Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 20:03

Κέντρο πληροφόρησης για μητέρες μετανάστριες από χθες στη Μεσσήνη

Γράφτηκε από την
Κέντρο πληροφόρησης για μητέρες μετανάστριες από χθες στη Μεσσήνη

Κέντρο Πληροφόρησης και Συμβουλευτικής για μητέρες μετανάστριες λειτουργεί από χθες στο Φιλοσοφικό Κέντρο Μεσσήνης. Στόχος της λειτουργίας του είναι η κοινωνική ενσωμάτωση των μητέρων μεταναστριών στην τοπική κοινωνία, μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους σε συλλογικές μορφές οργάνωσης, όπως είναι οι σύλλογοι μεταναστών, πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι, κ.ά.

Χθες η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, δημοτική σύμβουλος Γεωργία Παναγοπούλου - Μπρακουμάτσου και ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης μίλησαν για τη συμμετοχή του δήμου στο εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν άλλες επτά μεγάλες ελληνικές πόλεις. 

Στο κέντρο μπορούν να απευθύνονται μητέρες μετανάστριες, οι οποίες θέλουν να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό καθεστώς στη χώρα (π.χ. έκδοση αδειών διαμονής), τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας, τη διευκόλυνσή τους σε υπηρεσίες υγείας, ασφάλισης, φορείς εκπαίδευσης, καθώς και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. 

Στην πόλη της Μεσσήνης υπολογίζεται ότι υπάρχουν κάπου 300 μετανάστριες οι οποίες θα μπορούσαν να ωφεληθούν από το εν λόγω πρόγραμμα. Οπως διευκρίνισε η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ, οι υπηρεσίες του δήμου απευθύνονται σε νόμιμες στη χώρα μετανάστριες και ήδη οι πρώτες 20 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και ξεκίνησαν από χθες τον πρώτο κύκλο των ενημερώσεων. Μαζί έχουν το δικαίωμα να παίρνουν και τα παιδιά τους, τα οποία όμως δεν έχουν ενηλικιωθεί. Οι ενημερωτικές συνεδρίες ξεκινούν στις 3 το μεσημέρι και κρατούν έως τις 9 το βράδυ. Τις ώρες αυτές τα παιδιά που θα συνοδεύουν τις μητέρες τους θα ασχολούνται με διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, όπως μουσική, χορός, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, διαπολιτισμικό παιχνίδι κ.ά. - ενώ θα τους προσφέρεται και γεύμα, που θα τους εκπαιδεύσει για το πώς θα τρώνε υγιεινά με βάση τη μεσογειακή διατροφή και την ελληνική κουζίνα. 

Οι αιτήσεις θα σταματήσουν όταν συμπληρωθεί ο αριθμός των 80 γυναικών, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις εβδομαδιαίους κύκλους των 30 ωρών, από 6μελής επιστημονική ομάδα που αποτελείται από κοινωνικό λειτουργό, σύμβουλο εργασίας, νομικό σύμβουλο, εμψυχωτή, υπεύθυνο λειτουργίας και τον συντονιστή του κέντρου.

Καταλήγοντας η κ. Παναγοπούλου - Μπρακουμάτσου σημείωσε τα εξής: «Τελικά, ωφελούμενοι θα είναι όχι μόνο οι μητέρες μετανάστριες αλλά και το οικογενειακό τους περιβάλλον και η ίδια η τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι η διαδικασία της ένταξης έχει αμφίδρομο χαρακτήρα και αφορά την αμοιβαία προσαρμογή τόσο των ίδιων των μεταναστών όσο και των κατοίκων». 

Τη συνέντευξη άνοιξε λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσώνης ο οποίος μεταξύ άλλων είπε πως όταν έλαβε την απόφαση να θέσει υποψηφιότητα ως δήμαρχος δεσμεύτηκε στον εαυτό του πως αν εκλεγεί θα γυρίσει μαζί με τους συνεργάτες του σελίδα για το δήμο. Είπε ακόμα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει γίνει μηχανή για την παραγωγή αποτελέσματος και ορατού έργου, και «ακόμη και η καθημερινότητα, η κοινωνική παρουσία του δήμου σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα αυτές με ιδιαιτερότητα, η παρουσία του και η βοήθεια σε όλους τους συμπολίτες μας αλλά και στον καθένα χωριστά, προϋποθέτει πλέον γνώση, αναζήτηση βοηθημάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνεχή ενημέρωση. Επίσης χαρακτήρισε τους δήμους τον τελευταίο ίσως πυλώνα και στήριγμα για τους πολίτες. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER