Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 19:33

Ανακήρυξη του ιστορικού Αντρέα Νανέτι επίτιμου δημότη Πύλου - Νέστορος

Γράφτηκε από την

Την ανακήρυξη του Αντρέα Νανέτι, καθηγητή Ιστορίας, ως επίτιμου δημότη Πύλου - Νέστορος, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. «Για τη σημαντική και πολυετή συνεισφορά του στην προαγωγή και προώθηση του πολιτισμού του τόπου μας», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Πετρόπουλος επεσήμανε ότι «στο βιογραφικό του έρχονται να προστεθούν πολυάριθμες βραβεύσεις για το ερευνητικό του έργο, το οποίο αφορά κυρίως την περιοχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Σχετικά με το βιβλίου του "Ατλας της Ενετικής Μεσσηνίας. Κορώνη, Μεθώνη, Πύλος και τα νησιά τους (1207 - 1500 και 1685 - 1715), που αντιπροσωπεύει ένα από τα ύψιστα επιτεύγματα του καθηγητή Νανέτι, το οποίο αφορά την έρευνα για την ενετική αρχιτεκτονική - θαλάσσια κληρονομιά, του έχει απονεμηθεί από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και το διεθνή οργανισμό Icosmos το βραβείο της ερευνητικής αριστείας, ως αναγνώριση για την εξαιρετικής σημασίας έρευνα που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια, σχετικής με την ενετική ναυτική κληρονομιά στη νότια Μεσσηνία και συγκεκριμένα στην περιοχή που βρίσκεται ο σημερινός Δήμος Πύλου - Νέστορος».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «ο καθηγητής έχει συνδράμει στην προώθηση του Δήμου υποστηρίζοντας έμπρακτα, με τη διττή αρμοδιότητά του, ως καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και ως ακαδημαϊκός σύμβουλος του Μανιατάκειου Ιδρύματος, την υποψηφιότητα της Κορώνης ως εμβληματικής κοινότητας για την ένταξη της μεσογειακής διατροφής στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας της Ουνέσκο», 

Τέλος, παρατήρησε πως «έχει συμμετάσχει και οργανώσει διεθνείς ακαδημαϊκές εκδηλώσεις, όπως το Θερινό Σχολείο Μεθώνης, όπου από το 2000 έως και το 2010, περισσότεροι από 400 φοιτητές από ξένα κράτη εκπαιδεύτηκαν σε θέματα αρχαιολογίας, φωτογραφίας και ελληνικής γλώσσας».