Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 07:46

Απάντηση Νίκα στην «Ε»: Κυκλοφοριακή μελέτη μετά τον περιφερειακό!

Γράφτηκε από την
Απάντηση Νίκα στην «Ε»: Κυκλοφοριακή μελέτη μετά τον περιφερειακό!

Ο Δήμος Καλαμάτας θα προκηρύξει διαγωνισμό για νέα κυκλοφοριακή μελέτη μετά τη λειτουργία του περιφερειακού. Αυτό έκανε γνωστό χθες ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απαντώντας με επιστολή του στην κριτική που άσκησε η “Ε” αναφορικά με τα κυκλοφοριακά πειράματα που γίνονται στην πόλη και την αποσπασματική εφαρμογή της μελέτης του συγκοινωνιολόγου Κώστα Ζέκκου.

Απαντώντας ο κ. Νίκας αφήνει να εννοηθεί ότι απλώς πλήρωσε 250.000 ευρώ για μια μελέτη που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με το τραμ επειδή δεν υπήρχε τρόπος να απαλλαγεί από τη δαπάνη. Ομως το 2009 έπλεκε το εγκώμιο του κ. Ζέκκου αλλά όπως φαίνεται αργότερα άλλαξε γνώμη και άφησε στο συρτάρι τη μελέτη. Τώρα η δημοτική αρχή “διαβάζει” από τη μελέτη Ζέκκου  μόνο τις σελίδες που εξυπηρετούν τα κυκλοφοριακά της πειράματα και περιμένει τη λειτουργία του περιφερειακού για να προκηρύξει διαγωνισμό για νέα μελέτη που κανένας δεν γνωρίζει αν θα εφαρμοστεί.

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Νίκα:

«Η κυκλοφοριακή μελέτη Ζέκκου είναι μια παλιά υπόθεση, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη γνωστή ιστορία του τραμ, που μετεξελίχθηκε σε κυκλοφοριακή μελέτη και με συμβάσεις που υπογράφηκαν από προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Το 2007 (έναρξη δημαρχοντίας Νίκα) κατατέθηκε και αυτό ως πρόβλημα, γιατί η μελέτη δεν είχε πληρωθεί (οφειλή 250.000 ευρώ περίπου) και για να πληρωθεί, χρειαζόταν (κατά την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών) επικαιροποίησή της. Στο πλαίσιο της επικαιροποίησης, ζητήθηκε ο σχεδιασμός του ποδηλατοδρόμου, σημάνσεις κόμβων κ.λπ. και ο δήμος ανταποκρίθηκε στις διαχρονικές, οικονομικές, υποχρεώσεις του.

Επί της ουσίας, τώρα, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Δημόπουλος έχει δίκιο για τις επισημάνσεις του και ο δήμος, με διαγωνιστική διαδικασία, θα επιδιώξει σύνταξη νέας κυκλοφοριακής μελέτης, με τη λειτουργία του περιφερειακού και με τα νέα δεδομένα που θα προκύψουν εν τοις πράγμασι, προφανώς, και με αξιοποίηση της μελέτης Ζέκκου και των στοιχείων της, που είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν. Επισημαίνουμε, επίσης, ότι κατ’ επανάληψη έχει αναφερθεί στην έγκριτη εφημερίδα σας η εγγραφή στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, μέχρι τελευταία, κωδικού αριθμού για την πληρωμή της μελέτης για το τραμ. Για τη μελέτη Ζέκκου πρόκειται.

Η δημοτική αρχή ασφαλώς κάνει λάθη. Ομως, αρκετά είναι τα δικά της. Μην της φορτώνετε μια 30ετία».


NEWSLETTER