Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011 17:15

Επιστολή Παναγιωτάκου σε Σκανδαλίδη για τις ζημιές από πάγο

Γράφτηκε από την

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη, απέστειλε ο αρμόδιος για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης, αντιδήμαρχος Ευρώτα κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος, την 31η Μαρτίου 2011.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτακάκος ζήτησε την άμεση υποστήριξη του υπουργείου, μέσω της ένταξης του Δήμου Ευρώτα στα ΠΣΕΑ Νομού Λακωνίας.
Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, η ένταξη του δήμου στο εν λόγω πρόγραμμα κρίνεται αναγκαία, ο αντιδήμαρχος Ευρώτα ενημέρωσε ότι, συνεπεία του ακραίου φυσικού φαινομένου (παγετού) που έπληξε κατά το μήνα Δεκέμβριο έτους 2010 την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ευρώτα, τόσο οι γεωργικές εκτάσεις όσο και το πάγιο φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ανεπανόρθωτη και ανυπολόγιστη ζημιά.
Σε απάντηση του ανωτέρω αιτήματος, ο Ε.Λ.Γ.Α ενημέρωσε -μέσω διαβιβαστικού εγγράφου του Υπουργού ΥΠΑΑΤ- το Δήμο Ευρώτα, για τον αριθμό των δηλώσεων ζημιάς (6.800 τον αριθμό) που υποβλήθηκαν στο Νομό Λακωνίας, τονίζοντας ότι, «σύμφωνα με τις επισημάνσεις που διενήργησε η Περιφερειακή Επιτροπή, διαπιστώθηκε ξήρανση φύλλων, βλαστών και σε μερικές περιπτώσεις σε δευτερογενείς κλάδους στις παραπάνω καλλιέργειες».
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι, επειδή οι επιπτώσεις του παγετού στο φυτικό κεφάλαιο βρίσκονται σε εξέλιξη, ύστερα και από τον πρόσφατο παγετό του Μαρτίου, η Περιφερειακή Επιτροπή θα παρακολουθεί την πορεία της εξέλιξης της ζημιάς στις προαναφερθείσες κατά είδος καλλιέργειες, ενώ θα έχει οριστική εκτίμηση περί τα τέλη της άνοιξης – αρχές καλοκαιριού.
Τέλος, επεσήμανε ότι, τέτοιου είδους ζημιές εντάσσονται σε προγράμματα χορήγησης κρατικών οικονομικών ενισχύσεων κι εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον το επίπεδο των ζημιών ξεπερνά το 30% της συνολικής παραγωγής ανά είδος σε επίπεδο Νομού. 


Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ευρώτα