Τρίτη, 07 Ιουλίου 2015 17:44

Νέοι όροι για το "Τουριστικό" Ταϋγέτου μετά τους άγονους διαγωνισμούς

Γράφτηκε από τον

Με νέους πιο ελκυστικούς όρους, μεταξύ των οποίων η δυνατότητα δημιουργίας ξενοδοχείου, πρόκειται να δημοπρατηθεί η παραχώρηση του "Τουριστικού" Ταϋγέτου.

Σε αυτό προσανατολίζεται ο Δήμος Καλαμάτας, μετά και τη χθεσινή δεύτερη άκαρπη δημοπρασία για την εκμίσθωσή του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, «ο διαγωνισμός απέβη άγονος, καθώς ενδιαφερόμενοι δεν προσήλθαν για να καταθέσουν προσφορά, όπως είχε συμβεί και κατά την πρώτη διεξαγωγή του». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «ο δήμος θα καλέσει σε διαβούλευση ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, με σκοπό την επαναδιατύπωση ορισμένων από τους όρους του διαγωνισμού. Αφού η νέα διακήρυξη εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου, θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, για μακροχρόνια μίσθωση, με σκοπό το "Τουριστικό" να αποτελεί πόλο έλξης για τον Ταΰγετο και να συμβάλει στην τοπική οικονομία με θέσεις εργασίας».

Σε δηλώσεις του στην "Ε" ο δήμαρχος Π. Νίκας διευκρίνισε ότι «μέσα στους νέους όρους μπορεί να είναι η δυνατότητα για τη δημιουργία ξενοδοχείου. Μπορεί να είναι πιο ακριβό το κόστος για την ανακατασκευή του χώρου, αλλά θα είναι ελκυστική η προσφορά».

Ο κ. Νίκας είπε ότι οι ίδιες διαδικασίες θα ακολουθηθούν και για το ακίνητο Παναγιώταρου στη Μικρή Μαντίνεια, όπου θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. «Αν είναι άγονος και ο δεύτερος, θα συνεχίσουμε με νέους όρους, για να υπάρξει συμφωνία. Μπορεί να αυξηθεί και ο χρόνος παραχώρησης», παρατήρησε ο δήμαρχος. Ανέφερε, ακόμα, πως «υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά με τις εξελίξεις έχει φρενάρει» κι επεσήμανε: «Είναι πιο ελκυστικό το ακίνητο Παναγιώταρου με την αυτονομία ενέργειας με το ποτάμι που έχει. Εχει πλήρη αυτονομία στην ενέργεια. Ο παλιός νερόμυλος μπορεί να έχει επισκεψιμότητα ως πρωτοποριακός χώρος ανανεώσιμης πηγής ενέργειας».

Να υπενθυμίσουμε ότι η διάρκεια μίσθωσης για το "Τουριστικό" Ταϋγέτου έχει προσδιοριστεί για 25 χρόνια. Το καταβλητέο μηνιαίο μίσθωμα (τιμή εκκίνησης) έχει καθοριστεί στα 1.200 ευρώ. Από το μηνιαίο μίσθωμα που θα προκύψει από τη δημοπρασία, θα αφαιρείται το ποσό που αναλογεί ανά μήνα στο κόστος επισκευής του ακινήτου, με ανώτατο το ποσό των 915,74 ευρώ, όπως εκτιμάται από μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, που υπολογίζει το κόστος επισκευής - ανακατασκευής στα 274.720,50 ευρώ. 

Γ.Σ.