Σάββατο, 16 Μαϊος 2015 08:03

Νίκας εναντίον Τατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Γράφτηκε από τον
Νίκας εναντίον Τατούλη για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας σε γενικές γραμμές τάσσεται κατά της διαχείρισης των απορριμμάτων από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ και καλεί την κυβέρνηση να παρουσιάσει τη θέση της.

Επιθυμεί τη διαχείριση από τους δήμους με μικρές βιώσιμες αποκεντρωμένες μονάδες, με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση και περιμένει από την κυβέρνηση να βρει χώρο και τρόπο επεξεργασίας του υπολείμματος. Η διαφωνία είναι στα συγκεκριμένα, στο ποιος θα κάνει τη διαχείριση στις μικρές μονάδες και στο αν θα πρέπει να αναλάβει την κεντρική ευθύνη ενιαίος κρατικός φορέας.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από την αναλυτική συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο, προχθές το βράδυ, μετά από πρωτοβουλία της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Κοινή απόφαση - ψήφισμα δεν ελήφθη, ενώ ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι μέχρι τις 10 Ιουνίου θα έχει έρθει στην Καλαμάτα υπουργός ή άλλο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος για να παρουσιάσει την άποψη της κυβέρνησης.

Στην εισήγησή του ο επικεφαλής της Δημήτρης Οικονομάκος εκτίμησε ότι «το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του». Ανέφερε ότι «όταν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων η ΤΕΡΝΑ θα πληρώνεται 62 ευρώ τον τόνο χωρίς ΦΠΑ στην είσοδο του εργοστασίου ή των δύο σταθμών μεταφόρτωσης στη Νέα Κίο ή στο Σπαθοβούνι. Αν στα 62 ευρώ τον τόνο στην πόρτα της ΤΕΡΝΑ προσθέσουμε και το ΦΠΑ 13%, τα μεταφορικά, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, μπορεί να αποδειχθούν και λίγα τα 150 ευρώ ο τόνος συνολικά, που εμείς εκτιμάμε ότι θα κοστίσει στο λαό». Καταλήγοντας, πρότεινε στο Δ.Σ. να πάρει την ακόλουθη απόφαση: «Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να ζητήσει από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Πελοποννήσου να μην υπογράψουν τη ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται από ενιαίο κρατικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών, χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών, που πρέπει να απαλλαγούν και από τη φορολογία των λεγόμενων ανταποδοτικών τελών. Ο φορέας αυτός με επιστημονικά κριτήρια θα κάνει τις χωροθετήσεις, θα επιλέγει τις μεθόδους διαχείρισης με προτεραιότητα τη διαλογή στην πηγή, θα σέβεται την υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον. Μόνο τότε οι δήμοι είτε μόνοι τους, είτε σε διαδημοτική συνεργασία θα μπορούν να προχωρήσουν σε διαλογή στην πηγή, σε ανακύκλωση, σε κομποστοποίηση, να έχουν έσοδα που θα διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

Ο επικεφαλής του "Ανοιχτού Δήμου" Μανώλης Μάκαρης επεσήμανε ότι «η διαχείριση πρέπει να βασίζεται στο αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης» και σημείωσε: «Η διαχείριση της Περιφέρειας έχει μεγάλο κόστος μεταφοράς, φαραωνικά έργα και μεγαλύτερη επιβάρυνση στο περιβάλλον. Μικρές μονάδες σε κάθε δήμο. Ο δήμος να είναι υπεύθυνος για τα σκουπίδια».

Ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας, μιλώντας σαν να είναι η φωνή της περιφερειακής αρχής, υποστήριξε ότι «δεν έχει κληθεί η Περιφέρεια. Τα ελατήρια της συζήτησης είναι πολιτικά. Υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Πρόκειται για μια πολιτική ρεβάνς».

Ο επικεφαλής της "Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών" Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι «η λύση της Περιφέρειας δεν έχει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά κριτήρια για την περιοχή της Μεσογείου που ζούμε. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές». Και πρότεινε «ανακύκλωση με κίνητρα, ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ άμεσες λύσεις με χαμηλό κόστος».

Ο επικεφαλής της "Ελληνικής Δράσης" Γιώργος Δημητρούλιας άσκησε κριτική στη συνοικιακή κομποστοποίηση με τον τρόπο που γίνεται.

Ο σύμβουλος του "Ανοιχτού Δήμου" Γιάννης Θεοφιλόπουλος τάχθηκε υπέρ της αποκεντρωμένης διαχείρισης με κομποστοποίηση από τους δήμους. Ζήτησε «η Πολιτεία να βοηθήσει νομοθετικά. Το αποκεντρωμένο που ζητάμε να περιληφθεί στον εθνικό σχεδιασμό και να χωροθετηθεί ΧΥΤΥ για το υπόλειμμα».

Ο σύμβουλος της "Αλλαγής" Γιάννης Χριστόπουλος ζήτησε «στο διαγωνισμό της Περιφέρειας να αποσαφηνιστούν: ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα, κόστος και το τι αφορά η χρηματοδότηση. Να αποσαφηνιστεί η κυβερνητική πολιτική, ποιος θα κάνει τη διαχείριση».

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος εκτίμησε ότι «αν υπογραφεί η συμφωνία, η ΤΕΡΝΑ θα καταπιεί όλες τις μονάδες των δήμων σε μια μέρα» και απηύθυνε το ερώτημα «ποιος θα κάνει τη διαχείριση στις μικρές αποκεντρωμένες μονάδες», αντιδρώντας στη διαχείριση από ιδιώτη.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας εκτίμησε ότι «δεν είναι ώριμο το Σώμα να λάβει μια απόφαση» και ανέφερε πως «προφανώς και υπάρχει ευθύνη των δήμων που βολεύονται με μια χωματερή». Αναρωτήθηκε «ποιος θα πληρώσει τα βαρύτατα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ενωση», υποστήριξε ότι «πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή» και επέρριψε «ευθύνες στις κυβερνήσεις, έλλειψη πολιτικής βούλησης». Αποκάλυψε ότι ο γ.γ. διαχείρισης απορριμμάτων Βαγγέλης Καπετάνιος του είπε ότι «ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο 40.000 ευρώ για μη αποκατάσταση ΧΑΔΑ, για την οποία υπεύθυνη είναι η Περιφέρεια».

Είπε ότι η μοναδική χειροπιαστή πρόταση που υπάρχει για τη διαχείριση, είναι αυτή της Περιφέρειας, και πρόσθεσε: «Υπάρχει άλλη λύση; Μπορεί υπό προϋποθέσεις να πάμε σε λύση τοπικής διαχείρισης.  Μία απ’ αυτές είναι οι 20.000 τόνοι σκουπίδια. Γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία, ομάδες δήμων, 10 μονάδες στην Πελοπόννησο. Να βοηθήσει το κράτος με μηχανήματα και στον τρόπο διαχείρισης υπολείμματος, που είναι 12% με 15%».

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι «έχει χρήματα το ΕΠΠΕΡΑΑ, θα χαθούν 3 δισ.» και αποκάλυψε πως  γ,γ. υπουργείου της κυβέρνησης είχε παραδεχθεί δημόσια πως τα σκουπίδια συνδέονται με τεράστια συμφέροντα. Εκτίμησε ότι «συμφωνούμε στα γενικά, αλλά να κουβεντιάσουμε τα συγκεκριμένα» κι εξέφρασε «τη βούληση σε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα για να πετύχουμε την προσφορότερη λύση για τα λαϊκά συμφέροντα, όχι σε κομματική γραμμή».

Κλείνοντας, ο Δ. Οικονομάκος παρατήρησε ότι «έχουμε πιέσει πάρα πολύ με Νίκο Γόντικα στην Περιφέρεια, για να πάρουμε στοιχεία, αλλά μάταια. Ο ενιαίος κρατικός φορέας θα χωροθετήσει, τα υπουργεία θα συνεργαστούν με πανεπιστήμια για τη χωροθέτηση».

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Ο δήμαρχος Π. Νίκας που ζήτησε να μην ληφθεί απόφαση, δήλωσε ότι η πλειοψηφία ψηφίζει λευκό στην πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και ανέφερε πως «θα πάρουμε απόφαση όταν έχουμε και την κυβερνητική άποψη».

Ο Μιχ. Αντωνόπουλος αποδέχθηκε την πρόταση - ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης", λευκό ψήφισε και ο Γ. Δημητρούλιας, ενώ δικές τους προτάσεις υποστήριξαν οι παρατάξεις Μάκαρη και Μπρεδήμα.

Στη συζήτηση παρέστη και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης "Πελοπόννησος Πρώτα" Νίκος Πατσαρίνος, που σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν υπάρχει συνεργασία α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Το μοντέλο ΣΔΙΤ - ΤΕΡΝΑ είναι ακραίο, νεοφιλελεύθερο και προκλητικό ακόμα και για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν έχει εικόνα για το ποια είναι η οικονομική προσφορά της ΤΕΡΝΑ. Η μόνη λύση είναι η κατάρτιση ενός εναλλακτικού σχεδίου και πιέζουμε να κατατεθεί από την κυβέρνηση. Ξεκινάει ο εθνικός σχεδιασμός, αρχίζει η διαβούλευση. Οι υπουργοί λένε "τέρμα οι ΣΔΙΤ" και μετά θα αλλάξει και ο περιφερειακός σχεδιασμός. Σε ένα 3μηνο με 5μηνο πιστεύω να έχουν κλείσει όλα αυτά και να έχουν θεσμοθετηθεί. Σκόπιμα καθυστέρησε η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Συμφωνούμε με το ψήφισμα της "Λαϊκής Συσπείρωσης", εκτός από λίγα σημεία».


NEWSLETTER