Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2015 19:22

Βράβευση αρχαιολόγων για τις ανασκαφές στην Ικλαινα

Γράφτηκε από την
Βράβευση αρχαιολόγων για τις ανασκαφές στην Ικλαινα

Ο Δήμος Πύλου -Νέστορος βράβευσε τα μέλη της αρχαιολογικής αποστολής του πανεπιστημίου του Σέντ Λούις του Μισσούρι για τις ανασκαφές που -με επικεφαλής τον καθηγητή και ακαδημαϊκό Μιχαήλ Κοσμόπουλο- διενεργούν στην Ικλαινα τα τελευταία χρόνια.

Αυτό γνωστοποιεί ο εν λόγω δήμος με ανακοίνωσή του, στην οποία προσθέτει ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πύλο το περασμένο Σάββατο 4 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Karalis City».

Στην εκδήλωση, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και να απολαύσουν παραδοσιακούς χορούς από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου "Ξενία" Καλαμάτας».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του, «υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή των ερευνητών στην ανακάλυψη τόσο σημαντικών στοιχείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού», ενώ από την πλευρά του ο Μ. Κοσμόπουλος δήλωσε πως «το ανασκαφικό έργο της ομάδας αποκαλύπτει καινούργια κομμάτια της ιστορίας της Πύλου, ταξιδεύοντάς μας 3.500 χρόνια πίσω, σε μια εποχή όπου υπήρχε εξαιρετικά υψηλός πολιτισμός».

Στην ίδια ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι στην Ικλαινα ανακαλύφθηκε το καλοκαίρι του 2010 «η αρχαιότερη πινακίδα της Ευρώπης, ένα κομμάτι πινακίδας πρώιμης γραμμικής Β΄, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1400 πΧ., φανερώνοντας την ύπαρξη κρατικής γραφειοκρατίας πριν από 3.400 χρόνια. Η πινακίδα αυτή θεωρείται ως η αρχαιότερη πινακίδα γραμμικής Β’ στην Ευρώπη και ανατρέπει τα  έως τώρα δεδομένα σχετικά με τη χρονολόγηση των πρώιμων μυκηναϊκών κρατών και την έκταση της μυκηναϊκής γραφειοκρατίας.

Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί σημαντικά αρχαιολογικά υπολείμματα της Εποχής του Χαλκού (περίπου 1600-1100 π.Χ.) μέσω των ανασκαφών και της επιφανειακής έρευνας, τα οποία δείχνουν ότι κατά την πρώιμη μυκηναϊκή περίοδο η Ικλαινα είχε ανάκτορο και ήταν πρωτεύουσα ανεξάρτητου κρατιδίου, πριν καταληφθεί από τον ηγεμόνα του Ανακτόρου του Νέστορα και μετατραπεί σε σημαντικό βιοτεχνικό κέντρο».


NEWSLETTER