Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 19:46

Εως 20% απώλεια νερού στο δίκτυο ύδρευσης της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εως 20% απώλεια νερού στο δίκτυο ύδρευσης της Καλαμάτας

“Θα ήταν ψέματα αν λέγαμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα γύρω από τη διαχείριση των υδάτων, παρά το γεγονός ότι έχουμε ως δήμος άφθονα αποθέματα νερού, αλλά και μία από τις πιο καλές ΔΕΥΑ στην Ελλάδα”. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με στελέχη της οργάνωσης “Μεσόγειος SOS”, της ΕΔΕΥΑ και της ΔΕΥΑΚ για το πρόγραμμα “Υδάτινες γέφυρες”, που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Νίκα, εντοπίζονται στις απώλειες νερού από το δίκτυο, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμα και το 20% (!), αλλά και η ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού του βιολογικού, ώστε "το καθαρό νερό, που σήμερα εκρέει στη θάλασσα, να αξιοποιείται για τα πάρκα της πόλης".

"Τα επόμενα 20-30 χρόνια η Καλαμάτα θα μεγαλώσει τόσο, που θα χρειάζονται όλα τα αποθέματα από τις πηγές του Πηδήματος και του Αγίου Φλώρου, κάτι για το οποίο θα πρέπει από σήμερα να υπάρξει πρόνοια" τόνισε ο δήμαρχος και συνέχισε: “Εχουμε επίσης ζητήματα, που συνδέονται με την άρδευση. Παράλληλα εδώ και χρόνια υπήρχαν προτάσεις για τη δημιουργία μίας λίμνης ηρεμίας στο Λιθωμένο Φίδι, ώστε να αξιοποιείται όλο το νερό του Νέδοντα με τον καλύτερο τρόπο, να υπάρχει νερό στο ποτάμι όλο το χρόνο, αλλά και να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας”. 

Τόνισε μάλιστα ότι “στην εποχή του τσιμέντου, τσιμεντώσαμε το ποτάμι και χάνεται όλο το νερό στη θάλασσα” θεωρώντας βέβαιο ότι “οι γενιές που έρχονται θα σπάσουν και το τσιμέντο και θα φτιάξουν και τη λίμνη ηρεμίας”.

Κλείνοντας δεσμεύθηκε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο θα γίνει προσπάθεια για να ελεγχθούν οι απώλειες του δικτύου, αλλά και όλοι οι καταναλωτές.

Στην 25ετή δραστηριότητα του δικτύου “Μεσόγειος SOS” αναφέρθηκε στη συνέχεια η υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας της οργάνωσης Λουκία Καλαϊτζή τονίζοντας ότι στις βασικές προτεραιότητες του δικτύου είναι δράσεις γύρω από τη θαλάσσια και την παράκτια προστασία, αλλά και τη διαχείριση των υδατικών πόρων.

“Για τους υδατικούς πόρους πάγια θέση του δικτύου είναι ότι νερό αποτελεί ανεκτίμητο αλλά όχι ανεξάντλητο φυσικό πόρο ύψιστης σημασίας, που μόνο μέσα από τη δημόσια διαχείριση μπορεί να υπάρχει ορθολογική χρήση”.

Ακολούθως ανέλυσε τους 4 βασικούς “πυλώνες” του προγράμματος “Υδάτινες γέφυρες”, οι οποίοι είναι η περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση 1.000 μαθητών σε καθεμία από τις 10 συνολικά πόλεις, που συμμετέχουν, η υλοποίηση street event για την ενημέρωση των πολιτών με παράλληλη συλλογή απόψεων και προβληματισμών γύρω από το θέμα, επιμορφωτικά σεμινάρια σε στελέχη των κατά τόπους ΔΕΥΑ, αλλά και οι συναντήσεις με στελέχη της αυτοδιοίκησης, ενώσεων πολιτών και επαγγελματικών οργανώσεων για ενημέρωση.

Οσον αφορά την εκπαίδευση των μαθητών στην Καλαμάτα και δεδομένου ότι έχουν κλείσει τα σχολεία αναμένεται να γίνει με τη νέα σχολική χρονιά.

Η κ. Καλαϊτζή μάλιστα έκλεισε με αιχμές προς αυτούς που στάθηκαν πριν την εκδήλωση στη σχέση του δικτύου “Μεσόγειος SOS” με το ίδρυμα Μποδοσάκη λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αν κάποιοι διατηρούν ακόμα αμφιβολίες για το τι είναι “Μεσόγειος SOS” και ποιοι είναι οι στόχοι του, τους καλώ να βγουν πίσω από τα αναρτημένα πανό και να έρθουν να μας γνωρίσουν καλύτερα”.

Ως μία από τις πιο παλιές και δραστήριες ΔΕΥΑ στην Ελλάδα χαρακτήρισε αυτή της Καλαμάτας η διευθύντρια της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης Ολγα Κοτσελίδου, η οποία τόνισε ότι μέλη της Ενωσης είναι 117 ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα.

Αναφέρθηκε με τη σειρά της στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του νερού και στις πρώτες προσπάθειες για την ΕΥΔΑΠ στην Αττική και την ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη. 

“Από την πρώτη στιγμή ως ΕΔΕΥΑ ταχθήκαμε κατηγορηματικά κατά της ιδιωτικοποίησης γιατί θεωρούμε ότι είναι δημόσιο αγαθό με κοινωνικό χαρακτήρα και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Ταχθήκαμε στο πλευρό των δημάρχων της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα, που διεξήχθη για το θέμα, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και σχετική απόφαση του ΣτΕ” επεσήμανε η κ. Κοτσελίδου σημειώνοντας ότι “κάθε προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του νερού παγκοσμίως απέτυχε”.

Τέλος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καλαμάτας Γιάννης Καμβυσίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Καλαμάτα είναι ανάμεσα στις 10 πόλεις (οι άλλες είναι Αγρίνιο, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα, Κοζάνη, Λαμία, Λάρισα, Ρέθυμνο, Σέρρες και Σύρος), από όπου πέρασαν οι “Υδάτινες γέφυρες” και τόνισε ότι “περιμένουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος και θα συνεργαστούμε με όλους τους φορείς για το καλύτερο”.

Δ.Πλ.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER