Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 14:14

Ανασκαφές στην Περιστεριά προανήγγειλε ο Κατσίβελας

Γράφτηκε από τον

Την πρόθεση της δημοτικής αρχής Τριφυλίας να συστήσει φορέα, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Π. Κατσίβελας - με αφορμή την εκδήλωση που γίνεται αύριο το βράδυ εκεί για την ανάδειξη του χώρου κάτω από το φως της πανσελήνου.

Για το δήμο ανέφερε ο δήμαρχος ότι το θέμα των ανασκαφών δεν έχει κλείσει κι ότι από τώρα αρχίζει και πάλι αυτή η υπόθεση. Επίσης υπογράμμισε ότι σε αυτόν το φορέα θα συμμετέχει ο δήμος και οικονομικά, όπως θα κληθούν να συμμετέχουν ακόμη φορείς της Πολιτείας και ιδιώτες. 

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας σημείωσε: 

«Πρωταρχικός μας στόχος είναι να αναδείξουμε την Τριφυλία. Ετσι δεν θα μπορούσε κανείς να αδιαφορήσει για την περίοδο της ομηρικής Τριφυλίας - και σύμβολο αυτής της ιστορίας αυτής της περιόδου είναι ο ιστορικός χώρος της Περιστεριάς. Με αυτό το κριτήριο και θέλοντας να φύγουμε από μια περίοδο που έχει φέρει αποτελμάτωση του αντικειμένου, αποφασίσαμε ο χώρος της Περιστεριάς να είναι ο κύριος χώρος όπου θα γίνει η μεγαλύτερη εκδήλωση που θα αφορά την Τριφυλία.

Για εμάς η υπόθεση της Περιστεριάς δεν έχει κλείσει και κυρίως δεν έχει κλείσει από την άποψη των αρχαιολογικών ανασκαφών και ευρημάτων. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι εκεί υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος θολωτός τάφος, ένα σύμπλεγμα τάφων το οποίο προσδιορίζει ότι εκεί κοντά υπάρχουν και μεγάλα ανάκτορα. Για το δήμο το θέμα των ανασκαφών δεν έχει κλείσει. Για εμάς από τώρα αρχίζει πάλι αυτή η υπόθεση. 

Στις προθέσεις του δήμου είναι να συσταθεί φορέας στον οποίο θα συμμετέχει και ο δήμος - και οικονομικά. Θα καλέσουμε να συμμετέχουν κι άλλοι φορείς της Πολιτείας και ιδιώτες, για να αρχίσουμε πάλι από την αρχή το θέμα των ανασκαφών. Είναι κάτι που το χρωστάμε και στην περιοχή και στους κατοίκους μας. Αυτή η αρχή που γίνεται είναι η απαρχή της ανάδειξης και καθιερώνεται μια μεγάλη ετήσια γιορτή σε αυτό το χώρο - αλλά να το εκλάβετε και ως αναθέρμανση των προσπαθειών των κατοίκων και του δήμου σε ότι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Γιάννης Κατσούλας αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Παρασκευής σημείωσε: «Στις 8.30 ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς θα ανοίξει τις πύλες της για να μας συστηθεί από τον υπεύθυνο ανασκαφών - καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Γιώργο Κορρέ. Στη συνέχεια θα γίνει βράβευση του για την συμβολή του στο ανασκαφικό έργο, καθώς και του Γεωργίου Παναγίτσα, στο πρόσωπο του οποίου εκπροσωπούνται όλοι οι εργάτες της Περιστεριάς». 

Ακόμη, ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό συγκρότημα χάλκινων πνευστών «Μέταλλον» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. 

Τέλος, ανέφερε ότι η εκδήλωση αυτή μαζί με την Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου - σημειώνοντας ότι όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Τριφυλίας έχουν καταγραφεί από την Τριφύλια αρχαιολόγο Αγγελική Αντωνοπούλου και το υλικό αυτό θα παρουσιαστεί σύντομα.

Η εκδήλωση θα γίνει κάτω από το φως της πανσελήνου και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Κ.Μπ.