Τετάρτη, 27 Μαϊος 2015 21:06

Χρήματα για Πολυλίμνιο και ανάπλαση Κέντρου Μεσσήνης διεκδικεί ο Τσώνης

Γράφτηκε από την

Πιστώσεις μέσω του νέου ΕΣΠΑ για αναπλάσεις και έργα, τόσο στην πόλη της Μεσσήνης όσο και σε άλλες περιοχές του δήμου (μεταξύ των οποίων και η ανάδειξη του Πολυλιμνίου, στη Χαραυγή) ζήτησε ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης στις συναντήσεις που είχε προχθές Δευτέρα στην Αθήνα, με τους γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ Αλέξη Χαρίτση και Υποδομών Γιώργο Δέδε.

Αυτό γνωστοποιείται από τον Δήμο Μεσσήνης, με σχετική ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται ότι η μετάβαση του Γ. Τσώνη στην Αθήνα αφορούσε, κατά βάση, τη συμμετοχή του σε σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των ΧΑΔΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία συγκάλεσε η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Κύριος στόχος της σύσκεψης ήταν η παύση λειτουργίας των ενεργών ΧΑΔΑ και η αποκατάσταση όλων των ανενεργών, προκειμένου να  μειωθούν τα πρόστιμα.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΛΙΜΝΕΣ

Οσον αφορά τις δύο πιο πάνω συναντήσεις του δημάρχου Μεσσήνης, στην ίδια ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι ο Γ. Τσώνης, από τον Αλέξη Χαρίτση ζήτησε την ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα σειράς μελετών για την ανάδειξη και βελτίωση της πρόσβασης στο Πολυλίμνιο, στη Χαραυγή, για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών, οι οποίοι σημειωτέον είναι αρκετοί, κυρίως τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Οπως επισημαίνεται, για τον σκοπό αυτό απαιτείται μια σειρά παρεμβάσεων, όπως, α) εκπόνηση δασοτεχνικής μελέτης για την ανάδειξη του εσωτερικού χώρου των μονοπατιών, δημιουργία θέσεων θέας, σήμανση, καθαρισμοί μονοπατιών, κατασκευή γεφυρών, β) εκπόνηση ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου ανάδειξης του οικισμού Χαραυγής, γ) διαμόρφωση του υφιστάμενου μονοπατιού μήκους περίπου 200 μέτρων ως εναλλακτική πρόσβαση του Πολυλιμνίου, από το χωριό προς το σημείο του πάρκινγκ με εργασίες πλακόστρωσης και δ) ανάπλαση πλατείας και δρόμων στον οικισμό της Χαραυγής.

 

ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ 7.300 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ 

Ο δήμαρχος Μεσσήνης ζήτησε επίσης να χρηματοδοτηθεί η ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου της Μεσσήνης, όπου η σχετική μελέτη προβλέπει πλακοστρώσεις συνολικής επιφάνειας 7.300 τ.μ. Ακόμα, αιτήθηκε πιστώσεις για τη δημιουργία στην πόλη της Μεσσήνης ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 10,1 χιλιομέτρων, όπως και για την κατασκευή μιας σύγχρονης στεγασμένης αγοράς στα Μπεζεστένια.

Κατά τη συνάντηση του Γ. Τσώνη με τον γενικό γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε, το κύριο θέμα συζήτησης -σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμο- ήταν η άμεση χρηματοδότηση του δήμου για αποκατάσταση ζημιών σε υποδομές του.

Επίσης, συζητήθηκε η μελέτη οριοθέτησης και ανάδειξης του ποταμού Παμίσου, παράλληλα με την ιδέα ανάπτυξης δράσεων γύρω απ’ τον ποταμό.

Για τον σκοπό αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τον Δήμο Μεσσήνης ο γενικός διευθυντής Εγγειοβελτιωτικών Εργων Αντώνης Κοτσώνης, συνοδευόμενος από σειρά στελεχών του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών και Τουρισμού.