Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015 08:17

"Στον αέρα" προνοιακά επιδόματα και παιδικοί

Γράφτηκε από τον

Την παρέμβαση του κράτους, για να αντιμετωπιστούν ζητήματα προνοιακής φύσης, ζητεί ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, λόγω του ενδεχόμενου επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για τα καύσιμα, τη διαχείριση απορριμμάτων και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων ο κ. Νίκας δηλώνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, προς το παρόν.

Για όλα αυτά, καθώς και για τον κίνδυνο να μη γίνει το Φεστιβάλ Χορού και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο κ. Νίκας ενημέρωσε χθες, τους επικεφαλής των μειοψηφιών, παρουσία των αντιδημάρχων. Δήλωσε ότι η συνάντηση θα επαναληφθεί την επόμενη εβδομάδα και θα συγκληθεί και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης δεν παρέστη στη χθεσινή συνάντηση, γιατί, όπως είπε, ενημερώθηκε αργά το πρωί και είχε εφημερία στο Νοσοκομείο.

Ειδικότερα, ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι σήμερα θα μεταβεί στην Αθήνα, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «όπου θα συζητήσουμε προνοιακά ζητήματα. Υπάρχουν σε πολύ μεγάλη ένταση ζητήματα προνοιακής φύσης, ιδιαίτερα στους αστικούς δήμους. Θα ανταλλαγούν απόψεις. Η άποψή μας είναι ότι εάν το κράτος δεν παρέμβει δραστικά, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ζητήματα προνοιακής φύσης».

Ανέφερε ότι στη Μεσσηνία υπάρχει μόνο μία δομή του προνοιακού τομέα, η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, που λειτουργεί ως νομαρχιακή υπηρεσία.
Εκτίμησε πως «εάν η κατάσταση στη χώρα οξυνθεί, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ, το αποτέλεσμα θα είναι να μην επαρκούν για τις ανάγκες των πολιτών του νομού οι 7 - 8 υπάλληλοι αυτής της Διεύθυνσης του δήμου. Είπε, ακόμα, για το ότι «στο Δήμο Καλαμάτας, εκατοντάδες παιδιά φοιτούν στους Παιδικούς Σταθμούς και τα σχετικά χρήματα καταβάλλονται από το ειδικό κονδύλιο του ΕΣΠΑ. Υπάρχουν προνοιακά επιδόματα στο νομό Μεσσηνίας, που κι αυτά υποστηρίζονται σε ένα βαθμό από ευρωπαϊκούς πόρους».
Ο Π. Νίκας προσέθεσε τα εξής: «Ολοι πρέπει να συμφωνήσουν ότι στο προνοιακό επίπεδο, ιδιαίτερα αν τα πράγματα οξυνθούν -και θα οξυνθούν αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη- πρέπει να υπάρξει ενεργός παρέμβαση του κράτους και δυναμική, για να υποστηρίξουμε τον πληθυσμό».

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση του δήμου, κρίθηκε καλή και υπό την προϋπόθεση να μη μεταβληθεί η σημερινή κατάσταση.

Ο δήμαρχος είπε ότι: Υπάρχει επάρκεια σε καύσιμα και χρήματα για να κινηθούν τα αυτοκίνητα του δήμου. Η διαχείριση απορριμμάτων πληρώνεται κανονικά. Για τα δημοτικά έργα, οι εργολάβοι μπορούν να λαμβάνουν από το Δημοτικό Ταμείο επιταγή ή να γίνεται μεταφορά χρημάτων μέσω e-banking, εάν έχουν λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα. Η μισθοδοσία όλου του προσωπικού του Δήμου για τις 13 Ιουλίου είναι εξασφαλισμένη και έχει γίνει παρακατάθεση των μισθών.

Γ.Σ.