Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 07:47

Εθνικό πάρκο και απαγόρευση δόμησης στον Κυπαρισσιακό - Μεγάλες αντιδράσεις στην Τριφυλία

Γράφτηκε από τον
Εθνικό πάρκο και απαγόρευση δόμησης στον Κυπαρισσιακό - Μεγάλες αντιδράσεις στην Τριφυλία

Πολύ κακή εξέλιξη χαρακτήρισε τη δημιουργία εθνικού πάρκου στις ακτές του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη.

Οπως επισήμανε, στη συγκεκριμένη συνάντηση έγινε σαφές ότι απαγορεύεται η εκτός οικισμού δόμηση στο εθνικό πάρκο, κάτι που δεν πρόκειται να δεχθούν και θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ανέφερε δε ότι πιθανότατα την Παρασκευή ο κ. Τσιρώνης θα επισκεφθεί την περιοχή και συγκεκριμένα την Ελαία.

Ο κ. Κατσίβελας εξαπέλυσε βολές και κατά του Συλλόγου "Αρχέλων" τονίζοντας πως με τις διασυνδέσεις που έχει καθορίζει το μέλλον της περιοχής, ενώ το υπουργείο ακούει τις επιταγές του. Αιχμές άφησε και για δημοτικές παρατάξεις λέγοντας ότι προσπάθησαν να παραπλανήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες αμφισβητώντας τα λεγόμενά του ότι θα υπάρξει απαγόρευση δόμησης. Και τόνισε πως στόχος του υπουργείου είναι να περιοριστεί η έκταση αυτού που είχε προταθεί ως περιφερειακό πάρκο και να γίνει εθνικό, ενώ θέση της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία περιφερειακού πάρκου.

Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Κατσίβελας τόνισε: «Ηταν υπό έκδοση το Προεδρικό Διάταγμα που καθόριζε τις δυνατότητες ανάπτυξης στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου από το σημείο του λιμανιού της Κυπαρισσίας μέχρι το Επιτάλιο. Το Π.Δ. κρίθηκε από το Συμβούλιο Επικρατείας, όπου αυθαίρετα εκεί αποφασίστηκε να γίνει εθνικό πάρκο. Οπως έχω ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν μιλάμε για εθνικό πάρκο -και αυτό έγινε σαφές στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Τσιρώνη- θα απαγορευτεί σε αυτό το χώρο κάθε δόμηση εκτός οικισμού. Οπως ακριβώς είχα παρουσιάσει και εγώ στο Δ.Σ. και τότε κάποιοι ήθελαν να παραπλανήσουν τόσο τους Τριφύλιους όσο και το Δ.Σ. ότι δεν είναι έτσι, έγινε σαφές από αυτή τη συνάντηση ότι όταν μιλάμε για εθνικό πάρκο απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση εκτός οικισμού. Κατά συνέπεια αυτή η εξέλιξη είναι πολύ κακή για το μέλλον όλου του Δήμου Τριφυλίας και βεβαίως του βορείου τμήματος της Τριφυλίας και της πόλεως της Κυπαρισσίας και επιβεβαιώνονται όλες οι ανησυχίες που είχαμε σαν δημοτική αρχή. Βεβαίως αυτό το πράγμα δεν θα μείνει έτσι, θα αντιδράσουμε με κάθε τρόπο, γιατί δεν μπορούμε να δεχθούμε την υποβάθμιση τόσο της ζωής μας όσο και της προοπτικής μας. Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους δήμους που έχουν αναφορά στον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Ο υπουργός μας είπε ότι πιθανότατα την Παρασκευή να είναι στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και πιθανότατα στην περιοχή της Ελαίας και νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε μορφή διεκδίκησης. Θέλω να επισημάνω ότι δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να επιβάλει το να γίνει εθνικό πάρκο. Εμείς υποστηρίζουμε την προοπτική του περιφερειακού πάρκου, οι κάτοικοι της περιοχής από χιλιάδες χρόνια συμβιώνουμε σε αυτό το οικοσύστημα, το σεβόμαστε, το προστατεύουμε και το συντηρούμε».

 

ΒΟΛΕΣ ΚΑΤΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΑΡΧΕΛΩΝ"

Το μέλλον της περιοχής είπε στη συνέχεια είναι στα χέρια του Συλλόγου "Αρχέλων" σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που μου έγινε κατανοητό είναι ότι τελικά το μέλλον του Κυπαρισσιακού Κόλπου δεν βρίσκεται ούτε στα χέρια των δημοτών και του Δήμου Τριφυλίας, δεν είναι στα χέρια του υπουργείου αλλά είναι στα χέρια του Συλλόγου "Αρχέλων", ο οποίος φαίνεται ότι με τις δημόσιες και παγκόσμιες διασυνδέσεις που έχει, καθορίζει το μέλλον μας. Φάνηκε ένα υπουργείο το οποίο ακούει τις επιταγές του συλλόγου και αφήστε με να υποστηρίζω ότι και άλλες δομές του Δημοσίου μας επηρεάζονται από αυτούς. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι η περιοχή ανήκει στους δημότες, ανήκει στο δήμο και ο δήμος είναι αυτός που πρέπει να έχει και οι πολίτες του τον πρώτο λόγο για το πώς θα χρησιμοποιηθεί και θα αξιοποιηθεί αυτή η περιοχή».

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα επισήμανε ότι κάποιες περιοχές που αναφέρονται σαν περιφερειακό πάρκο σχεδιάζεται να εξαιρεθούν, με το σύλλογο να κάνει επιλεκτικές επιλογές, χωρίς γενική στρατηγική. Στόχος του υπουργείου, είπε, είναι να περιορίσει την έκταση αυτού που έχει προσδιοριστεί ως περιφερειακό πάρκο και να το μετονομάσει σε εθνικό σε μικρότερη έκταση. "Ομως για το δήμο αυτό είναι μπανανόφλουδα" τόνισε. Από εκεί και πέρα το θέμα θα ξαναέρθει στο Δ.Σ. και θα ενημερωθεί η κοινωνία και όλοι οι τοπικοί φορείς. Οπως επισήμανε, το ότι απαγορεύεται η δόμηση μέσα στο εθνικό πάρκο εκτός οικισμού έγινε σαφές στη σχετική συνάντηση με τον υπουργό.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER