Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 14:37

Μαραθόλακκα: Βελτίωση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για μείωση του κόστους

Γράφτηκε από τον
Μαραθόλακκα: Βελτίωση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων για μείωση του κόστους

Στη βελτίωση του συστήματος προσωρινής διαχείρισης απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, για να μειωθεί το κόστος στον πολίτη, στοχεύει ο Δήμος Καλαμάτας. Πέρα από την ενίσχυση και την αναβάθμιση του εξοπλισμού, κρίσιμη επιδίωξη αποτελεί η διαχείριση και αξιοποίηση του υπολείμματος.

Αυτά σημείωσε στην "Ε" ο διευθυντής Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων Γιάννης Παπαδόπουλος. «Το σύστημα προσωρινής διαχείρισης του Δήμου έχει περιθώρια φοβερής βελτίωσης. Θέλει, όμως, μεγάλη προσπάθεια», μας είπε. 

Για το υπόλειμμα, που αποτελεί "πονοκέφαλο", ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε πως «δεν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για το υπόλειμμα. Θα γεμίσουμε το χώρο στη Μαραθόλακκα, αν δε βρεθεί λύση. Το υπόλειμμα πρέπει να βελτιωθεί και να πάει για καύσιμη ύλη για την τσιμεντοβιομηχανία. Αν το καταφέρουμε, θα είναι αποδεκτό και οικολογικό. Θα είναι ένα μέρος του καύσιμου. Πρέπει να βελτιωθεί, να μην έχει χλώριο για παράδειγμα. Είναι πάνω από 20%, εξαρτάται από την περίοδο και την περιοχή που μαζεύονται τα σκουπίδια. Εχουμε κάτι που μπορούμε να βελτιώσουμε».

Οσον αφορά τον εξοπλισμό που προσπαθεί να αποκτήσει ο Δήμος Καλαμάτας, μας ενημέρωσε ότι «περιμένουμε να πάρουμε το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια δεματοποιητή και κόμπακτ βιολογικό». Το αμέσως επόμενο βήμα, «είναι το σύστημα μεταφόρτωσης με τα 2 οχήματα και τα 4 πρες κοντέινερ», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος και επεσήμανε: «Μπορούν να τοποθετηθούν στην πόλη. Είναι κινητή μονάδα. Τα σκουπίδια με χοάνη πάνε κατευθείαν στο πρες κοντέινερ. Με αυτό το σύστημα θα έχουμε μείωση στα καύσιμα, θα κάνουν λιγότερα δρομολόγια τα απορριμματοφόρα».

Το τρίτο βήμα είναι ο εξοπλισμός που αναμένεται από το ΕΠΠΕΡΑΑ. «Είναι βελτιωμένος σε σχέση μ’ αυτόν που έχει ο ανάδοχος», ανέφερε ο διευθυντής - και παρατήρησε: «Με αυτόν θα πετύχουμε καλύτερη τιμή, θα πληρώνουμε φθηνότερα στον ιδιώτη».

Ολοκληρώνοντας, ο Γ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι στη διαδικασία επεξεργασίας στη Μαραθόλακκα «διαχωρίζεται με ταινία το οργανικό που προορίζεται για κομπόστ, από τα ανακυκλώσιμα. Υπάρχει σύμβαση και τα ανακυκλώσιμα αξιοποιούνται».

Γ.Σ.

 


NEWSLETTER