Δευτέρα, 25 Μαϊος 2015 13:13

Εκδήλωση για την κομποστοποίηση στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από την
Εκδήλωση για την κομποστοποίηση στην Κυπαρισσία

Εκδήλωση με θέμα την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων και το δίκτυο της συνοικιακής κομποστοποίησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο "Τρενοτεχνείο" στην Κυπαρισσία με την πρωτοβουλία συλλόγων της περιοχής και τη συνεργασία του Δήμου Τριφυλίας. 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το συνοικιακό δίκτυο κομποστοποίησης που έχει αναπτυχθεί στην Καλαμάτα, για το πώς λειτουργεί και ποια είναι τα αποτελέσματά του με κεντρική ομιλήτρια την Μυρτώ Φοίφα εκ μέρους της Re:think project και του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας. Εξήγησε πώς γίνεται η κομποστοποίηση και ποια είναι τα οφέλη της σε πολλαπλά επίπεδα. 

Από την πλευρά του Δήμου Τριφυλίας ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Τσίγγανος στάθηκε στο πόσο σοβαρό είναι το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, αλλά και την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την διαχείρισή τους, σημειώνοντας πως είναι ευχάριστο που οι πολίτες αυτοοργανώνονται.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της προέδρου του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Σόνιας Τουρκολιά, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι μέσα στα σκουπίδια κρύβεται ένας μικρός θησαυρός.

Χαρακτηριστικά η Μυρτώ Φοίφα επισήμανε: «Το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης είναι ένα πρωτότυπο δημιούργημα της ομάδας R:think το οποίο σε συνεργασία με το Δήμο Καλαμάτας αναπτύχθηκε στην πόλη και αυτό παρουσιάζουμε στην Κυπαρισσία. Η κομποστοποίηση σαν πράξη καθημερινή μπορεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο όγκο των οργανικών μας υπολειμμάτων. Μπορούμε εμείς οι ίδιοι οι πολίτες να καταφέρουμε να γίνουμε αυτάρκεις και χωρίς κόστος και υπεραξία να αξιοποιούμε αυτό το οργανικό υπόλειμμα προς όφελός μας, ταυτόχρονα μειώνοντας ό,τι πηγαίνει στους ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ. Η παρουσίαση στοχεύει να αναπτύξει την αξία και τη δομή του δικτύου, να εξηγήσει τι είναι η αληθινή και η φυσική κομποστοποίηση και να βρει συμπαραστάτες και άλλους πυρήνες κομποστοποίησης, καθώς θεωρούμε ότι ο κάτοικος από παραγωγός σκουπιδιών, μπορεί με την κατάλληλη εκπαίδευση να μεταμορφωθεί σε παραγωγό οργανικού υπολείμματος.

Σε περιοχές όπως η Καλαμάτα, η Κυπαρισσία που έχουν ελεύθερους χώρους και ένα βίωμα αγροτικής ενασχόλησης, είναι εύκολο να εφαρμοστεί, ειδικά με την κατάλληλη συνεργασία και συλλογικότητα. Ο δήμος δεν είναι μόνο ο πολιτικός δήμος, αλλά όλοι κάτοικοι, άρα είτε υπάρχει υποστήριξη μιας πολιτικής αρχής είτε υπάρχει υποστήριξη από συλλογικότητες της πόλης, μπορεί να προχωρήσει».

Ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Τσίγγανος επισήμανε: «Ο δήμος ήδη είναι στην διαδικασία ένταξης της κομποστοποίησης στο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων και βεβαίως στηρίζει, συμμετέχει και υποστηρίζει τέτοιες κινήσεις πολιτών. Είναι ευχάριστο ότι οι δημότες αυτοοργανώνονται πέρα από τις δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος, συμπληρωματικά με τις δράσεις του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα των απορριμμάτων. Υποστηρίζουμε την κίνηση αυτή που μπορεί να δώσει καλά αποτελέσματα αν εφαρμοστεί σωστά και προωθεί την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Εμείς θέλουμε ενεργούς πολίτες.

Ο δήμος ήδη έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στα πλαίσια της οποίας υπάρχει και η κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων. Αυτό το σύστημα που παρουσιάζεται εδώ είναι μικρότερης κλίμακας, απευθύνεται σε συγκεκριμένα απορρίμματα και για αυτό μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά».

Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση διοργάνωσαν οι σύλλογοι:   Πολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (Μ.Ε.Σ.Κ.), Εμπορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας «Η  Πρόοδος», Ενωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών   Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας, Πολιτιστικός Σύλλογος  Γιαννίτσαινας Δήμου Τριφυλίας «Ο Αγιος Διονύσιος», Σύλλογος Γυναικών Κυπαρισσίας «ΓΑΙΑ», Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών  Τριφυλίας σε συνεργασία με το Δήμο Τριφυλίας.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και Σαράντος Κουκούμης, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, όπως και αρκετοί πολίτες.

Κ.Μπ.

 

 


NEWSLETTER