Τρίτη, 26 Μαϊος 2015 08:53

Η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα

Γράφτηκε από την
Η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Α’ πανελλήνιο συνέδριο στην Πύλο με θέμα «Η προσφορά της Πύλου στον πολιτισμό από την αρχαιότητα έως σήμερα», που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ινστιτούτου "Δημόκριτος" στην Πύλο.

Τη διημερίδα διοργάνωσε ο Δήμος Πύλου - Νέστορος, σε συνεργασία με το Σύλλογο Κυριών Πύλου και την αρωγή χορηγών.

Στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη. Οι πολίτες τίμησαν με την παρουσία τους το συνέδριο και παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τους εισηγητές, οι οποίοι ανέλυσαν διάφορες θεματικές από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή,  με αναφορές στον πολιτισμό, την τέχνη, την ιστορία, τη θρησκεία και τη λαογραφία. Ακολούθησε συζήτηση.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε εν συντομία στην ιστορία του Δήμου Πύλου - Νέστορος, καθώς και στη συμβολή του "στην πολιτισμική πορεία τόσο της χώρας όσο και του υπόλοιπου κόσμου", ενώ δεσμεύτηκε, να καθιερωθεί το συνέδριο ως θεσμός, με τη συγκεκριμένη θεματολογία, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη σημαντικότητα της προαγωγής του πολιτισμού στην περιοχή.

Η κ. Διαμαντοπούλου - Κουτσουμπού ανέφερε ότι, κατά τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου επέπλεε στα νερά μία εικόνα, στα κύματα, που είχε την επιγραφή "Παναγία Συλιβριανή", σύμφωνα με τα απομνημονεύματα του  ιστορικού Νικόλαου Σπυλιάδη.

Συμμετείχαν ακόμη: ο καθηγητής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Αναστάσιος Νικήτας, ο καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας του ΕΚΠΑ Φώτιος Δημητρακόπουλος, ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου, ο αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βασιλειος Κωνσταντινόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων Δημήτριος Πανομήτρος, η λέκτορας Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Θεώνη Κολλυροπούλου, η δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ Αικατερίνη Διαμαντοπούλου - Κουτσουμπού, η δρ. Φιλολογίας Μεταξία Παπαδοπούλου, ο φιλόλογος Μανώλης Στεργιούλης και ο λαογράφος Κωνσταντίνος Μπαλαφούτης.


NEWSLETTER