Τρίτη, 19 Απριλίου 2011 16:50

Προτάσεις Μπρεδήμα για το κυκλοφοριακό

Γράφτηκε από την

Τις θέσεις της παράταξης “Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας” για το κυκλοφοριακό της πόλης έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο επικεφαλής Θόδωρος Μπρεδήμας ζητώντας παράλληλα το θέμα να ενταχθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Οπως μεταξύ άλλων επεσήμανε ο κ. Μπρεδήμας “το κέντρο πρέπει να διατηρήσει το κέντρο τη ζωντάνια και την ελκυστικότητά του, πρέπει να αποσυμφορηθεί από τα διερχόμενα και σταθμευμένα αυτοκίνητα. Πρέπει να γίνει φιλικό στους πεζούς, με καθαρότερη ατμόσφαιρα και λιγότερα αυτοκίνητα. Η αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, μπορεί να αντιμετωπιστεί:

- Με τη δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης. Ήδη προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει μια κινητικότητα, η οποία ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθεί σύντομα.

- Η Δημοτική Αρχή θα πρέπει μέσω ανάλογων προγραμμάτων να προχωρήσει σε μερική επιδότηση του εισιτηρίου των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ για δύο χρόνια, ώστε να αποτελέσει κίνητρο για την στροφή του κόσμου από το ΙΧ στη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Παράλληλα να μελετηθεί η δημιουργία νέων και πιο συστηματικών αστικών γραμμών σε ώρες αιχμής.

- Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα του προαστιακού σιδηρόδρομο θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταβληθεί μία προσπάθεια μέσω οικονομοτεχνικής μελέτης για το ζωντάνεμα και πάλι του προαστιακού σιδηρόδρομου και την στήριξη των δρομολογίων Καλαμάτα - Μεσσήνη, Καλαμάτα – Θουρία – Άρις - Διαβολίτσι, Καλαμάτα – Κυπαρισσία.

-Η αποσυμφόρηση του κέντρου απαιτεί από το Δήμο την επέκταση δικτύου διαδρομών ασφαλούς κίνησης ποδηλάτων, με παράλληλη εξασφάλιση οργανωμένων χώρων στάθμευσής τους. Να εξεταστεί η περίπτωση παραχώρησης δωρεάν ή με ελάχιστο αντίτιμο ποδηλάτων στους δημότες.

Η απελευθέρωση των πεζοδρομίων από κάθε είδους εμπόδια και η δημιουργία πεζοδρόμων συνεχούς ροής χωρίς κίνδυνο, θα αναζωογονήσει την πρόθεση των πολιτών για πεζοπορία. Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, απαιτείται αυστηρός έλεγχος της παράνομης στάθμευσης και της παράνομης κατάληψης πεζοδρομίων και πεζόδρομων για εμπορική χρήση, από τη Δημοτική Αστυνομία.

Στα πλαίσια της κυκλοφορίας εντάσσουμε και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει στη μείωση των οδικών ατυχημάτων. H οδική ασφάλεια εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Δήμου εντάσσονται:

Kαλή σήμανση και φωτισμός των δρόμων, καλή συντήρηση

Να φωτίζονται και να ενισχυθούν με ειδική σηματοδότηση τα πλέον επικίνδυνα για ατυχήματα σημεία. Να αφαιρεθούν χωρίς εξαίρεση όλες οι επικίνδυνες και παράνομες επιγραφές και διαφημίσεις”.

Προτάσεις κατατέθηκαν και για την παραλιακή ζώνη για την οποία σημειώθηκε ότι “απαιτείται επιτέλους να προχωρήσει η μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, ώστε να αποκτήσει προστιθέμενη αξία το συγκεκριμένο κομμάτι της πόλης, να προκύψει μια σταθερή και αποδεκτή αισθητική εικόνα, που σε συνδυασμό με την καθαρότητα των νερών του Μεσσηνιακού Κόλπου να προσελκύσει και τουριστικό πληθυσμό. Στο παράκτιο μέτωπο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις αναβαθμισμένης διαμόρφωσης και εμπλουτισμού των ελεύθερων χώρων με κοινόχρηστες λειτουργίες, φυτεύσεις, βελτίωση της εικόνας τους και της χρήσης τους από το ευρύ κοινό. Κι αυτά τα μέτρα δεν εξαντλούνται στον καθαρισμό και στο «ασβέστωμα» των πεζοδρομίων σαν και αυτά που κάνει τις τελευταίες ημέρες η Δημοτική Αρχή. Ούτε φτάνουν τα 10.000 ευρώ για όλα αυτά, ποσό που έχει εγγράψει η Δημοτική Αρχή στον προϋπολογισμό του 2011.

Χρειάζεται να μπει μια τάξη στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ομπρελών και άλλων αντικειμένων στην παραλία, στις καταπατήσεις που παρατηρούνται στο δημόσιο χώρο.

Επιτέλους, θα πρέπει να οριοθετηθεί η ζώνη της παραλίας που προτίθεται να διατεθεί για ενοικίαση σε κάθε είδους κατάστημα. Οφείλουμε να το κάνουμε αυτό για τον κάθε δημότη, που θέλει να απολαύσει την παραλία και το δημόσιο χώρο χωρίς να πληρώνει, να του εξασφαλίσουμε για τα επόμενα χρόνια διαθέσιμη γη.

Χρειάζεται να ξεκινήσει επιτέλους ένας σοβαρός διάλογος με ημερομηνία λήξης όμως, για τον κυκλοφοριακό χαρακτήρα που θα πρέπει να αποκτήσει η Ναυαρίνου.

Απαιτείται επιτέλους να προχωρήσει η Δημοτική Αρχή στις διανοίξεις οδών, κατά προτεραιότητα, που θα αλλάξουν την κίνηση και τη ζωή των κατοίκων που κινούνται στην παραλιακή οδό.

Χρειάζονται, τέλος, ειδικές παρεμβάσεις διαμορφώσεις και μέτρα αναβάθμισης του δημόσιου χώρου στη ζώνη της Δυτικής Παραλίας.

Τέλος ο κ. Μπρεδήμας επεσήμανε ότι η ως τώρα άσχημα κατάσταση έχει οφείλεται στην έλλειψη στρατηγικής και πολιτικής σχεδιασμού για την οργάνωση του συστήματος των μεταφορών, στην αποσπασματική μελέτη των κυκλοφοριακών θεμάτων και την αντίστοιχη αποσπασματικότητα στην εφαρμογή τους και στην έλλειψη αστυνόμευσης, στην έλλειψη υποδομών, η ύπαρξη των οποίων θα επέτρεπε την ενθάρρυνση προς εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης (ποδηλατόδρομοι, άνετα πεζοδρόμια, επαρκές δίκτυο αστικής συγκοινωνίας κ.α.)