη με τα ίδια ακριβώς πρόσωπα (των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, του ΟΑΕΔ, του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας, υπό το γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη).

«Η κατεύθυνση της προγραμματικής σύμβασης είναι Μπιρμπίτα«, επεσήμανε ο κ. Νίκας και δήλωσε πως κρίθηκε κατάλληλη υπό προϋποθέσεις από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας. Υπενθύμισε ότι στην Μπιρμπίτα θα τοποθετηθούν 60 λυόμενα κι ενημέρωσε πως εκεί θα μπει το ρεύμα, καθώς η κυβέρνηση προσφέρει 300 κιλοβατώρες σε κάθε οικογένεια. Ο δήμαρχος είπε ότι «η κατεύθυνση είναι να βοηθήσουμε τους τσιγγάνους, να φύγουν από την κόλαση που βρίσκονται τώρα» και πρόσθεσε: «Ευελπιστούμε μετά από 15 ημέρες να δοθεί λύση. Ηταν ομόφωνη η απόφαση».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι «και μεις δεν είμαστε υπέρ των γκέτο». Διευκρίνισε πως «μιλάμε για κατασκήνωση μη τουριστικού χαρακτήρα στην Μπιρμπίτα, που θα έχει σπίτια με νερό, ρεύμα και αποχέτευση».

Για τη μόνιμη λύση στο θέμα των τσιγγάνων παρατήρησε ότι «είναι σε εξέλιξη το εθνικό σχέδιο υποστήριξής τους. Θα υπάρξει πρόγραμμα διανομής οικοπέδων για τη μόνιμη εγκατάσταση». Εξέφρασε τη χαρά του,«γιατί κοιτάμε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση. Καθήσαμε στο ίδιο τραπέζι με συγκεκριμένη κατεύθυνση, την κατεύθυνση Βούτση». Εκανε λόγο για κοινό βηματισμό με την Περιφέρεια, ενώ όσον αφορά την αντίδραση των τσιγγάνων απάντησε ότι «προφανώς πρέπει να υπάρξει και ένας σεβασμός στη νομιμότητα σε αυτόν τον τόπο». Δεσμεύτηκε ότι «ο δήμος θα αναλάβει όλο το κόστος και τη διαχείριση της Μπιρμπίτας» κι εξηγώντας την αισιοδοξία του είπε ότι «θα πάμε καλά αν ο ένας δεν υπονομεύει τον άλλον. Πολιτικό είναι το ζήτημα».

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παναγιώτης Γιαννόπουλος επεσήμανε ότι «για πρώτη φορά είδαμε μια σύμπλευση προς τις απόψεις του δήμου και καταλήξαμε σε συμπεράσματα». Παρατήρησε πως «είναι μέγιστης σημασίας θέμα για μας. Για τους τσιγγάνους, για να πάνε σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και για τους συνδημότες μας της περιοχής, καθώς και για τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων. Εγινε ένα σημαντικό βήμα».

Γ.Σ.