Παρασκευή, 29 Μαϊος 2015 19:46

Εκδήλωση για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης στην Κυπαρισσία

Γράφτηκε από τον

Εκδήλωση για την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης διοργανώνει ο Δήμος Τριφυλίας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου σήμερα στις 8 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των εκδηλώσεων που θα γίνουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην Κυπαρισσία.

Για την εκδήλωση αυτή χθες το μεσημέρι δόθηκε συνέντευξη Τύπου. 

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε: «Από αύριο αρχίζει το τριήμερο των εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Δήμου Τριφυλίας στην πόλη της Κυπαρισσίας για τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Μια μέρα που έχει χαράξει τον παγκόσμιο πολιτισμό και έχει χαραχτεί βαθιά στις μνήμες των Ελλήνων, είναι η ημέρα της 29ης Μαΐου, η ημέρα αλώσεως της Κωνσταντινούπολης. Είναι μια μέρα που εμείς οφείλουμε να σταθούμε και οφείλουμε να συμμετέχουμε, να φέρουμε μνήμες, να προσδιορίσουμε αλλά κυρίως να τιμήσουμε ένα πολιτισμό που επί 1.100 και πλέον έτη αναπτύχθηκε, παρήγαγε, προσέφερε και χάραξε όλη την παγκόσμια ιστορία. Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι κινητήριος δύναμη όλης αυτής της αυτοκρατορίας ήταν ο ελληνισμός, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν ο μόνος λαός, το μόνο έθνος που παρήγαγε πολιτισμό όταν οι άλλοι ζούσαν το Μεσαίωνα».  

Ανέφερε ότι σαν δήμος έχουν την υποχρέωση να τιμάνε αυτό το κομμάτι της ιστορίας τα αποτυπώματα της οποίας είναι χαραγμένα σε αυτό τον τόπο. Ο λαός της Τριφυλίας είναι χαμένος στην ιστορία και συμφυής με την κατοίκηση του ελληνικού χώρου. Ενώ αναφέρθηκε και τους δεσμούς που έχει η περιοχή με την εποχή του Βυζαντίου με σημαντικότερο τον Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στους Χριστιάνους. 

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας  σημείωσε: «Μέσα από μια σειρά βυζαντινών εκκλησιαστικών ύμνων και κειμένων θα θυμηθούμε και θα τιμήσουμε πρόσωπα, γεγονότα και καταστάσεις με πασιφανή εθνική σημασία. 

Θα γίνουμε κοινωνοί της ιστορίας μας και θα θυμηθούμε τη συμβολή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στον πολιτισμό μας.

Στην επετειακή εκδήλωση θα έχουμε την τιμή και την ευχαρίστηση να είναι μαζί μας το χορωδιακό σχήμα "Παναρμόνιον", αποτελούμενο από υμνωδούς, πρωτοψάλτες και λαμπαδάριους που θα ψάλουν βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους, υπό τη διεύθυνση του Γεωργίου  Χατζηχρόνογλου, άρχοντα υμνωδού της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μουσικοδιδασκάλου και πρωτοψάλτη Ι. Ν. Φανερωμένης Χολαργού. Ανάμεσα στους ύμνους θα διαβαστούν κείμενα του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεωργίου Φαράντου, από τον κ. Κων/νο Τσιώρη θεολόγο-εκπαιδευτικό στο Κολλέγιο Αθηνών. Την υμνολογία κανοναρχεί η φιλόλογος κ. Δήμητρα Ανδρινοπούλου – Βρεττού.  

Καλούμε όλους τους συνδημότες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους αυτή την ιστορική επέτειο».

 

Κ.Μπ.