Κυριακή, 31 Μαϊος 2015 22:29

Οι κυριότεροι λόγοι άμεσης κατεδάφισης της ακαλαίσθητης αποθήκης της χερσαίας ζώνης λιμένα Καλαμάτας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι κυριότεροι λόγοι άμεσης κατεδάφισης της ακαλαίσθητης αποθήκης της χερσαίας ζώνης λιμένα Καλαμάτας

 

Του Δημ. Γ. Χριστοφιλόπουλου*

 

Η πελώρια πρόχειρη και αντιαισθητική αποθήκη, που κατασκευάστηκε μέσα στη χερσαία ζώνη του λιμένα Καλαμάτας, επιβάλλεται άμεσα, σήμερα, να κατεδαφιστεί κυρίως για τους ακόλουθους πραγματικούς, νομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους:

Α) Σύμφωνα με τις διατάξεις τόσο του παλαιού όσο και του νέου νομικού καθεστώτος, αλλά και την πάγια νομολογία του ΣτΕ, οι χώροι που περιλαμβάνονται στη χερσαία ζώνη λιμένα, δηλαδή ο αιγιαλός και οι συνεχόμενοι παραλιακοί αποτελούν κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται μόνο για έργα και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την εμπορική, επιβατική, ναυτιλιακή, τουριστική και αλιευτική κίνηση και γενικότερα τις λειτουργικές ανάγκες του λιμένα. Παραχώρηση χώρου μέσα στη ζώνη είναι επιτρεπτή μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών αυτών. Δεδομένου ότι το λιμάνι την εποχή που αποφασίστηκε η κατασκευή της αντιαισθητικής αποθήκης είχε μειωμένη εμπορευματική κίνηση και στη συνέχεια πλήρη ακινησία, οι λειτουργικές ανάγκες του ήταν πολύ περιορισμένες και θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν με την κατασκευή αποθήκης σε άλλη θέση, ως λ.χ. στο δυτικό κρηπίδωμα αλλά και μικρότερων διαστάσεων. 

Β) Για την απόκτηση του χώρου και την κατασκευή της ακαλαίσθητης αποθήκης δαπανήθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά του Δημοσίου (απαλλοτρίωση ακινήτων καταργηθέντων ΟΤ. Η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος θα είχε αισθητά μειωθεί αν η αποθήκη κατασκευαζόταν σε άλλη θέση και ιδιαίτερα, όπως προαναφέρθηκε, στην άκρη του δυτικού κρηπιδώματος της χερσαίας ζώνης του λιμένα. 

Γ) Αν πράγματι είχε επιλεγεί η κατασκευή της αποθήκης στο χώρο αυτόν (στην άκρη του δυτικού κρηπιδώματος) ο χώρος των καταργηθέντων ΟΤ που διατέθηκε για την κατασκευή της αποθήκης θα μπορούσε να διατεθεί για την εξυπηρέτηση άλλων λειτουργικών αναγκών του λιμένα και ιδιαίτερα μέσω της ανάπλασής του για την διαπλάτυνση της προκυμαίας, αναγκαίας για την εξυπηρέτηση της συνεχώς αυξανόμενης τουριστικής κίνησης της Καλαμάτας. Ακόμη με την ανάπλαση της περιοχής θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και άλλες ανάγκες, ως λ.χ. η διεύρυνση της οδού Τσαμαδού προκειμένου να διευκολυνθεί η άνετη κυκλοφορία των οχημάτων και η καλύτερη διευθέτηση του ποδηλατοδρόμου. Αντίθετα, η κατασκευή της αντιαισθητικής αποθήκης σχεδόν πάνω στην πλευρά του της οδού Τσαμαδού με ελάχιστο πεζοδρόμιο, δημιουργεί, εκτός από αισθητικά, και κυκλοφοριακά προβλήματα αλλά και προβλήματα ασφάλειας των πολιτών που χρησιμοποιούν το μικρό σε πλάτος πεζοδρόμιο. 

Δ) Η αντιαισθητική και μεγάλων διαστάσεων 97,20Χ20,00 μέτρων αποθήκη δεν εναρμονίζεται με το χώρο της προκυμαίας του λιμένα όπου βρίσκεται το μεγάλης αρχιτεκτονικής σημασίας συγκρότημα των κτηρίων του Τελωνείου, του Λιμεναρχείου και του Λιμενικού Ταμείου και γενικότερα με το περιβάλλον του λιμένα αλλά και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της πόλης. Συνεπώς η ύπαρξη της πελώριας και ακαλαίσθητης αποθήκης με στέγη από ελλενίτ, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος που προστατεύει το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Ε) Αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο φάκελο της σχετικής για την κατασκευή της αποθήκης οικοδομικής άδειας θα διαπιστώσει σημαντικές ελλείψεις. Είναι σχεδόν αδύνατο να κατανοήσει με ποιες διατάξεις ορίζονται οι όροι δόμησης της αποθήκης, ιδιαίτερα ποιοι λόγοι επέβαλαν τη χορήγηση οικοδομικής άδειας κατασκευής της αποθήκης με τις διαστάσεις 97,20Χ20,00 και όχι μεγαλύτερες ή μικρότερες.

ΣΤ) Η πελώρια αποθήκη δεν χρησιμοποιείται σήμερα για το σκοπό που προβλέφθηκε, δηλαδή, τη διευκόλυνση της εμπορευματικής κίνησης του λιμένα λόγω της σημερινής ακινησίας του. Ο μόνος λόγος ύπαρξής της είναι κυρίως η χρησιμοποίησή της από ορισμένους δημόσιους φορείς και το δήμο ως χώρου για την αποθήκευση παλαιών άχρηστων ή μη πραγμάτων τους. Ο λόγος αυτός όμως δεν είναι σοβαρός σχετικά με την ανάγκη άμεσης κατεδάφισης της αποθήκης. 

Ζ) Η κατασκευή της αποθήκης στο συγκεκριμένο χώρο της χερσαίας ζώνης αποτελεί δυσφήμιση για την αισθητική της πόλης της Καλαμάτας καθόσον οι πολίτες, κυρίως ξένοι, που ταξιδεύουν με τα κρουαζιερόπλοια όταν αυτά σταθμεύουν στο λιμάνι, το πρώτο «αξιοθέατο» της πόλης που αντικρίζουν, είναι η εκτρωματική αποθήκη. Ακόμη, η κατασκευή στην περίοπτη αυτή θέση έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες της Καλαμάτας και όχι μόνον να αντικρίζουν κάθε ημέρα την ασχήμια αυτή.

Η) Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα μελετών (master plan) του λιμένα Καλαμάτας στο οποίο παρουσιάζονται-αποτυπώνονται από τον εκάστοτε φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης (σήμερα Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο) οι προτάσεις του για μια ολοκληρωμένη χωροταξική διευθέτηση των απαιτούμενων έργων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμών του λιμένα για την ενίσχυση και ανταγωνιστικότητά του, δεν προβλέπεται η διατήρηση της ως άνω αποθήκης. Ελπίζουμε το ίδιο θα συμβεί και στο υπό αναθεώρηση-επικαιροποίηση master plan του λιμένα Καλαμάτας.

Για τους πιο πάνω λόγους η ακαλαίσθητη αποθήκη, που κατασκευάστηκε στη χερσαία ζώνη του λιμένα Καλαμάτας πρέπει, όσο το δυνατό γρηγορότερα, να κατεδαφιστεί. Ελπίζουμε ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ιδιαίτερα ο δήμαρχος Καλαμάτας να πάρει την πρωτοβουλία για την κατεδάφιση αυτή της αποθήκης, σήμερα και όχι να παραπέμψει στο μέλλον. Η πρωτοβουλία αυτή του δημάρχου θα μετρήσει σίγουρα στα θετικά της δημαρχίας του, όπως συνέβη και με την πρωτοβουλία του ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της πόλης. Ακόμη η κατεδάφιση της αποθήκης- εκτρώματος θα ενισχύσει την υποψηφιότητα της πόλης της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

Οι δύσκολες συνθήκες, που έχουν διαμορφωθεί λόγω της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, μπορούν ξεπεραστούν με την κινητοποίηση και εθελοντική προσφορά όλων μας, (τοπικών αρχών, περιβαλλοντικών συλλόγων αλλά απλών πολιτών της πόλης) για να σταματήσει η κακοποίηση του λιμένα της Καλαμάτας. 

----------------------------------------------

 

* Καθηγητής Θεσμών και Πολιτικής Χωροταξίας-Πολεοδομίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών, Επιτ. Δικηγόρος ΔΣΑ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER