Σάββατο, 16 Απριλίου 2011 11:10

Απάντηση Νίκα για το ΓΠΣ: "Υπήρξαν επίμονες ενέργειες από την πλευρά του δήμου"

Γράφτηκε από την

Απαντώντας σε χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» σχετικά με το διάλογο Νίκα - Σπίνου για το ΓΠΣ, ο δήμαρχος Καλαμάτας σε επιστολή του αναφέρει τα εξής:

 

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην τελευταία-υπηρεσιακή συνεδρίαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου (30/12/2010), που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από τη λήξη της θητείας του. Επομένως, η αποσπασματική παράθεσή του μπορεί να παραπλανά στο δρόμο για την αλήθεια και την αντικειμενική ενημέρωση.

Η παραπάνω επισήμανση ως προς το χρόνο της συνεδρίασης είναι κρίσιμη, γιατί ήδη είχε πραγματοποιηθεί η περίφημη συνεδρίαση του ΠΕΣΥΧΟΠ στην Τρίπολη, όπου δεν επετράπη στον τότε αντιδήμαρχο Υποδομών και ορισμένο για το Γ.Π.Σ κ. Γεώργιο Σπίνο να την παρακολουθήσει και να εκθέσει τις απόψεις του δήμου (απαράδεκτη ενέργεια).

Προφανώς υπήρξαν επίμονες ενέργειες από πλευράς δήμου, έστω κι αν κάποιες δε δημοσιοποιήθηκαν, για την αποτροπή της έγκρισης της γνωμοδότησης του ΠΕΣΥΧΟΠ κι αυτό αποδεικνύεται από τη μη υπογραφή από το γενικό γραμματέα κ. Χατζημιχάλη, από το ομόφωνο ψήφισμα του νέου Δημοτικού Συμβουλίου (13 Ιανουαρίου 2011) και από τις συναντήσεις με υπηρεσιακά στελέχη και το νέο γενικό γραμματέα στην Τρίπολη για τη μη έγκριση της γνωμοδότησης του ΠΕΣΥΧΟΠ ως έχει.

Καρπός αυτών των προσπαθειών ήσαν, οι πρώτες τροποποιήσεις του γενικού γραμματέα (17/3 – τα 6 σημεία) στη γνωμοδότηση του ΠΕΣΥΧΟΠ.

Νομίζετε πως αυτό έγινε χωρίς προσπάθεια και ότι ήταν χάρισμα;

Από το Νοέμβριο του 2010, όπου από διαρροές είχαν διαφανεί οι διαθέσεις της Περιφέρειας (δηλαδή η πολιτική της ΥΠΕΚΑ κ. Μπιρμπίλη) γίνονταν μεγάλες προσπάθειες για την αποτροπή δυσμενών εξελίξεων, ιδιαίτερα για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Μόνιμη επωδός στο αίτημα–απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να ισχύει και εδώ, για την εκτός σχεδίου δόμηση, ό,τι ισχύει για όλη την Ελλάδα, ήταν η μείωση των εκτάσεων που εντάσσονταν στο Γ.Π.Σ, χωρίς όμως συγκεκριμένη αντιπρόταση.

Συμπερασματικά, από το Νοέμβριο του 2010, υπήρξε συνειδητοποίηση των διαθέσεων της Περιφέρειας και της πολιτικής του ΥΠΕΚΑ για την περιοχή μας. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει στο γενικό βάλτωμα όλων των Γ.Π.Σ, των ΣΧΟΑΠ και των Πολεοδομικών Σχεδίων. Δυστυχώς, υπήρξε από εμάς αντίληψη πως με το διάλογο, την πειθώ και τα επιχειρήματα θα φθάναμε σε σύγκληση απόψεων και στη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για ένα, πράγματι, σημαντικό έργο, όπως είναι το Γ.Π.Σ

Ο αυταρχισμός, οι συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ κυβερνητικών στελεχών, (χωρίς πρόσκληση συμμετοχής του δήμου), η επιβολή αποφάσεων και παράλληλα η προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών που απορρέουν από αυτές τις αποφάσεις, μόνο λύπη και προβληματισμό μπορεί να προκαλούν για το επίπεδο της πολιτικής μας ζωής.

Υπενθυμίζω, ότι η περίφημη απόφαση 107/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου,  που δήθεν δεν εστάλη στην Περιφέρεια, συμπεριλαμβάνεται στο σκεπτικό της απόφαση έγκρισης του Γ.Π.Σ. από τον κ. Αποστολόπουλο. Τόσο καλά και τόσο έντιμα.

Η δημοτική αρχή απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές (οι πολιτικές και οι πολιτικοί ευτυχώς αλλάζουν) και κυρίως τις πρακτικές θα δώσει τη δική της απάντηση σε όλα τα επίπεδα, με πρώτο την τεκμηριωμένη απαίτηση τροποποίησης του Γ.Π.Σ.

Βέβαια, όποιος θέλει να επιμένει πως για μία εξάχρονη διαδικασία συζητήσεων και αποφάσεων για το Γ.Π.Σ, με την οποία ασχολήθηκαν Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια, δημοτικές παρατάξεις, ΤΕΕ και άλλοι φορείς, ειδικοί επιστήμονες (μηχανικοί, κλπ), έγιναν δημόσιες παρουσιάσεις και για τις αδικίες φταίει μόνο ένας άνθρωπος (ο δήμαρχος), υπάρχει βεβαιότητα ότι αξιολογείται από την κοινωνία και η στόχευση και η επιδίωξη.

 

Υ. Γ. Οσον αφορά στη Βέργα οι φάκελοι για έκδοση οικοδομικών αδειών πρέπει να ξεπερνούν τις 150.

 

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας

Παναγιώτης Ε. Νίκας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NEWSLETTER