Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2015 20:29

Ενταση και αντεγκλήσεις για την κατασκευή Βγενή

Γράφτηκε από τον

Παρεμβάσεις στην παραλία της Καλαμάτας από την εταιρεία του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χάρη Βγενή διαπίστωσε το Λιμεναρχείο σε έλεγχό του, στις 3 Ιουνίου, και κάλεσε την αρμόδια κρατική υπηρεσία για αυτοψία.

Το έγγραφο αυτό για την αυτοψία απευθύνεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου - Αυτοτελές Γραφείο Μεσσηνίας, ενώ κοινοποιήθηκε επίσης στον εισαγγελέα, στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Δήμο Καλαμάτας.

Το συγκεκριμένο έγγραφο επικαλέστηκε χθες, σε ταραχώδη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Φαββατάς, επισημαίνοντας πως ο Χ. Βγενής, που είναι δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, είχε καταλάβει το χώρο ανατολικά του "Ελίτ", που ήθελε να μισθώσει για τα θαλάσσια μέσα της επιχείρησής του, μέρες πριν γίνει ο σχετικός διαγωνισμός του Δήμου (ο οποίος έγινε στις 9 Ιουνίου).

Στη συνεδρίαση, που την παρακολούθησε ως θεατής ο κ. Βγενής, υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ μελών της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας.

 

ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ

Στο έγγραφο του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, που το υπογράφει ο λιμενάρχης - πλοίαρχος Παναγιώτης Μποτίνης, αναφέρεται χαρακτηριστικά: 

«Κατόπιν ελέγχου από όργανα της υπηρεσίας μας σήμερα 3/6/2015 και περί ώρα 9.40 στην Ανατολική Παραλία Καλαμάτας,

διαπιστώθηκε η ύπαρξη παρεμβάσεων με την τοποθέτηση μεταλλικής κατασκευής μετά πλεγμάτων, ως επίσης και συσσώρευση ποσότητας άμμου παραπλεύρως αυτής μέχρι το ύψος του οδοστρώματος επί της οδού Ναυαρίνου, από την εταιρεία Χ. Βγενής και Σία Ο.Ε. στα όρια αιγιαλού - παραλίας. 

Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλούμε όπως διενεργήσετε αυτοψία στην εν λόγω περιοχή και μας διαβιβάσετε σχετική έκθεση μετά συνημμένου τοπογραφικού διαγράμματος, στο οποίο να απεικονίζονται οι υπόψη παρεμβάσεις, προκειμένου η υπηρεσία μας να προβεί σε περαιτέρω κατά λόγω αρμοδιότητάς της ενέργειες».

 

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ

Στη χθεσινή συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, η μείζων μειοψηφία ζήτησε αρχικά την αναβολή της συζήτησης του θέματος, ενώ οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας απαντούσαν πως στον πρώτο διαγωνισμό για τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του "Ελίτ", η εταιρεία Βγενή που ήταν η μοναδική ενδιαφερόμενη, είχε ενημερότητες, ενώ προσωπικά ο κ. Βγενής δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα και την κατέθεσε εκ των υστέρων. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η επανάληψη του διαγωνισμού.

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Δ. Φαββατάς παρατήρησε ότι «το θέμα είναι πολιτικό, όχι προσωπικό. Είχε γίνει η εγκατάσταση στις 3 Ιουνίου, καθώς τότε το Λιμενικό βεβαίωσε παραβάσεις - αυθαιρεσίες, και ο διαγωνισμός για τη μίσθωση του χώρου έγινε στις 9 του μήνα». Επέκρινε δε τη δημοτική αρχή πως «αυτά κάνει, ενώ πρέπει να προστατεύει τον αιγιαλό».

Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης ανέφερε ότι «πολιτικά δεν στέκει η στάση σας» και πρόσθεσε πως «πρέπει να τον μέμφεστε, είναι ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Ολοι οι δημότες πρέπει να έχουν την ίδια δυνατότητα».

Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης ενημέρωσε πως «ο κ. Βγενής κατέθεσε ασφαλιστική ενημερότητα. Προσκόμισε εκ των υστέρων τα απαιτούμενα δικαιολογητικά». Για να δείξει ότι η δημοτική αρχή υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, παρατήρησε πως «Δήμοι ζητούν μόνο δημοτική ενημερότητα και εγγυητική. Εμείς ζητάμε επιπλέον φορολογική και ασφαλιστική. Για το "Ελίτ" αποφασίσαμε να επαναληφθεί ο διαγωνισμός».

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Θανάσης Ηλιόπουλος είπε ότι «αν κάποιος έχει κάνει κάτι, υπάρχουν αρχές, πρόστιμα». Διευκρίνισε πως ο κ. Βγενής «δεν είχε ενημερότητες και η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη του διαγωνισμού».

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Παύλος Μπουζιάνης επέκρινε τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας ότι έκαναν σκόπιμα όλο αυτό το θόρυβο, «γιατί είναι οι κάμερες. Για να δείξουν ότι μόνο αυτοί νοιάζονται για τη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα της παραλίας, ενώ δεν είναι έτσι». Εκτίμησε ότι σωστά η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη του διαγωνισμού.

Προς το τέλος της συζήτησης, όταν επιχείρησε να μιλήσει ξανά ο Δ. Φαββατάς, αντέδρασαν έντονα οι Θαν. Ηλιόπουλος και Γ. Φάβας κι επέκριναν τον πρόεδρο Δ. Μπούχαλη που τον ανεχόταν.

Ο σύμβουλος της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Τάσος Νιάρχος είπε πως «πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ο κ. Βγενής», ενώ ο επικεφαλής της "Αλλαγής" Θόδωρος Μπρεδήμας ανέφερε ότι «πρέπει να τηρείται από όλες τις πλευρές η νομιμότητα».

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΓΕΝΗ

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής του, στη ακτή δίπλα από το "Ελίτ", ο Χάρης Βγενής έχει καλέσει σε «δημόσιο διάλογο επί νόμων και διαδικασιών» - παρουσία των τοπικών μέσων ενημέρωσης - τους συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρη Φαββατά και Γιάννη Θεοφιλόπουλο. Στην πρόσκλησή του αναφέρει ότι «έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».