Σάββατο, 30 Μαϊος 2015 08:05

40.000 κυβικά λυματολάσπης από το βιολογικό της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

Το ζήτημα της διαχείρισης της λυματολάσπης του βιολογικού καθαρισμού της Καλαμάτας και όλων των βιολογικών της Μεσσηνίας, από το νέο ΕΣΠΑ, τέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, κατά την επίσκεψή του χθες το πρωί, στη μονάδα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έθεσε το σημαντικό αυτό ζήτημα, μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΥΑΚ.

Ο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Δημήτρης Πολιτόπουλος, που συνόδευε τον υπουργό, παρατήρησε ότι το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης δεν έχει περάσει στα εμπροσθοβαρή έργα (στα έργα προτεραιότητας) για το νέο ΕΣΠΑ. Αντίθετα, τα μηχανήματα για τη διαχείριση σκουπιδιών, οι κομποστοποιητές είναι στα εμπροσθοβαρή, όπως ενημέρωσε ο σύμβουλος.

«Ισως να υπάρχουν ελλείψεις στο φάκελο», υποστήριξε ο κ. Πολιτόπουλος, αλλά στελέχη της ΔΕΥΑΚ επεσήμαναν πως «εδώ και 1 χρόνο δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα από το υπουργείο».

Δήμαρχος και υπουργός, σύμβουλος και στελέχη της Επιχείρησης συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία, ώστε το σημαντικό έργο της λυματολάσπης να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ.

Κατά την επίσκεψη του υπουργού στο βιολογικό, ο υπεύθυνος της λειτουργίας Μιχάλης Βασιλειάδης τον ενημέρωσε για τη λειτουργία και την προοπτική της μονάδας, μετά τον εκσυγχρονισμό της που έγινε από το ΕΣΠΑ.

«Αν δεν μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις, θα τον δουλέψει εταιρεία», ανέφερε ο δήμαρχος και ο υπουργός ενημερώθηκε για το πόσα άτομα χρειάζονται για τη λειτουργία του. Ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι χρειάζονται 10 εργαζόμενοι για τη λειτουργία του βιολογικού

Ιδιαίτερη ενημέρωση έγινε στον κ. Τσιρώνη για τη διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης, από τη δεκαετία του ’80 που λειτουργεί ο βιολογικός, που προβλέπεται να επεξεργαστεί στις εγκαταστάσεις της ΜΟΛΑΚ. Ο κ. Βασιλειάδης είπε ότι χρειάζονται 6,5 με 7 χρόνια για να γίνει η επεξεργασία των 35.000 - 40.000 κυβικών που υπάρχουν στην περιοχή. Η νέα λυματολάσπη θα επεξεργάζεται είτε με ασβεστοποίηση, είτε με ηλιακή ξήρανση.

Ο σύμβουλος της Τοπικής Κοινότητας Ασπροχώματος Νίκος Χριστόπουλος έθεσε στον υπουργό το ζήτημα με τα θαμμένα σκουπίδια από τη ΜΟΛΑΚ και ζήτησε «να φύγουν τα σκουπίδια και να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο».

Γ.Σ.