Σάββατο, 14 Μαϊος 2011 20:27

Το 80% των σπιτιών στη Βέργα δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης

Γράφτηκε από την

Εκστρατεία να πείσουν ή ακόμα και να αναγκάσουν τους κατοίκους της Βέργας να συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης ξεκινάει από σήμερα η ΔΕΥΑΚ, τρία περίπου χρόνια μετά την ολοκλήρωση του αγωγού. Τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή αποζητεί τον τουρισμό ως σανίδα σωτηρίας μέσα στην κρίση, η αδιαφορία ορισμένων οδηγεί αρκετά λύματα στη θάλασσα και συχνά πυκνά την μπόχα μέσα στα σπίτια. Από πέρυσι η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προαναγγέλλοντας κυρώσεις για όσους δεν συμμορφώνονταν, αλλά δυστυχώς δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Και ενώ βρισκόμαστε μία ανάσα πριν την επίσημη έναρξη της θερινής περιόδου το θέμα της σύνδεσης με τον κεντρικό αγωγό αποχέτευσης ξαναέρχεται στην επιφάνεια. Μάλιστα σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το ποσοστό αυτών που δεν έχουν συνδεθεί πλησιάζει το 80%, αριθμός που από μόνος του απαξιώνει το σημαντικό αυτό έργο.

Την περασμένη Τετάρτη τόσο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σαράντος Μαρινάκης, όσο και ο διευθυντής της επιχείρησης Μένης Τσαούσης βρέθηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Βέργας και επεσήμαναν προς τον πρόεδρο Γιώργο Χειλά και τους υπόλοιπους συμβούλους την ανάγκη να βοηθήσουν κι αυτοί να εντατικοποιηθούν οι συνδέσεις ώστε να δοθεί οριστικά λύση στο πρόβλημα των λυμάτων και της οσμής στην περιοχή.

“Η ανάγκη σύνδεσης των κατοίκων της Βέργας είναι επιτακτική και μονόδρομος ιδίως σε μία εποχή που επιθυμούμε να αναβαθμιστεί τουριστικά η περιοχή μας. Δεν μπορεί να πέφτουν βοθρολύματα στη θάλασσα και να έχουμε οσμές” τόνισε μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Σαράντος Μαρινάκης. Από την πλευρά του ο διευθυντής Μένης Τσαούσης ανακοίνωσε την απόφαση για επιβολή ειδικού τέλους χρήσης σε όλους τους κατοίκους της περιοχής άσχετα από το αν χρησιμοποιούν ή όχι το δίκτυο, ως ένα έμμεσο κίνητρο σύνδεσης έστω και τώρα πριν την κατά γράμμα τήρηση του κανονισμού που ρητά προβλέπει διακοπή της υδροδότησης. Την ανάγκη για αύξηση των συνδέσεων είχε επισημάνει και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας απευθυνόμενος σε έντονο ύφος προς τον πρόεδρο της περιοχής Γιώργο Χειλά, ο οποίος με τη σειρά του έδειξε διατεθειμένος να βοηθήσει κατανοώντας την έκταση του προβλήματος.

Το πρόβλημα των οσμών όπως σημειώνεται από το Δήμο Καλαμάτας και τη ΔΕΥΑΚ, πέραν των όποιων κατά καιρούς προβλημάτων στα αντλιοστάσια, παρατηρείται κυρίως λόγω της περιορισμένης χρήσης του δικτύου, με αποτέλεσμα τη μεταφορά των οσμών μέσω του ατμοσφαιρικού αέρα που εισέρχεται στους επιμέρους αγωγούς από τον κεντρικό.

Επιπλέον εκτός των ειδοποιήσεων προς τους ιδιοκτήτες αρχικά και της επιβολής των τελών χρήσης, μέτρα αναμένεται να ληφθούν και για κατοίκους της περιοχής κοντά στην παραλία της Βέργας, οι οποίοι έχουν ήδη εντοπιστεί να προβαίνουν σε παράνομη μεταφορά λυμάτων με σκοπό να... συμβάλουν κι αυτοί με την αδιάφορη στάση τους στην ένταση της μπόχας.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 14.0px Helvetica}

Ρεπορτάζ

Δημήτρης Πλεμμένος